Home /
Blog /
Met deze skills krijg je in 2016 het snelst een nieuwe baan

Met deze skills krijg je in 2016 het snelst een nieuwe baan

woensdag 20 januari 2016

skills


           

Wie weet wordt 2016 wel helemaal jouw jaar. Wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging? Of wil je je horizon gaan verbreden? Dan is het handig om te weten welke skills je anno 2016 moet bezitten om jezelf in de kijker te spelen bij recruiters en werkgevers. Welke skills werden het meest gevraagd in 2015, en zijn daarmee een goede aanvulling voor jouw skillset in 2016? Onze vrienden van LinkedIn zochten het voor je uit. 

Ieder jaar publiceert LinkedIn een lijst met de ’25 hottest skills on LinkedIn’, waarvoor ze miljoenen LinkedIn-profielen onder de loep nemen en analyseren welke vaardigheden en werkervaringen daarop genoemd worden. Een leuke indicator van waar de mogelijkheden liggen op de huidige arbeidsmarkt, en hoe zich deze verhouden tot die van vorig jaar.

Naast een internationale lijst maakt LinkedIn ook jaarlijks lijsten voor landen waarin LinkedIn veel gebruikt wordt. Zo worden bijvoorbeeld ook trends op de Amerikaanse, Canadese en Britse markt nader belicht. Maar ook ‘The Netherlands’ schittert ieder jaar weer in het overzicht met een eigen lijst. Welke trends en verschuivingen vallen op in de Nederlandse lijst van het afgelopen jaar?

 

Nieuwe binnenkomers in de lijst voor Nederland

Natuurlijk is het altijd interessant om de nieuwkomers in de lijst te bekijken. Oftewel: welke skills worden wel genoemd in de hotlist van 2015, maar waren in 2014 nog niet in beeld?

 

8. HR Benefits and Compensation
9. Corporate Law and Governance
13. Retail Store Operations
21. Algorithm Design
22. Microsoft Application Development
25. Mac, Linux and Unix Systems

 

Opvallend bij de nieuwkomers zijn de twee arbeidsmarkt-gerelateerde skills: HR en Corporate Law. Beide zijn dus vakgebieden waar je in de huidige Nederlandse arbeidsmarkt echt iets aan hebt, als je er het één en ander van weet.

 

16 van de 25 hottest skills zijn ICT-gerelateerd

De ICT is nog altijd booming in Nederland: van de 25 ‘hottest skills’ die LinkedIn in het onderzoek voor Nederland benoemt, zijn er maar liefst 16 ICT-gerelateerd.

In 2014 waren er dat in Nederland nog 17; dit jaar vallen ‘SAP-ERP’, ‘Game Development’ en ‘Middleware and Integration Software’ skills net buiten de hotlist en zijn ‘Microsoft Application Development’ en ‘Mac, Linux and Unix Systems’ de nieuwkomers op ICT-gebied. Werk je dus in de ICT of heb je skills die ICT-gerelateerd zijn, dan ben je in Nederland nog altijd een gewilde kracht.

 

 

hottest skills of 2015 on linkedin netherlands
Bron: Linkedin.com

 

Nederland vs. de wereld

Waar in Nederland ‘Statistic Analysis and Data Mining’ nog altijd de lijst aanvoert, is deze skill wereldwijd gezien van de eerste plaats verstoten door ‘Cloud and Distributed Computing’. Een interessante nieuwkomer in de internationale lijst! Waar cloud management wereldwijd dus al een veel geziene en gevraagde skill is , is het in Nederland nog niet bepaald een hot topic. Wel is ‘Data Engineering and Data Warehousing’ bij ons in een jaar tijd gestegen van de twintigste naar de derde plek, terwijl die skill internationaal gezien op de elfde plek is blijven staan.

‘Statistical Analysis and Data Mining’ blijft wereldwijd daarnaast minstens zo populair: onze nummer 1 scoort wereldwijd nog altijd de 2e positie, en staat in alle landen afzonderlijk in de top 4 van ‘hottest skills’. Zoals LinkedIn het zelf verwoordt:

 

 

"Data isn’t going anywhere."

 


Ook in de wereldwijde lijst is er overall een groot aandeel voor ICT-gerelateerde skills: ook hier zijn 16 van de 25 hottest skills ICT-gerelateerd te noemen. ‘Middleware and Integration Software’ skills zijn wereldwijd gezien nog wel onverminderd populair, net als ‘User Interface Design’ en ‘Shell Scripting Languages’, die ook als gewilde skills in de lijst voorkomen (en niet in die van Nederland).

 

Got skills?

Bezit jij skills die op deze lijst voorkomen, en wil je er in 2016 echt iets mee gaan doen? Vooral als  de skills in kwestie zich in het vakgebied ICT bevinden, kan Bonque veel voor je betekenen. Wacht dus niet langer met de volgende stap in jouw carrière! Neem eens een kijkje tussen onze ICT vacatures, die je eenvoudig kunt filteren op de voor jou relevante skills. 

 

 

 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

Zo weet je dat je sollicitatiegesprek niet goed ging

 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprekZou jij deze vragen durven te stellen bij een sollicitatiegesprek?

5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Regio Amsterdam nog altijd het populairst onder ICT'ers

Heb jij de emotionele intelligentie die werkgevers zoeken?

Oracle snelst groeiende specialisme onder ICT vacatures

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons