Home /
Blog /
Je secundaire arbeidsvoorwaarden: belangrijker dan je denkt!

Je secundaire arbeidsvoorwaarden: belangrijker dan je denkt!

dinsdag 30 juni 2015

 

 
 

 

secundaire arbeidsvoorwaardenAls je een nieuwe functie gaat uitoefenen, is het tijd om je beste onderhandelingstactieken  uit de kast te halen. Natuurlijk wil je een salaris bedingen waarmee je een flinke stap voorwaarts maakt, en waarmee je een waardige beloning voor jouw werkzaamheden opstrijkt. In dit soort onderhandelingen wordt er echter vaak op salaris alleen gefocust, en worden de secundaire arbeidsvoorwaarden vaak buiten beschouwing gelaten. Terwijl ze je juist veel interessante voordelen kunnen opleveren! 

Uit recent onderzoek blijkt dat er bij werknemers vooral veel onwetendheid bestaat over de arbeidsvoorwaarden die binnen hun bereik liggen. Zonde, want ze kunnen een behoorlijk verschil maken in het bedrag dat je netto per maand overhoudt. Tijd voor een kleine bijspijkercursus secundaire arbeidsvoorwaarden.


Onderhandelen loont

Voor veel werknemers binnen grotere bedrijven geldt een vaste set secundaire arbeidsvoorwaarden, die vastgelegd wordt in een cao en standaard opgenomen wordt in ieder contract dat de werkgever uitgeeft. Hoewel het lijkt alsof hier niet over te onderhandelen valt, geldt in de praktijk vaak: wie niet waagt, die niet wint. Klakkeloos akkoord gaan met de geboden secundaire arbeidsvoorwaarden is de gemakkelijkste weg, maar het levert eigenlijk nooit een pakket arbeidsvoorwaarden op dat toegesneden is op jouw persoonlijke wensen.

Onderhandelen blijkt toch vaak de moeite waard te zijn. Nee heb je, ja kun je krijgen! Zorg dat je in deze onderhandelingen wel duidelijk voor ogen hebt wat je wilt bereiken: vage eisen komen onprofessioneel over en eindeloos discussiëren over dit onderwerp kan je werkgever en jouzelf veel tijd en energie kosten. Zorg dat je weet wat de gebruikelijke arbeidsvoorwaarden op jouw opleidingsniveau, ervaringsniveau en in jouw branche zijn en zet daar zelfverzekerd op in. Je weet dan direct of je wensen haalbaar zijn.


Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden

Een afgesproken (minimum)salaris dat met een vaste interval wordt uitgekeerd en een vakantietoeslag van minimaal 8% behoren tot je primaire arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden gelden als minimum voor de gehele Nederlandse beroepsbevolking. Maar waar moet je dan aan denken bij secundaire arbeidsvoorwaarden? Wij somden de belangrijkste voorbeelden voor je op.

 • Auto van de zaak
 • Laptop of smartphone van de zaak
 • Kinderopvang
 • Pensioenregeling
 • Reiskostenvergoeding
 • Fietsplan
 • Extra verlof- of vakantiedagen
 • Bedrijfssparen
 • Mogelijkheid tot thuiswerken
 • Dertiende maand (eindejaarsuitkering)
 • Bonusregeling of winstdeling
 • Overwerktoeslagen
 • Opleidingsmogelijkheden (betaald / gefaciliteerd door het werk)
 • Representatiekosten
 • Ziektekostenvergoeding
 • Fitnessvergoeding
 • Mogelijkheid tot onbetaald verlof / sabbatical


Populaire secundaire arbeidsvoorwaarden onder ICT'ers

auto van de zaakUit een eigen onderzoek van Bonque onder Nederlandse ICT’ers blijkt dat de meningen in deze sector nogal verdeeld zijn over wat de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde is. Een derde (33%) van alle respondenten vindt de auto of laptop van de zaak het belangrijkst, terwijl andere ICT’ers juist kiezen voor opleidingsmogelijkheden betaald door het bedrijf (31%) of voor de mogelijkheid tot thuiswerken (31%). De dertiende maand is opvallend genoeg het minst geliefd als secundaire arbeidsvoorwaarde: slechts 3 procent van de respondenten geeft aan dit een onmisbare arbeidsvoorwaarde te vinden. Geld maakt dus niet per sé gelukkig.


Welke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn op dit moment onmisbaar voor jou?

Belangrijk is dat je bij iedere onderhandelingsmogelijkheid goed nadenkt over wat er voor jou in jouw situatie van belang is. Of dat nu aan het begin van een nieuwe baan is, of in een tussentijdse evaluatie bij je huidige werkgever. Ieder moment waarbij je kunt onderhandelen moet eigenlijk vooraf gegaan worden door een moment van persoonlijke evaluatie: ben je tevreden met de geboden secundaire arbeidsvoorwaarden, of zie je ruimte voor verbetering? Zijn er misschien de afgelopen tijd zaken veranderd in je persoonlijke leven, waardoor andere secundaire voorwaarden beter aan zouden sluiten bij je wensen van nu?

Voor sommige mensen is betaalde kinderopvang via de werkgever een uitkomst, anderen zullen er van hun leven geen gebruik van gaan maken. En voor sommige mensen is werken op provisiebasis een fijne motivatie, anderen staat het tegen. Zoveel mensen, zoveel smaken. Analyseer dus je persoonlijke wensen grondig voor je de onderhandelingen over je secundaire arbeidsvoorwaarden in gaat.


Bereken je financiële voordeel

bereken je financiële voordeelEen andere manier om naar je secundaire arbeidsvoorwaarden te kijken, is door ze te zien als een vervanging voor een deel van je salaris. Het zijn immers stuk voor stuk voorzieningen die je anders zelf had moeten betalen. Om je wensenlijst te bepalen, kun je dus ook eens een persoonlijk financieel overzicht maken: bereken welke vaste lasten je per maand allemaal tegenkomt, en zoek uit of dit ook via je werkgever geregeld kan worden. Neem je auto: wat kost deze je privé per maand? Wat zou het je schelen als dit via je werk geregeld zou zijn? Op deze manier kun je een financieel in kaart brengen welke secundaire arbeidsvoorwaarden op je prioriteitenlijstje zouden moeten staan in je onderhandelingen.

 

> Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 

> Populaire artikelen

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons