Home /
Blog /
Zelfverzekerd overkomen tijdens je sollicitatiegesprek? Probeer deze tips!

Zelfverzekerd overkomen tijdens je sollicitatiegesprek? Probeer deze tips!

dinsdag 25 augustus 2015

Zelfverzekerd


           

Tijdens een sollicitatiegesprek voelt niemand zich 100% op zijn gemak. Je wordt ondervraagd over je opleidingen, werkervaringen en je ambities, en je hoopt maar dat alles wat je zegt er goed uitkomt in deze momentopname. Spannend! Sommige mensen hoeven nauwelijks moeite te doen om onder druk zelfverzekerd over te komen, maar bij andere mensen gaat dit iets minder vanzelf. Hoe zorg je in je gesprek dat je overkomt als een rustig, vastbesloten iemand die weet wat hij of zij wil? Met deze tips op gebied van verbale en non-verbale communicatie ga je ieder gesprek met meer zelfvertrouwen in. En straal je het ook uit!

 

24 uur voor je sollicitatiegesprek

 
Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Door je goed voor te bereiden en dit niet allemaal last-minute te doen, verlicht je de stress op de dag van je gesprek. Dit helpt je in het gesprek zelf rustig te blijven en zelfverzekerd je verhaal te kunnen vertellen. Waar begin je mee?

Oefen je gesprek
Volgens de 10.000-uur-regel van psycholoog K. Anders Ericsson kun je overal een expert in kunt worden, als je het maar 10.000 uur lang gedisciplineerd oefent. Zeer waarschijnlijk geldt dit ook voor het voeren van sollicitatiegesprekken! Natuurlijk hoef je er niet direct 10.000 uur in te steken, maar hoe vaker je een gesprekssituatie geoefend hebt, hoe natuurlijker het je zal afgaan en hoe zelfverzekerder je zult overkomen. Zoek een sparringpartner en zorg dat je gewend raakt aan de vraag-antwoord-dynamiek. Laat je partner je feedback geven en probeer jezelf tijdens het oefenen te verbeteren. Zorg ook dat je de houding aanneemt die je waarschijnlijk tijdens je gesprek ook zult aannemen: zittend heb je bijvoorbeeld vaak een andere ademhaling en mimiek dan staand. Oefen hier vast mee.

Word je bewust van je tics en zorg dat je ze thuis laat
Laat degene waar je het gesprek mee oefent, eens een keer specifiek letten op je zenuwtrekjes en tics. Niets om je voor te schamen: iedereen heeft ze. Pluk jij aan je lip, of ga jij aan je haar zitten friemelen als je zenuwachtig bent? Het is beter om het vast van jezelf te weten, zodat je je tics tijdens het interview kunt vermijden. Als je fysieke rust uitstraalt, kom je sowieso zelfverzekerder over.

Kies een professionele outfit waarin je je op je gemak voelt
Zoek ruim voor je interview een outfit uit waarin je niet alleen professioneel oogt, maar je ook helemaal een professional voélt. En ja, dat betekent echt even verschillende mogelijkheden aantrekken en kijken wat het met je doet. Zit het lekker, is het schoon en gestreken en straal je helemaal uit wat iemand in de beoogde functie in huis moet hebben? Dan wordt dit je outfit!

 

1 uur voor je sollicitatiegesprek

Vlak voor je gesprek neem je een momentje voor jezelf om helemaal in the zone te komen. Deze laatste 60 minuten gebruik je om je zelfvertrouwen een laatste boost te geven en om jezelf ervan te verzekeren: ‘You can do this!’.

Toon je sociale skills bij iemand die je niet kent
Als je van nature niet zo’n extravert persoon bent, kan het helpen om vlak voor je gesprek even buiten je comfort zone te stappen en je social skills te oefenen. Dat kan overal. Glimlach naar iemand op straat, wens de caissière welgemeend een fijne dag of maak een praatje in de trein met iemand die je niet kent. Als je een kleine stap hebt gezet naar natuurlijk sociaal contact, gaat het je in je gesprekssituatie waarschijnlijk een stuk gemakkelijker af. En werkgevers geven nu eenmaal over het algemeen de voorkeur aan sociale types, die ook op persoonlijk vlak een aanvulling zijn voor hun team. Na een leuk, spontaan praatje of grappig contact stap je bovendien altijd een stuk vrolijker de interviewruimte in!

Luister naar uptempo muziek of bekijk motivational video’s
Zorg dat je vlak voor je gesprek de winnaarsmentaliteit helemaal te pakken krijgt. Voor sommige mensen helpt het om naar vrolijke, uptempo muziek te luisteren, anderen krijgen de juiste energie van motivational video’s op YouTube en voor anderen werkt het om inspirationele quotes te lezen en daar kracht uit te halen. 

Verzamel complimenten en positieve feedback en lees ze door
Als je de neiging hebt om bij de pakken neer gaan zitten door de zenuwen, herinner jezelf dan vlak voor je interview aan positieve ervaringen in je carrière. Leg voor jezelf een document aan waarin je bijvoorbeeld mailtjes met complimenten, onderschrijvingen op LinkedIn en andere positieve aanbevelingen voor jezelf op een rijtje zet. Als andere mensen in je geloven, waarom zou jij dat dan niet doen?

Neem minstens 2 minuten een power pose aan
Wat doe je normaal gesproken vlak voor je gesprek? In elkaar gedoken op een stoel zitten en nog een keer je notities doornemen? Volgens Dr. Amy Cuddy, psycholoog aan de Harvard Business School, doe je er beter aan om een rustige ruimte op te zoeken en daar minstens 2 minuten een zogenaamde power pose aan te nemen. Er zijn vele power poses mogelijk, maar de simpelste voer je uit door te gaan staan, je voeten ongeveer een halve meter uit elkaar te zetten, je handen in je zij te zetten en jezelf zo breed mogelijk te maken. 

Uit onderzoek is gebleken dat dit soort power poses het stresshormoon cortisol laten afnemen met ongeveer 25% en het testosteronlevel in je lijf laten stijgen met 19%. Allemaal zaken die je zenuwen laten afnemen en je zelfvertrouwen ten goede komen.

Meer weten over de kracht van een power pose? Dr. Amy Cuddy vertelt je er alles over in haar Ted Talk.

 

Tijdens je sollicitatiegesprek

Het moment van de waarheid: je loopt de interviewruimte in. Nu is het moment om je van je beste kant te laten zien en al die positieve energie in de richting van de interviewer te blazen. Bewaar je kalmte en gebruik de volgende tips om de puntjes op de i te zetten. Zo weet je zeker dat je zo zelfverzekerd mogelijk overkomt!

Gebruik je handen terwijl je praat
Lichaamstaal is in een gesprek net zo belangrijk als de woorden die uit je mond komen. Als je je handen op een ondersteunende manier in je verhaal gebruikt, kan je meer kennis, expertise en enthousiasme uitstralen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die handgebaren gebruiken, vaker gezien worden als warme of energieke mensen. 

Dubbelcheck of je je tics hebt thuisgelaten
Ga bij aanvang van je gesprek nog even je eigen zenuwtrekjes na en neem maatregelen om ze tegen te gaan. Heb je bijvoorbeeld gemerkt dat je aan haar gaat friemelen als je zenuwachtig bent, leg je handen dan rustig in je schoot of gebruik ze bewust om je verhaal te ondersteunen met gebaren.

Praat op een rustige, beheerste manier
Veel mensen gaan zich door hun zenuwen door hun gesprek heen ratelen en komen daardoor chaotisch en onzeker over. Een truc is om jezelf af te remmen als je merkt dat je te snel praat; je kunt beter een aantal korte stiltes laten vallen en elke zin rustig formuleren, dan dat je ondoordacht en op een onsamenhangende manier je verhaal gaat vertellen.

Een goede lichaamshouding doet wonderen
Wees je tijdens je interview bewust van je lichaamshouding. Niet alleen zie je er zelfverzekerder uit met een rechte rug, je schouders laag in je rug en een opgeheven hoofd; het heeft ook nog eens een goede invloed op je ademhaling en op je stemgeluid. Een goede lichaamshouding zorgt ervoor dat je gemakkelijk via je buik in- en uit kunt ademen. Maak hier gebruik van! Naast een ontspannende werking zorgt een goede buikademhaling er ook nog eens voor dat je je stemgebruik kunt optimaliseren. Je ziet er dus niet alleen zelfverzekerd uit, je klinkt ook nog eens zelfverzekerd!

Laat je zinnen eindigen met een punt en niet met een vraagteken
Je kent ze vast wel: mensen die hun zinnen standaard in een hoge intonatie laten eindigen. Het klinkt bijna alsof ze een vraag stellen en niet iets vaststellen. Wil je zelfverzekerd overkomen, zorg er dan voor dat elke zin eindigt met een dalende intonatie. 

Vermijd stopwoordjes en loze zinnen
Zeg wat je wilt zeggen en laat alle opsmuk achterwege. Het kan alleen maar afleiden van je boodschap, verdunt de kracht van je woorden en het laat niets heel van de zelfverzekerde toon die je wilt aanslaan in sollicitatiegesprekken. Wees je dus bewust van je eigen stopwoordjes en breng ze terug tot het absolute minimum. Vermijd daarnaast loze toevoegingen als deze:

  • ‘Nou, …’ 
  • ‘Tja, …’ 
  • ‘Sorry, maar…’
  • ‘…, zeg maar.’
  • ‘…, denk ik.’
  • ‘Dan heb ik ook zoiets van …’


Maak oogcontact en glimlach

Oogcontact is onmisbaar als je in een sollicitatiegesprek zelfverzekerd wil overkomen. Een glimlach doet daar nog een schepje bovenop: het doet je vriendelijk en benaderbaar ogen en zorgt er bovendien voor dat je prettiger bent om naar te luisteren. En vergeet niet: lachen werkt aanstekelijk! Voor je het weet zit je interviewer ook te glimlachen en wordt je gesprek hoe dan ook een stuk aangenamer.

 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

Zo weet je dat je sollicitatiegesprek niet goed ging

 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprekZou jij deze vragen durven te stellen bij een sollicitatiegesprek?

5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Hekel aan sollicitatiegesprekken? Tijd voor een growth mindset

Zo weet je dat je sollicitatiegesprek niet goed ging

De 25 grappigste antwoorden tijdens een sollicitatiegesprek

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons