ICT’ers aan de frontlijn: ons leger heeft hackers nodig

People studying behind computer screen

Goede ICT’ers kunnen werken waar ze willen. Technologie en automatisering zijn niet meer weg te denken uit een moderne bedrijfsvoering. Als je als organisatie op zoek bent naar ICT-specialisten is bijna iedereen tegenwoordig je concurrent. En daar hoort ook ons leger bij. Defensie wapent zich tegen cyberaanvallen, die een steeds reëlere dreiging vormen. Hackers spelen hierbij een cruciale rol; de krijgsmacht is dan ook hard naar ze op zoek.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Adviseur Brandveiligheid

Vlampunt B.V., Baarn

.NET Developer (Medior)

Arcady, Zwolle

Bekijk alle vacatures van &Work >

Cyberaanval: gevaar voor kwetsbare systemen

Een cyberaanval kan een systeem platleggen of overnemen, maar ook vertrouwelijke informatie stelen. De gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn. De verhoogde aandacht bij defensie voor dit gevaar is dan ook niet zo vreemd.
Cyberspace is inmiddels naast het land, de zee, de lucht en de ruimte officieel het vijfde werkgebied van ons leger geworden. Defensie gebruikt digitale wapensystemen, maar ook communicatiesystemen, navigatiesystemen en sensorsystemen. Al deze systemen zijn in principe kwetsbaar en kunnen van verschillende kanten door hackers digitaal aangevallen worden.

ICT-talent nodig

Voor het beschermen van digitale systemen zijn goede ICT-specialisten nodig. Hackers zonder boze bedoelingen. Zonder hen is het einde zoek. Defensie voelt hierbij dezelfde urgentie als veel organisaties uit het bedrijfsleven.
Veelzeggend is het allereerste punt in de in februari 2015 gepresenteerde Defensie Cyber Strategie: ‘het boeien, binden en ontwikkelen van cyberprofessionals’. Simpel gezegd wil defensie – net als jouw bedrijf – goede ICT’ers aantrekken. Daarvoor zijn ze bereid een flexibel aannamebeleid te voeren. Defensie stelt hierbij aan ICT’ers andere eisen dan aan regulier militair personeel. Ook qua salaris en zijn er meer mogelijkheden.
De komende jaren probeert het leger meer talentvolle hackers in te lijven. Dat doet het onder meer door samen te werken met bedrijven en universiteiten.

Hoogleraar

Ook onderwijs is een essentieel element in de digitale strategie van ons leger. In januari 2016 werd brigadegeneraal Paul Ducheine aangesteld als hoogleraar Cyber Operations and Cyber Warfare aan de Nederlandse Defensie Academie en de UVA. Een unicum in Nederland. Ducheine houdt zich bezig met digitale veiligheid, en in het bijzonder met de rol die ons leger daarin speelt.

Defensie Cyber Commando: hackers mee op missie

In 2014 werd het Defensie Cyber Commando (DCC) opgericht. Dit cyberteam is een nieuwe eenheid van specialisten die ons land op digitaal gebied beschermt. Het team zal in 2017 volledig operationeel zijn en actief onderdeel worden van militaire operaties. Dat betekent onder meer dat de hackers daadwerkelijk mee zullen gaan op missies.

Vijandelijke systemen uitschakelen

De taken van het DCC zijn niet alleen gericht op verdediging. De hackers zullen ook ingezet worden om vijandige digitale netwerken en systemen uit te schakelen of te verstoren. Ook wapen- en brandstofsystemen en vliegtuigen zullen digitaal kunnen worden ontregeld.
Zo heeft het leger er met deze eenheid een echt wapen én een solide digitale verdedigingslinie bij.

Werving moet sneller

Het DCC is gestationeerd in de Beatrixkazerne in Den Haag. Vanaf de oprichting in september 2014 begon de zoektocht naar hackers om de eenheid te versterken.
Momenteel bestaat het DCC uit 44 mensen; dat kunnen er uiteindelijk 150 worden. Henk Ras, plaatsvervangend commandant van het DCC, liet de NOS vorige week weten dat het werven van nieuwe specialisten momenteel te langzaam gaat. Dit komt onder meer door de uitgebreide selectieprocedure en de zorgvuldige screening van kandidaten.

ICT-specialisten uitlenen aan het leger

Een andere belangrijke reden voor het moeizame proces is dat de hackers van het DCC ingezet worden als reservist. Dit betekent dat ze hun taak naast hun dagelijkse werk zullen moeten gaan uitvoeren.
Dat vormt nogal een hobbel.
Werkgevers zullen hun ICT’ers (betaald) verlof moeten geven voor hun werk bij defensie – daar staan ze vaak niet om te springen. Defensie zal de komende tijd in samenwerking met de FME (de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) proberen om bedrijven te overtuigen van het belang van het ‘uitlenen’ van hun ICT-specialisten.

Serieus oefenen voor een cyberaanval

Niet alleen in Nederland staat digitale veiligheid hoog op de agenda. De NAVO organiseert sinds 2008 elk jaar in Estland een grote ICT-oefening, gericht op verdediging tegen cyberaanvallen: Cyber Coalition. De editie van 2016 vond begin december plaats.
Aan het driedaagse evenement nam een groot aantal Europese landen deel, evenals Algerije en Japan. Namens Nederland was het DCC aanwezig bij de oefening.

Realistische simulatie

Tijdens de Cyber Coalition wordt een cyberaanval zo realistisch mogelijk nagebootst. Deelnemers moeten door samen te werken de dreiging af zien te wenden. Het zo snel en efficiënt mogelijk delen van informatie en het coördineren van een gezamenlijke verdediging zijn hierbij de belangrijkste elementen.
Uiteindelijk is het doel van de oefening dat elk land zichzelf (en daarmee ook zijn bondgenoten) kan beschermen in het geval van een cyberoorlog.

Defensie en bedrijfsleven samen ten strijde

Nederland droeg zelf een scenario aan voor de NAVO-oefening van dit jaar. In dit scenario dreigt een vijand twee Nederlandse olie-installaties plat te leggen, waarop defensie in samenwerking met techbedrijven in de tegenaanval gaat. Dit samenwerkingsverband is uiteraard het DCC.

Nederland als voorbeeld?

Waar het voor veel bedrijven van groot belang is dat ze snel goede ICT’ers aan hun team kunnen toevoegen, is dat voor ons leger ook het geval. In de huidige ICT-arbeidsmarkt is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Nederland is tot dusver het enige land dat ICT-specialisten uit het bedrijfsleven inschakelt om samen met defensie cyberaanvallen tegen te gaan. Ons land is hiermee een voorloper op het gebied van digitale oorlogvoering.

Wanneer het DCC uiteindelijk volledig operationeel zal zijn, zal blijken in hoeverre de effectiviteit van deze aanpak een voorbeeld gaat zijn voor andere naties. Voor nu is het voor ons leger in elk geval van belang dat er genoeg goede ICT’ers aan het team van hackers toegevoegd worden. En liefst zo snel mogelijk.

Kan je wel wat extra hulp gebruiken bij het werven van nieuwe developers? Neem dan een kijkje op onze ICT-wervingspagina en vind testimonials hoe we andere bedrijven hebben geholpen.

Tags: , ,