Home /
Blog /
Vergeet jij deze finishing touches bij het maken van je cv?

Vergeet jij deze finishing touches bij het maken van je cv?

maandag 14 september 2015

finish


           

De afgelopen weken hebben we een reeks van posts gepubliceerd waarin 33 handige cv-tips waren opgenomen. Onze post “Heb jij aan deze punten gedacht tijdens het maken van je cv?”, bevatte 7 tips over hoe je het beste je persoonlijke verhaal kunt vertellen in je cv. Vervolgens hebben we je in “Heeft jouw cv de juiste opmaak?”, je 5 tips gegeven over de opmaak van je cv. In “Geef jij je werkervaringen goed weer in je cv?” kun je 11 tips vinden over het weergeven van je werkervaringen in je cv. En in onze post “Hoe vermeld je je diploma’s, vaardigheden en interesses in je cv?”  kon je 10 tips vinden over de paragrafen scholing, vaardigheden en interesses in het cv. 

Hopelijk heb je veel aan deze tips gehad en heb je inmiddels een aardig cv kunnen samenstellen. Nu wordt het tijd voor de finishing touches. Tijd om de puntjes op de i te zetten. Heb jij rekening gehouden met de onderstaande 10 punten tijdens het maken van je cv? 

 

1. Banen van korte duur zijn het vermelden vaak niet waard

Het kan geen kwaad om werkervaringen van zeer korte duur weg te laten op je cv. Denk aan banen waar je maar een aantal maanden of een aantal weken heb gewerkt. 

 

2. Gaten in je cv? Vermeld data op een slimme manier

Heb je gaten in je cv van een aantal maanden? Wees dan slim met het vermelden van de data. In plaats van bijvoorbeeld het vermelden van de startdatum en einddatum van elke positie, kun je ervoor kiezen om met jaren te werken (2013 – 2015). Je kunt ook data achterwege laten en gewoon weergeven hoelang je overal gewerkt hebt. 

 

3. Meerdere banen in een korte tijd? Verklaar het jobhoppen

Heb je regelmatig gejobhopt? Dan kan een toelichting bij elke positie geen kwaad. Licht bijvoorbeeld toe waarom je een bepaalde positie hebt verlaten. Denk aan vermeldingen als:

  • ‘Bedrijf ging failliet’
  • ‘Ontslag wegens reorganisatie’
  • ‘Locatie bedrijf gewijzigd’.

Het voordeel van deze optie is dat je hiermee een proactieve rol aanneemt. Je legt het zelf uit en neemt eventuele kritische vragen vast weg, waardoor het jobhoppen veel minder een issue zal zijn.

 

4. Een sabbatical vraagt om een toelichting

Ga je weer aan het werk nadat je er lang uit bent geweest? Verklaar je dan nader. Een handige manier om dit te doen is in de paragraaf “Samenvatting”. Begin in je samenvatting met een opsomming van je beste, meest relevante vaardigheden en prestaties. Vervolgens licht je je werkervaringen toe. Je kunt daarin ook gerust parttimewerk en vrijwilligerswerk noemen. De aanleiding van en bezigheden tijdens je sabbatical volgen als laatste item. 

 

5. Leg gaten in je cv helder en to the point uit

Probeer niet grappig te doen wanneer je gaten in je cv verklaart. Heb je bijvoorbeeld een periode niet gewerkt vanwege het opvoeden van je kinderen, zeg dan niet: “De steeds groter wordende huishoudelijke last gemanaged.” Uiteraard is opvoeden een enorm zware en uitdagende taak, maar er is een grote kans dat je toekomstige werkgever dergelijke opmerkingen niet zo serieus zal nemen.

 

6. "Referenties beschikbaar op aanvraag"? Doe het niet

Is je toekomstige werkgever in je geïnteresseerd? Dan zal hij of zij inderdaad vragen naar je referenties. Kortom, je hoeft het overduidelijke niet te adresseren. Het is overbodig om de zinsnede “referenties beschikbaar op aanvraag” op te nemen in het cv.  

 

7. Lees je cv goed door. Let op details!

Typefouten, spelfouten en taalfouten zijn dodelijk in je cv. Let daar dus op. Laat je cv ook lezen door vrienden of kennissen die vaardig zijn in Nederlands. 

 

8. Sla je cv op als pdf

Verstuur je je cv, doet dit dan als een .pdf en niet als .doc-bestand. Zo voorkom je dat de vormgeving van je cv, waar je ongetwijfeld hard aan gewerkt hebt, verloren gaat wanneer je toekomstige werkgever het .doc-bestand opent op zijn computer. 

 

9. Geef je cv een handige naam

Geef je cv een handige naam. Maak het je toekomstige werkgever zo gemakkelijk mogelijk. Vermeld je voornaam, achternaam en zet “cv” in de bestandsnaam. (Jan Smit cv). 

 

10. Verstuur alleen een cv dat 100% up-to-date is

Vernieuw je cv om de zoveel tijd. Heb je de afgelopen 3 maanden nieuwe verantwoordelijkheden gekregen of nieuwe vaardigheden geleerd? Voeg ze bij in je cv. Zo heb je altijd een up-to-date basis-cv staan wanneer je wilt reageren op een vacature. Natuurlijk spits je dit basis-cv wel toe op de functie waar je op reageert, maar dit kost je een stuk minder tijd als de basis al klopt. Zelfs als je niet actief op zoek bent naar een nieuwe baan, is dit handig om te doen: je weet maar nooit wat voor kansen er voorbij komen. 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

De 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek

 Maak jij deze fouten bij het kiezen van je LinkedIn profielfoto?Zo weet je dat je sollicitatiegesprek
niet goed ging

Originele cv's die niet op de stapel eindigen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

5 tips voor de optimale weergaven van je technische vaardigheden in je cv

Top 5 meest gemaakte fouten in een cv

10 awesome tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons