Home /
Blog /
ICT-projecten Rijksoverheid getoetst door onafhankelijk bureau

ICT-projecten Rijksoverheid getoetst door onafhankelijk bureau

maandag 15 juni 2015

 

 
 

 

 

overheid en ICTPer 1 september worden alle ICT-projecten van de overheid met een contractwaarde van 5 miljoen of meer gecontroleerd door een nieuw bureau: het Bureau ICT-toetsing (BIT). Het BIT gaat toetsen of ICT-projecten van de overheid voor aanvang al aan een aantal belangrijke eisen voldoen. Gedurende de zomer worden de eerste proefprojecten al uitgevoerd en begin 2016 moet het toetsingsbureau op volle toeren draaien. Het werven van toetsingsspecialisten voor dit nieuwe bureau is inmiddels begonnen.

Het in werking stellen van het BIT is één van de vele aanbevelingen in het rapport ‘Naar grip op ICT’ dat de commissie-Elias in oktober vorig jaar presenteerde. Het kabinet heeft de aanbevelingen uit het rapport grotendeels overgenomen en stemde eind januari al in met de komst van een controlerend orgaan dat de kwaliteit van ICT-projecten zou waarborgen. Afgelopen maand presenteerde minister Blok voor Wonen en Rijksdienst zijn voorstel voor de invoering van het BIT aan de ministerraad. Na instemming van de raad kan er nu verder worden gewerkt aan de uitrol van het project. Naar verwachting wordt het Bureau ICT-Toetsing een tijdelijk project, dat na 5 jaar weer opgeheven zou moeten worden.


1 tot 5 miljard per jaar verkwist aan ineffectieve ICT-projecten

De commissie-Elias stuitte tijdens haar parlementaire onderzoek op een flink aantal misstanden in de organisatie van ICT-projecten bij de overheid. Zo wordt het de Tweede Kamer en de politiek in het algemeen verweten dat ze niet op de hoogte zijn van het feit dat ICT zich in alle lagen van de samenleving bevindt, en stelt de commissie dat er te weinig aandacht wordt besteed aan een helder en werkbaar beleid op het gebied van ICT. Een gebrek aan duidelijkheid in wie waar verantwoordelijk voor is, is de kers op de taart van algehele wanorde.

commissie-EliasHet gevolg van deze tekortkomingen is dat er ieder jaar tussen de 1 en 5 miljard aan belastinggeld verdwijnt in ineffectieve ICT-projecten. “Een onaanvaardbaar hoog bedrag”, zo concludeert de commissie. Uit aanvullende expertinterviews blijkt bovendien dat 1 op de 3 ICT-projecten zo slecht uitgevoerd wordt, dat het eindproduct nooit in werking wordt gesteld.


Meer maatregelen voor verbetering ICT

De invoering van het toetsingsbureau BIT is niet de enige maatregel die de commissie voorstelt om de situatie te verbeteren. Een aantal aanvullende maatregelen moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van ICT management bij de overheid nooit weer op zo’n laag peil komt als het de afgelopen jaren heeft gestaan. De slaagkans van toekomstige ICT-projecten moet onder meer verhoogd worden door te investeren in de kwaliteit en de kwantiteit van het ICT-personeel van het Rijk.

Het aantal inzetbare FTE’s op het gebied van ICT wordt verhoogd van 100 naar 200, leidinggevenden worden beter opgeleid en de inkoop van ICT-producten wordt verder geprofessionaliseerd. Ook wordt er een traineeprogramma gestart voor ICT-studenten, waarmee de toestroom van nieuw talent zeker wordt gesteld voor de toekomst. Verder moet transparantie een belangrijk thema worden in het nieuwe ICT-beleid: de Tweede Kamer moet beter op de hoogte gehouden worden van wat er speelt binnen lopende en toekomstige ICT-projecten.


Forse kritiek op suggesties commissie-Elias

Flexibiliteit in ICT-projectenDe plannen die zijn gemaakt door de onderzoekscommissie stuiten op veel verzet binnen de ICT-wereld. Zo zouden de suggesties geen oplossingen bieden voor het gebrek aan flexibiliteit dat de overheid vaak tentoonspreidt in zijn ICT-projecten. Zeker het Bureau ICT-toetsing zou in die zin geen toevoeging zijn, maar juist een extra struikelblok. De angst bestaat dat het BIT de bureaucratie alleen maar zal verhogen.

Het gemiddelde ICT-project is vaak uiterst complex te noemen en laat zich qua precieze planning en uitkomsten moeilijk voorspellen; enige flexibiliteit is dus altijd vereist, volgens de kenners. Niet voor niets is de populariteit van Agile-werkwijzen onder succesvolle ICT-ondernemingen is hoger dan ooit.

Ondanks de kritiekgeluiden gaat de eerste fase van de veranderslag binnen de overheid 1 juli van start: vanaf september zullen we gaan zien of de doorgevoerde veranderingen op het gebied van ICT-beleid effect zullen gaan hebben.

 

> Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 

> Populaire artikelen

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons