Home /
Blog /
Waarom jij nog steeds geen promotie hebt gemaakt (en hoe je dat wél voor elkaar krijgt)

Waarom jij nog steeds geen promotie hebt gemaakt (en hoe je dat wél voor elkaar krijgt)

maandag 14 december 2015

carrière


           

Waarom is een gesprek met je leidinggevende waarin je om een loonsverhoging, een promotie of gunstigere secundaire arbeidsvoorwaarden vraagt, toch  zo verdomd lastig? Uit recent onderzoek, gedaan door de Society of Human Resource Management, blijkt dat 80% van de ondervraagden het heel moeilijk vindt om met een directe leidinggevende gesprekken te voeren over bijvoorbeeld een loonsverhoging of promotie. Eigenlijk is dat niet zo vreemd. Er bestaat immers de kans dat je gewoon keihard wordt afgewezen. Om iets vragen betekent dat je je even heel kwetsbaar opstelt. Dat vindt niemand leuk.

Maar het feit blijft: wil je verder komen in je carrière, dan moet je dit soort dingen wel aankaarten bij je baas. Je baas, op zijn beurt, verwacht zelfs van je dat je in staat bent om zulke gesprekken te voeren. Rebecca Shambaugh, expert en internationaal erkend auteur op dit gebied, heeft over dit onderwerp uitvoerig geschreven. Zij heeft een aantal hele belangrijke adviezen geformuleerd die je in dit artikel kunt lezen. In dit artikel lees je:

  • Wat de insteek van dit soort gesprekken moet zijn
  • Hoe je ondanks een afwijzing toch alles uit zulke gesprekken haalt

Wacht dus niet langer en lees de 4 topadviezen hier!

 

1. You're looking at it all wrong!

De insteek bij zulke gesprekken is over het algemeen: “Ik ga het gesprek in, ik vraag wat ik wil en ik hoop maar dat ik het krijg.” Als dat je bekend voorkomt, dan wil ik het volgende graag tegen je zeggen:

  • Je benadert het gesprek veel te eenzijdig
  • De rode draad van het gesprek moet zijn: samenwerking
  • Het gesprek is niets meer dan een onderhandeling.

Je moet snappen dat je samen met je leidinggevende naar een beter resultaat toe werkt. Je gesprek is niet een ‘vraag-antwoord’ gesprek. Het gesprek is een onderhandeling. Wees dus bereid om te onderhandelen. Met deze insteek beschouw je het gesprek als veel luchtiger. Het maakt je bovendien een betere gesprekspartner. Met deze insteek haal je dus veel meer uit je gesprek.

 

2. Onthoud: Je baas wijst niet af, je baas stelt uit!

Zoals gezegd het gesprek is een onderhandeling. Het gezegde luidt: “Negotiation is like building a golden bridge.” Als je een brug weet te bouwen tussen de belangen van je baas en jouw persoonlijke belangen, heb je de meeste kans op succes. Maar zelfs dan is er altijd kans op afwijzing.

Maar een afwijzing betekent eigenlijk niets meer dan dat je leidinggevende een lastige keuze uitstelt. Zo kan je baas ervoor kiezen om je verzoek tot loonsverhoging, promotie of betere secundaire arbeidsvoorwaarden, over een x aantal maanden te evalueren. Je baas kan dit om een aantal redenen doen. Een belangrijke reden zal echter zijn, het voor zichzelf creëren van ademruimte. Hoe kun je ervoor zorgen dat je over een aantal maanden gegarandeerd succes hebt?

Dit doe je door:

         > Open vragen te stellen.

Door open vragen te stellen kom je namelijk heel gemakkelijk achter de visie van je werkgever, waar je vervolgens weer heel handig op kunt inspelen. Bovendien is de informatie die je nu krijgt, cruciaal voor je toekomstige onderhandelingen. Krijg je nu niet wat je wil? Dan zorg je met open vragen dat je op korte termijn wel krijgt wat je wil.

Wat voor open vragen moet je stellen? Denk aan de volgende topvragen:

  • “Ik ben nu 2 jaar actief in mijn huidige rol. Welke acties moet ik ondernemen om de volgende stap te bereiken?” 
  • “Wat kan ik concreet doen om een promotie af te dwingen?” 
  • “Je zegt dat we over een x aantal maanden naar mijn positie kunnen kijken. Welke verantwoordelijkheden kan ik in die tijd extra op me nemen, om me voor te bereiden op de volgende stap?” 

Beantwoordt je leidinggevende de bovenstaande vragen, dan weet je precies wat je de komende tijd te doen staat. Volg de adviezen en je bent heel dichtbij hetgeen jij wilt.

 

3. Maak onduidelijkheden duidelijk!

Door het stellen van open vragen neem je in de toekomst een sterke onderhandelingspositie in. Je krijgt bruikbare informatie die voor hetgeen jij wilt essentieel zijn. Toch kunnen de antwoorden van je baas niet altijd heel bruikbaar zijn. Met de volgende aanpak voorkom je dat je door niet concrete antwoorden van je leidinggevende met lege handen komt te staan. Hoe voorkom je dit?

       > Gebruik 'stel dat'-vragen.

Denk aan de situatie waarbij je baas je verzoek tot promotie afwijst, omdat je volgens haar nog te veel cross-functionele ervaring mist. Je kunt dan de volgende vragen stellen:

  • “Stel dat ik de komende tijd, t.a.v. project ABC, nauw ga samenwerken met de marketingafdeling?”
  • “Stel dat ik het salesteam wegwijs maak met onze nieuwe communicatiesysteem en dat ik daarvoor de aangewezen contactpersoon wordt?”

Wat bereik je hiermee? Je leidinggevende geeft je concrete informatie die je kunt opvolgen. In dit voorbeeld zijn het misschien wel nieuwe verantwoordelijkheden. Wordt je positie over een aantal maanden herzien, neem je een hele sterke onderhandelingspositie in.

 

4. Never leave a room empty handed!

Je kunt je vraag om een loonsverhoging tot in de puntjes hebben voorbereid. Toch kunnen er genoeg omstandigheden buiten je controle om zijn die ervoor zorgen dat je verzoek niet wordt ingewilligd. Het budget voor je afdeling kan bijvoorbeeld niet toestaan dat jij een loonsverhoging incasseert.

Lees hier hoe je een verzoek tot loonsverhoging perfect voorbereidt!

 
Hoe zorg je er nu voor dat je de onderhandelingstafel niet met lege handen verlaat? Door je altijd bewust te zijn van andere mogelijkheden. Je moet dus nooit te gefixeerd zijn op één doel. Lukt plan A niet, is er altijd nog plan B.

Zijn er bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden die je, ondanks dat er geen budget is, wel zou kunnen afdwingen? Denk aan extra vakantiedagen of meer flexibiliteit in je uren? Kortom, denk van tevoren eens na, waar je nog meer gelukkig van zou worden.

 

Genoeg mogelijkheden voor de volgende stap, maar geen match?

Het kan natuurlijk zo zijn dat ondanks dat je zicht hebt op een promotie, of een salarisverhoging, toch het gevoel hebt dat je niet op de juiste plek zit. Geen ramp, het is namelijk nooit te laat om eens te oriënteren op de arbeidsmarkt. In de ICT zijn er genoeg mogelijkheden. Bonque kan jou hierin begeleiden. In tegenstelling tot recruitmentbureaus gaan wij wel op zoek naar de werkgever die het best bij je past. Wacht niet langer en laat hier je cv achter!

 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

Zou jij deze vragen durven te stellen bij een sollicitatiegesprek?

 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprekDe 25 grappigste antwoorden tijdens een sollicitatiegesprek

5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Hoe Nina haar droombaan binnensleepte door net dat beetje extra te doen

9 awesome carrière adviezen die je gelezen moet hebben

Hoe flexibel moet jouw nieuwe baan zijn

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons