Home /
Blog /
Zonder stress op vakantie? Gebruik deze 8 tips!

Zonder stress op vakantie? Gebruik deze 8 tips!

vrijdag 17 juli 2015

 

zonder stress op vakantie

 Je hoort het maar al te vaak: mensen die eigenlijk meer stress hebben van het feit dat ze op vakantie gaan, dan dat ze er plezier van hebben. Raar eigenlijk; je vakantie zou je energie moeten opleveren, niet energie moeten kosten. Ben jij er ook zo één? Zo één die nog z’n hele vakantie verstrikt zit in z’n mailbox of een burn-out nabij is door de vakantievoorbereidingen alleen? Dit jaar gaan we het helemaal anders doen: je gaat je goed voorbereiden, en op je laatste werkdag voor je vakantie volledig ontspannen de deur achter je dichttrekken. Dankzij de volgende tips!

Iedere werknemer heeft het nodig om minstens één keer per jaar zijn batterij op te laden en even wat afstand te nemen van z’n dagelijkse werkzaamheden. Dat heeft niet alleen voordelen voor jou, de werknemer; ook je baas wordt er op de lange termijn gelukkig van. Niet alleen hebben medewerkers die regelmatig vakantie opnemen minder stress, na een vakantie hebben de meeste mensen ook weer een uitgerust lijf, nieuwe ervaringen op zak en een frisse blik op zaken. En zijn ze dus vaak een stuk productiever!


1. Begin een maand van tevoren met plannen

Als je een week of langer ertussenuit knijpt, dan weet je dat vaak al ruim een maand van tevoren. Maak daar gebruik van in het plannen van je werkzaamheden; zorg er bijvoorbeeld  voor dat je zelf geen grote projecten vlak voor je vakantie gaat opstarten; je bezorgt je collega’s of jezelf daar alleen maar werk mee tijdens je vakantie. Omgekeerd kun je misschien beter geen vakantie opnemen in de weken dat je baas de start van dat ene grote project heeft gepland (je weet wel, dat ene project waar jij een leidende rol in moest gaan spelen).


2. Stel relaties en collega's op de hoogte van je vakantie

Natuurlijk overleg je met je naaste collega’s of manager(s) over je vakantie, maar vergeet vooral ook externe partijen niet in te lichten dat je er niet bent. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers, klanten, maar ook aan contactpersonen bij servicekantoren en andere mensen die je niet wekelijks spreekt. Veel geziene methode: een maand van tevoren in je e-mailhandtekening vast een reminder plaatsen dat je bijvoorbeeld in week X en Y op vakantie bent. Zo herinner je niet alleen je contacten, maar ook jezelf aan je naderende vakantie: handig bij het maken van afspraken op de midlange termijn.


3. Draag je werkzaamheden duidelijk en op tijd over

Als je werkzaamheden niet stil kunnen blijven staan terwijl jij weg bent, dan is het belangrijk om ze tijdelijk onder te brengen bij één van je collega’s. Kies in dezen bij voorkeur voor een naaste collega, of een persoon die qua functie enige raakvlakken heeft met jouw functie. Natuurlijk is het een eerste voorwaarde dat de persoon in kwestie niet tegelijk met jou op vakantie is. En uiteraard overleg je op tijd over je overdracht, handel je zo veel mogelijk werkzaamheden vast af en kom je zeker niet de laatste dag voor je vakantie met een ontzettende waslijst bij je collega aan.

Heb je ingewikkelde taken over te dragen? Neem ze dan een keer face-to-face met je collega door, en schrijf een ‘How-to’ (compleet met screenshots, als het computerwerkzaamheden betreft) en geef die aan je collega als back-up. Zo zorg je ervoor dat de tijd dat je op vakantie bent ook stuk relaxter verloopt voor je collega.


4. Laat je telefoon doorschakelen

Of je nu alleen een vaste kantoortelefoon of ook een mobiele telefoon hebt: zorg ervoor dat je telefonisch niet bereikbaar bent tijdens je vakantie. Alleen dan kom je écht tot rust. Idealiter heb je je telefoon doorgeschakeld naar iemand die je taken waarneemt, maar een duidelijke voicemail met een begin- en einddatum van je vakantie doet ook wonderen. Het voorkomt bovendien dat mensen naar je moeten zoeken terwijl je er simpelweg niet bent.


5. Stel een heldere 'out of office' in

Voor je mail geldt eigenlijk hetzelfde als bij het vorige punt: zorg ervoor dat het duidelijk is dat je niet aanwezig bent en hoe lang dat gaat duren. De meeste mailproviders (zoals Outlook) hebben een mogelijkheid om een automatisch antwoord te verzenden als je een e-mail binnenkrijgt. Vermeld in het automatische antwoord wie je taken tijdens je vakantie waarneemt en wanneer je verwacht terug te zijn;  schroom ook niet om te zeggen dat je een dag na je eigenlijke terugkeer pas terug bent. Dat geeft je wat ruimte om orde op zaken te stellen op de dag na je vakantie.


6. Plan de eerste dagen na je vakantie niet vol 

We noemden het al in de vorige tip: dé manier om direct weer in de werkstress te duiken na je vakantie is door de eerste dag na je vakantie volledig vol te plannen met taken en afspraken. Niet doen dus! Maak wel een planning, maar zorg ervoor dat er voldoende tijd ingeruimd is voor de afhandeling van lopende zaken zoals mail, terugbelverzoeken en andere dingen die veel tijd innemen. Pas als je al deze zaken afgehandeld hebt, is er weer ruimte in de hoofd voor nieuwe projecten. Handel daar ook naar!


7. Plan tijd in om je koffers te pakken

Het klinkt gek, maar ruim ook tijd in om je vakantie voldoende voor te bereiden. Veel mensen willen zo snel mogelijk weg op vakantie en gaan zich in allerlei bochten wringen om maar zo snel mogelijk het huis uit te kunnen. Waarom zou je niet een extra dag vrij nemen, of pas een dagje later vertrekken? Het geeft je de rust om alle zaken thuis op je gemak af te handelen; dat reist een stuk prettiger!


8. Plan een paar dagen zonder beeldschermen

En ook op je vakantie zelf ben je nog niet klaar met plannen: gun jezelf een paar dagen de tijd om bij te komen van de dagelijkse rat race van nieuws, media, telefoons en andere beeldschermen. De beste manier? Even cold turkey helemaal geen beeldschermen meer zien. Plan een paar dagen in waarin beeldschermen volledig uit den boze zijn; je zal zien hoe veel rust het je brengt. Niet alleen je mail blijft uit en je telefoon, maar zoek gewoon even andere bezigheden dan naar een scherm te staren. Je familie zal je dankbaar zijn!

 

   

 
 Meest gelezen:

13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek

Maak jij deze fouten bij het kiezen van je LinkedIn profielfoto?

Zo weet je dat je sollicitatie-
gesprek niet goed ging

Originele cv's die niet op de stapel eindigen

 

 > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

6 simpele lifehacks om fitter te blijven op kantoor

In welke landen krijg je als programmeur het beste salaris?

7 tips om productief te blijven op een warme dag

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons