Home /
Blog /
Top 5 meest gemaakte fouten in een cv

Top 5 meest gemaakte fouten in een cv

maandag 2 maart 2015

fail


           

 Het is niet gemakkelijk om je cv er uit te laten springen. Het blijft een simpel en saai stuk tekst waarin jij je opleidingen en werkervaringen opsomt. De basis moet sowieso goed zijn: het vermijden van fouten is een must. Al ben je nog zo vakbekwaam, heb je allerlei diploma’s en certificaten: een fout in je cv doet het regelrecht in de prullenbak verdwijnen. Controleer daarom je cv voordat je deze naar je toekomstige werkgever stuurt. Waar moet je op letten? Bonque geeft je vijf voorbeelden van fouten die veel voorkomen in Nederlandse cv's. Zodat jij ze kunt voorkomen!   

 

1. Taal- en typfouten

Google of de spellingcontrole van Word is geen garantie voor een cv zonder taalfouten. Raadpleeg het Groene Boekje, en laat iemand met gevoel voor taal jouw cv controleren.    

Wat zijn veel gemaakte taalfouten?

 • Sollicitatie brief Moet zijn Sollicitatiebrief
 • Taken pakket Moet zijn Takenpakket
 • Samen werken of samenwerken? Ben je goed in met zijn tweeën werken (ieder aan iets anders), of ben je goed in gemeenschappelijk aan dezelfde taken werken? Bij de eerste optie gebruik je 'samen werken', bij de tweede optie gebruik je 'samenwerken'. In cv's is 'samenwerken' de meest gebruikte vorm.
 • Personeels en salaris administratie Moet zijn Personeels- en salarisadministratie
 • Bij afkortingen in een samenstelling gebruik je een koppelteken: ICT-manager / KLM-medewerker.

 

2. Liegen

Een cv aandikken met leugens is geen slimme zet. Het risico dat je loopt is uiteindelijk groter dan wat het je oplevert. Stel dat je wordt aangenomen op basis van een leugen en je nieuwe werkgever komt er later achter, dan verlies je je droombaan en je reputatie. Het weglaten van irrelevante bijbanen kan daarentegen weer wel. 

 

3. Een onoverzichtelijke opmaak en lay-out

Met een cv toon je aan wie jij bent, wat je ervaringen zijn en welke kwaliteiten jij bezit. Als deze punten in één oogopslag duidelijk zijn, weet je dat het een solide cv is. Hecht dus waarde aan eenvoud bij het opmaken van je cv en schenk aandacht aan je lay-out. Laat, om ruimte te besparen,  overbodige informatie achterwege. Je kunt bijvoorbeeld refereren aan je LinkedIn-profiel om de lezer van meer informatie te voorzien. 

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Is de belangrijkste informatie binnen 30 seconden uit je cv te halen?
 • Wat is je eerste indruk van je eigen cv?
 • Ziet je cv er aantrekkelijk uit? 

Daarnaast zijn er de volgende punten die afleidend of simpelweg not done zijn:

 • Te veel tekst op een pagina.
 • Te veel informatie op een pagina.
 • Geen rekening houden met marges bij het opmaken van je document.
 • Slechte kwaliteit inkt (als je je cv afgedrukt inlevert).

Qua opbouw van je cv komt de belangrijkste informatie eerst. Je meest recente werkervaring staat bovenaan, gevolgd door banen die je eerder hebt gehad. Hetzelfde geldt voor de volgorde van je diploma’s.

 

4. Vermelden van vertrouwelijke informatie

Heb je in vorige posities te maken gehad met vertrouwelijke informatie? Vermeld die informatie dan niet in je cv. Doe je dit toch, dan kan je onbetrouwbaar overkomen. Vervelend, want je wil juist verantwoordelijkheid en loyaliteit uitstralen.

 

5. Een generiek cv

Zorg dat je cv is afgestemd op de beoogde functie. Een cv dat te algemeen is, heeft een grotere kans om onderaan de stapel te belanden. Houd in je achterhoofd wat de vereiste vaardigheden zijn. Deze vaardigheden moeten in ieder geval terugkomen in je cv. Bovendien wil je dat zij als eerste tot uitdrukking komen. Leg het accent op de vaardigheden die voor deze functie nodig zijn.

Hoe maak je een cv op maat?

 • Gebruik hetzelfde jargon als de organisatie waar de vacature beschikbaar is. Check hun website en nieuwsbrieven als een indicatie.
 • Ook de schrijfstijl moet gepast zijn. In welke stijl communiceert het bedrijf zelf? Kort en bondig of uitgebreid? Pas de stijl van je cv hierop aan.
 • Geef de relevante kwalificaties duidelijk weer; vermeld ze op een prominente plaats.
 • Besteed tijd, ruimte en aandacht aan de relevante werkervaring.
 • Analyseer de functiebeschrijving. Let op de taken en verantwoordelijkheden en de specifieke functie-eisen.

Pas de beoogde functietitel of je persoonlijke doel in je cv aan op de functietitel en de functiebeschrijving.
Voorbeeld:

 • Is de functietitel: ‘PHP Developer’, dan is dat ook de functietitel die jij opneemt in je cv als gewenste functie of je persoonlijke doel.
 • Stel, er wordt het volgende in de functiebeschrijving gevraagd: ‘Ruime ervaring met OOP, design patterns en UML’. Heb je deze vaardigheden? Benoem ze en geef ze prioriteit.

 

 

 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

Zo weet je dat je sollicitatiegesprek niet goed ging

 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprekZou jij deze vragen durven te stellen bij een sollicitatiegesprek?

5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Maak jij deze fouten bij het kiezen van je LinkedIn profielfoto?

10 awesome tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren

LinkedIn en vacaturesite populairst bij werkzoekende ICT'er

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons