Home /
Blog /
Top 5 interessante Tech stories van 2014 - Deel 1

Top 5 interessante Tech stories van 2014 - Deel 1

dinsdag 13 januari 2015

 

 

tech stories


Top 5 interessante Tech stories van 2014 - Deel 1

2014 was op vele vlakken een bewogen jaar. Ook op het gebied van Tech heeft de wereld in 2014 niet bepaald stil gestaan. Wij van Bonque zijn op zoek gegaan naar de vijf interessantste Tech stories van het afgelopen kalenderjaar. Elke week zullen wij een verhaal belichten. Op die manier stellen we een overzicht voor je samen van de meest in het oog springende verhalen van het kalenderjaar 2014!

#1 Mt. Gox: van succes naar ‘softwarematig’ falen

De enige manier waarop je de naam Bitcoin in 2014 gemist kan hebben, is wanneer je een jaar lang hebt geleefd zonder een internetverbinding, zonder televisie en zonder een abonnement bij een willekeurige krant. Met andere woorden, Bitcoin was booming.

De wereld van Bitcoins

Het regelmatig omwisselen van Bitcoins van en naar een munteenheid wordt gedaan op zogenaamde ‘exchanges’ of wisselmarkten. Zeer eenvoudig gezegd zijn speculanten actief op wisselmarkten om hun inleg te vergroten door frequent te wisselen. In Europa zijn er diverse exchanges en wereldwijd maar liefst tientallen. In Eindhoven kennen we bijvoorbeeld de CleverCoin. Een grotere exchange met meer gebruikers en transacties is Kraken, gesitueerd in de Verenigde Staten. De interessantste exchange van het afgelopen jaar, en de exchange wiens naam menig maal de voorpagina behaalde, was zonder meer Mt.Gox in Tokyo.

De geschiedenis van Mt.Gox

Mt.Gox werd gelanceerd in juli 2010. In 2013 vonden er maar liefst 70% van alle Bitcoin-transacties plaats. Vanaf toen duurde het succes echter helaas niet lang meer. In februari 2014 werd het faillissement aangevraagd.

Van buitenaf leek ’s werelds grootste Bitcoin-exchange een vooruitstrevend baken van ondernemerschap. De exchange bleek echter meer een combinatie te zijn van gebrekkig management, nalatenschap en onervarenheid. Het erfgoed dat het bedrijf achterliet was een ontfutseling van 460 miljoen dollar door hackers. Bovendien was nog eens 27,4 miljoen dollar verdwenen van de bankrekeningen van Mt.Gox.

Waardoor ging Mt.Gox ten onder?

Zoals bij elk faillissement en elk verschijnsel van onbehoorlijk bestuur hoort daar menselijk falen bij. In het Mt.Gox-schandaal kwam de naam Mark Karpeles naar voren.
Kenners stelden dat Mt.Gox niet meer was dan een reflectie van haar CEO en de grootaandeelhouders. Mark Karpeles was uiteindelijk veel meer bekwaam in coderen, dan in het zijn van een ‘chief executive’. Een insider van het bedrijf verwoordde dit treffend: “Mark vond het het idee van CEO zijn wel leuk, maar de dagelijkse realiteit verveelde hem.”

Een gelekt document bracht de waarheid aan het licht. Het was hackers gelukt om Mt.Gox te plunderen. Karpeles kon na dit document niet meer anders dan dat te bevestigen. “We hadden zwaktes in ons systeem, en onze Bitcoins verdwenen.” Karpeles kon niet anders dan het faillissement van Mt.Gox te aanvaarden. Opvallend is dat in juni 2011, hackers 8,75 miljoen dollar wisten te onttrekken aan Mt.Gox.

Technologie zonder backbone

De kracht van Bitcoin bleek ook haar zwakte. Bitcoin viel zonder meer in de categorie revolutionaire technologie, omdat Bitcoin de eerste betrouwbare vorm leek te zijn van digitaal geld. Een betrouwbare vorm van digitaal geld, die in potentie de wereld van internationale financiën had kunnen democratiseren.

Kenners constateerden echter al in een vroeg stadium dat Bitcoin als technologie aan de man werd gebracht door een groep mensen zonder enige bewustzijn van de basiswaarden van de bedrijfsvoering. “Bitcoin werd voor het grootste gedeelte gerund door computer geeks met weinig ervaring in de financiële wereld”, schreef Robert McMillan, schrijver voor Wired.com.

Pijnpunten in de bedrijfsvoering

Een in Tokyo wonende software developer, die afreisde naar Mt.Gox voor een sollicitatiegesprek, deed naderhand een boekje open over de gebruikte software van Mt.Gox. Er viel hem een aantal behoorlijke pijnpunten op.

Mt.Gox gebruikte geen enkele versie van ‘control’-software (een standaard tool die wordt gebruikt in elke software development omgeving). Wat was daar de grootste consequentie van? Dat elke collega per ongeluk een stukje code, gemaakt door zijn of haar co-collega, kon overschrijven. Het enige wat daarvoor nodig was, was dat zij per ongeluk in hetzelfde bestand aan het werk waren.

Bovendien was er slechts één persoon die veranderingen in de site’s source code kon autoriseren. Je raadt het al: Mark Karpeles. Deze werkwijze had tot gevolg dat bug fixes en security fixes niet op korte termijn konden worden gerealiseerd. Een sollicitant, die een kijkje in Mt.Gox haar keuken werd geboden, concludeerde: “De broncode was een complete puinhoop.”

Tot zover over één van de meest in het oog springende verhalen van vorig jaar, over revolutionaire technologie omarmd door een ondermaatse bedrijfsvoering. Volgende week lees je deel 2 van de Top 5 Tech stories van 2014!

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons