Home /
Blog /
Zijn jouw computer, smartphone en tablet wel voldoende beveiligd?

Zijn jouw computer, smartphone en tablet wel voldoende beveiligd?

woensdag 30 april 2014

 Steeds belangrijker

Het is tegenwoordig van belang om je computer, tablet en smartphone goed te beveiligen. Bescherm de apparaten niet alleen tegen virussen, maar ook tegen toegang door anderen die bijvoorbeeld door middel van (gratis) draadloze netwerken toegang tot jouw apparaat proberen te krijgen. Versleutel in ieder geval altijd je belangrijke gegevens, zeker wanneer deze vertrouwelijk zijn. Sla de documenten met een wachtwoord op, of maak gebruik van een mobiele datadrager.

Gratis draadloze netwerken vermijden

Maak in ieder geval zo min mogelijk verbinding met andere (gratis) draadloze netwerken, ook niet wanneer je onderweg bent. Schakel de WLAN mogelijkheden van je apparaten uit zodra je de deur uit gaan. Kwaadwillenden kunnen de netwerken uitlezen die je eerder gebruikt hebt, om hun eigen netwerk een vergelijkbare naam te geven en een automatische verbinding met jouw apparaat mogelijk te maken. Eenmaal verbonden met het netwerk geef je ongewild veel informatie prijs. Zorg dus voor een goede bescherming van je laptop, smartphone en tablet door de Wifi-mogelijkheden alleen te gebruiken in omgevingen die je kunt vertrouwen.

Toegang vergrendelen

We zien het veelal over het hoofd, maar het is met het oog op onze computer, tablet en smartphone van groot belang om met name de fysieke beveiliging van het apparaat goed vorm te geven. Gebruik je een wachtwoord op je computer, je tablet of telefoon? Gebruik geen eenvoudige code van 4 cijfers of een figuur dat anderen zo na kunnen doen. Kies in plaats daarvan voor een veilig wachtwoord, met minimaal 1 hoofdletter, 1 cijfer en het liefst een leesteken. Zorg ervoor dat het wachtwoord minimaal 8 tekens lang is. Op die manier kun je je PC, tablet en smartphone op een goede manier beschermen tegen andere mensen die hier gebruik van proberen te maken.

Antivirus-programma’s

Op een PC en laptop is het verstandig om gebruik te maken van een goede firewall, in combinatie met antivirus-software. Deze software zorgt ervoor dat je virussen buiten de deur kunt houden, terwijl je de firewall kunt gebruiken om in te gaten te houden hoe de ingaande en uitgaande verbindingen eruit zien. Welke programma’s maken verbinding met internet en welke programma’s proberen gegevens op de computer te benaderen? Houd dit goed in de gaten, om te voorkomen dat bestanden in handen van anderen vallen, of je informatie verstuurt die je liever privé had willen houden.

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons