Home /
Blog /
Microsoft maakt .NET beschikbaar voor Mac en Linux

Microsoft maakt .NET beschikbaar voor Mac en Linux

vrijdag 29 mei 2015
 
 
 

.NET voor Linux en Mac Op 29 april j.l. kondigde Microsoft op de jaarlijkse Build conferentie aan dat .NET nu eindelijk ook beschikbaar zal zijn op andere operating systems dan Windows. Niet alleen lanceerde Microsoft .NET Core voor Linux en Mac, ook werden en Linux- en Mac-versies vrijgegeven van Visual Studio, de code-editor van Microsoft. Daarmee is het voor het eerst dat Microsoft ondersteuning biedt voor Mac- en Linux-developers. 

Op de eerste dag van Build stond Microsoft gelijk in het middelpunt van de belangstelling toen het de release candidate voor het volledige .NET framework (inclusief versies voor Mac en Linux) beschikbaar maakte voor developers over de hele wereld. Ook kwam Microsoft met het nieuws naar buiten dat Visual Studio Code, een afgeslankte versie van het bekende Visual Studio, per direct te downloaden was in een bèta-versie. Ontwikkelaars op Mac en Linux konden dus direct gratis kennismaken met de nieuwe editor. Naast .NET ondersteunt Visual Studio Code meerdere programmeertalen, zoals Java, TypeScript en Node.js. Ook kan het programma debuggen in verschillende talen, zoals SQL, Ruby of XML. Tot slot is er ook aan GIT-ondersteuning gedacht.

Naast Visual Studio Code blijft het Visual Studio voor Windows ook beschikbaar. In het uitgebreidere Visual Studio zullen ontwikkelaars wel meer functionaliteiten tot hun beschikking hebben dan in de nieuwe gratis versie, Visual Studio Code.

 

Invloed van nieuwe CEO Satya Nadella te merken

De stap van Microsoft is op z’n minst interessant te noemen. In het verleden was het bedrijf vrij eenkennig en had het een duidelijke visie als het om andere platformen ging: Windows was the only way. Met de komst van de nieuwe CEO Satya Nadella is dat duidelijk veranderd en is het bedrijf meer open minded geworden over andere operating systems. In november van vorig jaar kwamen de eerste berichten naar buiten dat Microsoft van plan was .NET open-source en cross-platform te gaan maken, en enkele maanden later is het dus nu zover.

Microsoft geeft aan dat het ontwikkelaars op ieder platform wil gaan ondersteunen, en ze niet langer in de richting van Windows wil duwen. Ook Office voor iOS, het nieuwe Office voor Mac 2016 en de ondersteuning voor de Apple Watch zijn duidelijke aanwijzingen voor het nieuwe pad dat Microsoft is ingeslagen.


Kinderziekten worden serieus genomen

Twee weken na de release van Visual Studio Code komt Microsoft op het Microsoft Developer Network met een eerste reactie op alle aandacht en feedback die het bedrijf met deze lancering in de media heeft gehad. “We hebben fantastische weken beleefd sinds de lancering van Visual Studio Code. Jullie reacties zijn ongelooflijk goed geweest”. In de verklaring stipt Microsoft de meest gemelde issues aan en geeft het een korte statusupdate voor de meest frequente problemen. Alle feedback wordt meegenomen voor de eerste update in Visual Studio Code; er wordt op dit moment hard gewerkt aan deze update, zodat Microsoft hem binnenkort kan uitbrengen. Het bedrijf geeft nu al aan dat het de eerste zal zijn van een reeks updates, waarmee men de editor zo sterk mogelijk wil maken. Het lijkt erop dat Microsoft de ondersteuning van de gratis editor dus erg serieus neemt.

Ben jij dotnetter in hart en nieren en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bij Bonque hebben we regelmatig nieuwe .NET vacatures bij interessante werkgevers. In verschillende regio’s in Nederland! Neem dus eens een kijkje op de site; wie weet zit jouw volgende stap er wel bij. 

 

> Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 

> Populaire artikelen

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons