Home /
Blog /
PHP'er en reageren op een top PHP vacature? Ontwikkel je skills!

PHP'er en reageren op een top PHP vacature? Ontwikkel je skills!

woensdag 13 mei 2015
 
 
 

Wil je als PHP’er de overstap maken naar die ene gewilde topfunctie? Reageer jij op allerlei PHP vacatures, met als doel een stapje hogerop te komen? Dan is het belangrijk om je continu te blijven ontwikkelen. Niet alleen qua inhoudelijke kennis, maar ook in je manier van werken. “Uiteindelijk moet het het streven van elke PHP’er zijn om efficiënt en foutloos werken”, zegt Jason Lengstorf. Lengstorf is bekend als PHP-connaisseur. Hij schreef onder andere de boeken ‘PHP for Absolute Beginners’ en ‘Pro PHP and jQuery’. Lengstorf benadrukt hoe belangrijk het werken met comments is. 

 

Schrijf eerst een volledige outline voordat je aan je PHP-project begint

PHP outline

Lengstorf  vindt dat elke PHP’er, voordat hij begint aan een bepaald project, eerst een volledige outline moet schrijven. Dit heeft als voordeel dat je weet hoe de file er uiteindelijk uitgaat zien. Bovendien kun je op deze manier de gehele applicatie plannen.

Deze werkwijze vergt van PHP’ers een totaal andere benadering van development. Dit zal even een omschakeling zijn. Maar het voordeel is dat je je projectorganisatievaardigheden ontzettend gaat ontwikkelen.

‘Het houdt je gewoon op het juiste spoor als je je taak wilt gaan afmaken’, zegt Lengstorf. Kortom: elke PHP’er zou het maken van aantekeningen in zijn manier van werken moeten implementeren.

 

Maak als PHP'er de juiste afweging

De vraag is hoe je het gebruik van comments nu precies inkadert. Kortom, wat is de juiste afweging tussen aan de ene kant zo duidelijk mogelijke code en aan de andere kant kort en bondige code? Als stelregel geeft Lengstorf dat er een comment moet worden toegevoegd wanneer de bedoeling van de geschreven code niet onmiddellijk duidelijk is.  

php geen comment

Lengstorf legt dit uit aan de hand van het bovenstaande voorbeeld. Weet je nog steeds wat is opgeslagen onder $extension? En weet degene die verder werkt aan je project dat ook? Als dit niet binnen enkele secondes duidelijk is, dan pleit Lengstorf voor het toevoegen van een comment.   s'>

php comments

Nu scheelt het met de comment misschien 5 secondes aan tijd waarin je aan het nadenken bent. Dit lijkt niet veel. Maar werk je aan een complexe applicatie, dan bespaar je ontzettend veel tijd.

 

Consistent coderen? Absoluut, maar niet ten koste van duidelijkheid

Lengstorf kiest liever voor wat extra regels code. Zolang de bedoeling van de code voor een ander maar in één oogopslag duidelijk is. Een voorbeeld van een situatie waarin PHP’ers vaak onduidelijk zijn, zegt Lengstorf, is bij het gebruik van variabelen.

php geen accolades

In het bovenstaande voorbeeld kun je, door het gebrek aan duidelijkheid, eenvoudig een misstap maken. Die maak je door er vanuit te gaan dat de laatste regel alleen in werking treedt wanneer de waarde van $foo groter is dan 10. Dit is niet het geval omdat er sprake is van onjuist inspringen, aldus Lengstorf. De laatste echo-statements treden namelijk hoe dan ook in werking ($foo stores). 

Het belang aan duidelijkheid vraagt om het gebruik van accolades. Ondanks dat dat misschien niet in lijn ligt met de manier waarop jij normaal gesproken codeert. Lengstorf zegt daarover: ‘Houd je niet van accolades? Switch dan gewoon naar Python. In PHP heb je, simpelweg, heel snel de situatie dat door het niet gebruiken van accolades het geheel aan betekenis verliest.’

php accolades

Je ziet dat er nu accolades zijn toegevoegd. Natuurlijk kun je bij het ontbreken van accolades binnen enkele secondes uitdokteren  dat if-else statements alleen de onmiddellijk daarop volgende regel beïnvloeden. Maar zou je daar je energie aan willen besteden? Absoluut niet! Het toevoegen van accolades betekent dat er een aantal regels wordt toegevoegd, maar het verduidelijkt de statements enorm. Zelfs met het vreemde inspringen, aldus Lengstorf. 

 

> Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 

> Populaire artikelen

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons