Home /
Blog /
Wat zijn jouw persoonlijke skills eigenlijk?

Wat zijn jouw persoonlijke skills eigenlijk?

woensdag 24 juni 2015

 

 
 

 

Peter F. Drucker

Herken je dat? Dat je denkt te weten waar je goed in bent, maar pijnlijk met je eigen onwetendheid wordt geconfronteerd op het moment dat je vragen krijgt als: “waar ben jij eigenlijk goed in?” en “wat zijn je sterke punten?”

Je stamelt wat en komt met antwoorden als: “Ik ben resultaatgericht”, “Ik ben assertief” en “Ik kan prioriteiten stellen”. Kortom: je praat in het luchtledige, maar een echt antwoord blijf je schuldig.

Toch sta je op dit moment waar je staat. Je hebt werk. Je maakt carrière. Feit blijft dat wanneer je niet je sterke punten tot in details kent, je niet het optimale uit je carrière haalt. Waarom dat zo is, en hoe je op een eenvoudige manier je eigen skills ontdekt, lees je in het vervolg van dit artikel.


Waarom moet ik tot in detail weten waar ik goed in ben?

Het antwoord op deze vraag blijf ik je schuldig. Peter F. Drucker claimt het antwoord echter wel te weten.. En ik hoor je denken: “Wie is Peter F. Drucker?”

Drucker (Wenen, Oostenrijk 1 januari 1909 – Claremont, Verenigde Staten, 1 november 2005) was een Amerikaans schrijver, hoogleraar en consultant. Zijn vakgebieden waren Organisatieleer en Management.

Drucker besteedde een groot deel van zijn carrière aan het bestuderen van de ‘knowledge worker,’ waaronder de ICT’er. Hij onderzocht vragen als: ‘Hoe vergroot je de productiviteit van de knowledge worker?’ en ‘Hoe haalt de knowledge worker het optimale uit zijn carrière?’

Check de slideshow hieronder voor 10 spot on quotes van Drucker.

Drucker beschreef de opkomst van de knowledge worker in de 20e eeuw. Hij pikte een cruciaal verschil op met bijvoorbeeld een werknemer in de 19e eeuw. De relatie van de knowledge worker (bijvoorbeeld een ICT’er) met het bedrijf waar hij of zij werkt is wezenlijk anders geworden. Volgens Drucker zijn bedrijven veel minder betrokken dan voorheen bij het managen van jouw carrière. Nu is het veel meer aan jou om te bepalen wat je wilt bereiken en is het aan jou om;

  • je plek te veroveren;
  • jezelf betrokken en productief te houden; en
  • op het juiste moment van richting te veranderen.

De verantwoordelijkheid voor je eigen carrière ligt helemaal bij jezelf. Hoe kun je het beste omgaan met die verantwoordelijkheid? Drucker stelt dat een werkend mens zelfkennis haast dient te cultiveren. Alleen door tot in de details te weten waar je goed in bent, kun je jezelf in een positie manoeuvreren waarin je sterke punten daadwerkelijk resultaat gaan opleveren.

 

“Alleen door tot in de details te weten waar je goed in bent, kun je jezelf in een positie manoeuvreren waarin je sterke punten daadwerkelijk resultaat gaan opleveren.”

 

Drucker was ervan overtuigd dat alleen wanneer jij volledig opereert vanuit je sterke punten, jij je tijd en energie zo optimaal mogelijk besteedt. Drucker redeneerde dat het het efficiëntste is om een vaardigheid waar je al redelijk goed in bent, verder te ontwikkelen. Dit kost je aanzienlijk minder tijd en energie dan het proces om een vaardigheid geheel vanuit het niets te ontwikkelen.


Hoe kom ik tot in detail te weten waar ik goed in ben?

Drucker heeft zijn hele carrière vormgegeven door zeer bewust bepaalde keuzes te maken. Zo werkte hij aan de Claremont Graduate University. Daar besteedde hij bijvoorbeeld geen enkele tijd aan deelname in één of meerdere commissies. Dit deed hij omdat Drucker van zichzelf wist dat het deelnemen in commissies niet aansloot bij zijn persoonlijke kwaliteiten.

Daarnaast maakte Drucker heel bewust de keuze met welke collega’s hij wel of niet samenwerkte. Drucker wist van zichzelf dat hij in een samenwerkingsverband beter uit de verf kwam als hij omringd werd door technische mensen dan wanneer hij door ‘generalisten’ omgeven werd.


De kracht van feedback analysis

Hoe kwam Drucker achter dit soort dingen? Door het gebruik van feedback analysis. Het werkt heel simpel: telkens wanneer je een bepaalde beslissing neemt of een bepaalde verandering van koers inzet gedurende je carrière, noteer je dit. Je schrijft vervolgens op welk resultaat je verwacht te behalen en je schrijft op op welke termijn je dit resultaat verwacht. Vervolgens noteer je een datum waarop je het behaalde resultaat vergelijkt met het verwachte resultaat.

Wanneer je feedback analysis structureel in je manier van werken implementeert, zorg je dat je aandacht continu gericht is op actie en resultaat. Je ziet welke vaardigheden daadwerkelijk resultaat opleveren. En leveren ze resultaten op, dan kun je dus met recht zeggen dat je er goed in bent. Aan de andere kant ontdek je ook de dingen die je doet (of misschien wel nalaat) die een negatief effect hebben op je effectiviteit en je prestaties.

 

“Wanneer je feedback analysis structureel in je manier van werken implementeert, zorg je dat je aandacht continu gericht is op actie en resultaat.”

 

Op deze manier kun je een planner zijn. Je manier van werken is zodanig ingericht, dat je veel tijd kunt besteden aan het maken van een uitvoerig plan van aanpak. Maar je kunt erachter komen dat je bepaalde taken toch niet gedaan krijgt door een gebrek aan daadkracht. Wat feedback analyse je dan vertelt, is dat het werk niet ophoudt als je plan is gemaakt.

Een plan van aanpak of to-do-list moet ook vertaald kunnen worden naar concrete acties, zodat deze ook echt uitgevoerd kunnen worden. Alleen op deze manier behaal je op korte termijn de resultaten die je voor ogen had.

Kortom: wacht niet langer en onderzoek waar jij echt goed in bent! Zo weet je zeker dat je het optimale uit je carrière haalt.

 

> Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 

> Populaire artikelen

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons