Home /
Blog /
Regio Amsterdam nog altijd het populairst onder ICT’ers

Regio Amsterdam nog altijd het populairst onder ICT’ers

maandag 7 december 2015

Loon


           

 

De Nederlandse ICT’er werkt, als hij de keuze heeft, het liefst in de regio Amsterdam. Dat is gebleken uit een onderzoek dat ICT vacaturesite Bonque uitvoerde onder kandidaten in haar eigen database, die meer dan 75.000 ICT-specialisten bevat. Waar Amsterdam in het voorgaande onderzoek in 2013 de eerste positie nog deelde met Domstad Utrecht, is de hoofdstad van ons land nu de onmiskenbare favoriet onder ICT’ers.

Ruim 30% procent van de respondenten gaf aan dat Amsterdam hun voorkeur heeft als stad om in te werken. De focus op onze hoofdstad komt niet erg onverwacht: Amsterdam wordt de laatste jaren ook internationaal gezien een steeds prominentere stad op het gebied van innovatie en ondernemerschap in de ICT.

In de top 5 van populairste steden onder ICT’ers blijft de Randstad over de gehele linie erg populair: Utrecht en Rotterdam zijn ook erg geliefd en delen de 2e en 3e plaats van populaire steden binnen Nederland (beiden 15%). Daarnaast bevindt ook Den Haag zich in de top 5 (13% van de respondenten).

Opvallende nieuwkomer in de top 5 van populairste steden is Arnhem (ook 13% ). Deze stad verstoot een eerdere favoriet, Eindhoven, dit jaar uit de top 5: nog slechts 7 % geeft aan het liefst in Eindhoven te werken.

 

ICT’ers lijken minder bereid om voor een goede baan te verhuizen


De ICT’er lijkt het in 2015 wel dichterbij huis te zoeken voor zijn werk. Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is namelijk dat de ICT’er steeds minder bereidheid toont om voor een goede baan te verhuizen. In 2013 gaf nog 35% van de ICT’ers in het onderzoek aan dat ze bereid waren om in een andere plaats te gaan wonen als hen een droombaan werd aangeboden; nu in 2015 is slechts 25% van de ICT’ers hiertoe bereid.

 

Pensioenopbouw belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde


Ook zijn er verschuivingen te zien binnen de arbeidsvoorwaarden die ICT’ers belangrijk vinden in hun werkomgeving. Waar eerder de opleidingsmogelijkheden binnen een bedrijf nog veruit het belangrijkste speerpunt waren (ruim 80% van de ICT’ers noemde deze arbeidsvoorwaarde in 2013), lijkt er in 2015 voor het eerst meer aandacht te zijn voor een gedegen regeling voor pensioenopbouw. In 2013 kwam pensioenopbouw nog op de derde plaats; in 2015 is het de meest genoemde secundaire arbeidsvoorwaarde (70%). ICT’ers lijken dus meer aan hun oude dag te gaan denken.

Andere secundaire arbeidsvoorwaarden die vaak genoemd werden in het meest recente onderzoek van Bonque waren reiskostenvergoeding (55%) en bovenwettelijke vakantiedagen (43%). Ook de betaalde opleidingsmogelijkheden blijven in trek: ruim 60% van de respondenten gaf aan dit een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde te vinden.

 

Meer informatie over de ICT arbeidsmarkt in 2015


Naast populaire regio’s, secundaire arbeidsvoorwaarden en de bereidheid om te verhuizen werd er in het onderzoek navraag gedaan naar een flink aantal andere factoren in het werkende leven van de ICT’er anno 2015. Gevraagd werd onder meer wat ICT’ers belangrijk vinden in een nieuwe baan, hoe ze zoeken naar interessante banen en hoe zij hun vakkennis op peil houden.
 

De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in een whitepaper, dat gratis te downloaden is op de site van Bonque.

 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

Zou jij deze vragen durven te stellen bij een sollicitatiegesprek?

 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprekDe 25 grappigste antwoorden tijdens een sollicitatiegesprek

5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Wat zijn de ICT-functies waar je als starter het meest mee kan verdienen?

4 fouten die starters maken bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt

Betere vervulling ICT vacatures: gemeente Amsterdam gaat werklozen omscholen

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons