Home /
Blog /
Oracle snelst groeiende specialisme onder ICT vacatures

Oracle snelst groeiende specialisme onder ICT vacatures

woensdag 10 juni 2015

 

 
 

 

aantal Oracle vacatures stijgtVan alle gangbare ICT-specialismen is de vraag naar Oracle-specialisten het hardst gestegen in het eerste kwartaal van dit jaar. Ook de vraag naar developers, zoals .NET- en Java-specialisten, blijft opvallend sterk groeien. Dit blijkt uit een onderzoek dat Bonque, de ICT vacaturesite uitvoerde op basis van data uit haar eigen vacaturedatabase met ruim 6500 ICT vacatures.

In het onderzoek werden de ICT-specialismen in de database van Bonque onder de loep gelegd en werden de groeicijfers onderling met elkaar vergeleken. Een absolute uitschieter is de categorie met Oracle vacatures: waar deze categorie met vacatures in Q1 2014 nog maar 5% steeg ten opzichte van het vorige kwartaal, groeide het aantal Oracle vacatures in Q1 van dit jaar maar liefst met 12%. 

toename aantal ICT vacatures per specialisme

De opvallende groei in het aantal Oracle vacatures lijkt samen te hangen met de grote honger naar kennis op het gebied van Big Data. Oracle staat bekend als één van de grootste leveranciers van software voor datamanagement, en profiteert dus mee van de aandacht die het kennisgebied Big Data de laatste tijd geniet. Met de groeiende vraag naar Big Data oplossingen groeit logischerwijs ook de vraag naar ervaren Oracle professionals. Oracle zelf speelt met haar diensten ook in op de Big Data trend: zo kondigde het bedrijf recentelijk aan een nieuw product op de markt te gaan brengen, genaamd Oracle Big Data Spatial and Graph.


Java, .NET, Front-end en SharePoint ook steeds meer gevraagd

Andere opvallende zaken in de vacaturecijfers van Q1 2015 zijn onder meer de explosieve groei van het aantal development vacatures: vooral het aantal Java, .NET en Front-end development vacatures neemt flink toe, zeker als we ze vergelijken met de cijfers van Q1 van vorig jaar. Ook de stijging van het aantal SharePoint vacatures springt in het oog: waar het aantal vacatures in Q1 van 2014 nog gelijk bleef, steeg de vraag naar SharePointers in Q1 van 2015 met 7%.


Systeembeheer- en support-functies op hun retour

Waar we een flinke toename zien in de groei van het aantal Oracle vacatures en vacatures voor verschillende development-specialismen, blijven de cijfers in de categorieën Systeembeheer en Helpdesk & Support achter in vergelijking met de cijfers van vorige kwartalen. Het aantal vacatures in deze categorieën groeide in Q1 van 2014 nog met respectievelijk 9 en 11 procent, maar in het eerste kwartaal van het huidige jaar blijven diezelfde categorieën achter bij de rest met een groei van slechts 4%. Opvallend, omdat bijna voor alle categorieën geldt dat ze een sterkere stijging vertonen dan het jaar ervoor. De enige andere categorie die een soortgelijke verminderde groei laat zien voor Q1 van 2015 is Mobile development.


Totaal aantal ICT vacatures in de lift

Overall blijft het aantal ICT vacatures ook in Q1 van 2015 explosief groeien, wat nog maar weer eens bevestigt dat ICT vacatures de afgelopen jaren echt booming zijn. In de database van Bonque steeg het totale aantal vacatures in het eerste kwartaal van dit jaar met maar liefst 13% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dit terwijl de stijging van het aantal vacatures in Q1 van vorig jaar nog maar 4% bedroeg. De markt voor ICT-specialisten lijkt dus definitief aan te trekken. Het vertrouwen in het herstel van de markt lijkt te groeien, waardoor bedrijven meer vacatures uit durven te zetten. Werknemers zijn door hetzelfde vertrouwen in de arbeidsmarkt bovendien eerder geneigd om te switchen van baan. 

 

> Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 

> Populaire artikelen

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons