Home /
Blog /
Wat brengt de schrikkelseconde van 2015?

Wat brengt de schrikkelseconde van 2015?

vrijdag 9 januari 2015

 

schrikkelseconde


Wat brengt de schrikkelseconde van 2015?

We leven dit jaar weer één seconde langer. Om precies te zijn tikt de klok op 30 juni 2015 om 23:59 één seconde extra. Dit heeft de organisatie International Earth Rotation Services (IERS) deze week bekend gemaakt. In de voorgaande jaren dat de schrikkelseconde in werking werd gesteld, heeft de maatregel problemen opgeleverd voor grote IT-bedrijven als Microsoft en Oracle (2008). Bovendien legde de schrikkelseconde in 2012 een aantal websites helemaal plat, waaronder LinkedIn en Mozilla. De schrikkelseconde zal ook dit jaar gevolgen hebben, maar wat valt er te verwachten? En vooral: wat kunnen we aan de negatieve gevolgen doen?


Waarom een schrikkelseconde?

De schrikkelseconde is in 1972 ingevoerd vanwege het lengteverschil tussen de klokken en de gemiddelde zonnedag. Omdat de aarde niet altijd in een gelijkmatige snelheid roteert, ontstaat er een verschil tussen de zonnetijd en onze atoomklokken. Om te voorkomen dat dit verschil groter dan één seconde wordt, is de schrikkelseconde ingevoerd.

De maatregel is handig voor het gelijktrekken van onze tijdregistratie en het draaien van de aarde, maar computersystemen ervaren er vaak problemen mee. Een computer weet nu eenmaal niet precies wat hij moet doen als hij gevraagd wordt om een seconde ‘over te doen’. Door de extra seconde kunnen systemen bevriezen, maar geschreven patches raken ook in de war. In 2012 was er een speciale schrikkelseconde-bestendige patch geschreven voor Linux, maar hierin ontstond alsnog een fout. De servers van Linux vielen niet alleen over die ene seconde, maar ook veel Java-software moest gereboot worden en stond hierdoor enige tijd stil. Dit met alle gevolgen van dien.
 

De ‘leap smear’ van Google

Om problemen te voorkomen heeft Google zijn maatregelen al genomen. Het bedrijf kiest ervoor om de schrikkelseconde op te delen in milliseconden, en deze milliseconden gedurende de 24 uur voor de invoering van schrikkelseconde handmatig in te voeren in de code van de servers. Door de servers verdeeld over dag een aantal minimaal merkbare wijzigingen te voeren, wordt het systeem als het ware ‘voor de gek gehouden’. De seconde is op deze manier al opgevangen op het moment dat hij wordt ingevoerd. Deze ‘truc’ voert Google al enkele jaren succesvol uit en sinds 2011 is de werkwijze zelfs opgenomen in het bedrijfsbeleid.

Helaas is deze truc niet voor alle systemen even effectief. Denk hierbij aan communicatiesystemen, systemen die helpen bij het navigeren of transactiesystemen in de financiële sector.

Optellen naar een schrikkeluur

Tegenstanders van de schrikkelseconde in de Verenigde Staten hebben gepleit om alle schrikkelsecondes op te sparen tot een uur en om uiteindelijk een compleet schrikkeluur in te voeren. Het schrikkeluur zou dan pas ingevoerd worden rond het jaar 2600. Het probleem met deze oplossing is dat er gaandeweg een te groot tijdverschil met de officiële aardse tijd ontstaat. Volgens wetenschappers kan dit zelfs gevaarlijke situaties opleveren.

Voorlopig is er vanuit organisaties als het IERS echter nog geen intentie om de schrikkelseconde om te zetten naar een schrikkeluur. We zullen 30 juni aanstaande dus eerst de gevolgen van de ouderwetse schrikkelseconde gaan ondervinden.

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons