Home /
Blog /
Hoe vermeld je je diploma’s, vaardigheden en interesses in je cv?

Hoe vermeld je je diploma’s, vaardigheden en interesses in je cv?

maandag 24 augustus 2015

Het vermelden van je vaardigheden


           


In onze posts “Heb jij aan deze punten gedacht tijdens het maken van je cv?”, “Heeft jouw cv de juiste opmaak?” en “Geef jij je werkervaringen goed weer in je cv?”, heb je hopelijk al een aardig beeld gekregen bij hoe je een zo’n goed mogelijk cv maakt. In dit artikel geven we je 10 tips met betrekking tot het vermelden van je diploma’s, vaardigheden en interesses in je cv. Heb jij aan deze punten gedacht? 

 

1. Je werkervaring eerst, pas dan je diploma's

Het is slimmer om eerst je werkervaring in je cv te vermelden en pas dan je overzicht met behaalde diploma’s. Je werkervaring zal voor een werkgever toch belangrijker zijn dan je educatie.

 

2. Gebruik de chronologisch omgekeerde volgorde

Vermeld je meest recente diploma als eerst. Dat is in ieder geval de basis. Er kunnen wel een paar uitzonderingen op deze regel worden gemaakt. Meestal is je meest recente diploma ook het diploma met het hoogste opleidingsniveau. Is dit echter niet het geval, dan is het overzichtelijker om eerst je diploma te vermelden met de hoogste moeilijkheidsgraad.

Heb je diploma’s die niet zo recent zijn, maar wel ontzettend relevant zijn voor de vacature, dan is het slim om deze diploma’s als eerste te vermelden. Nog boven recente diploma’s en diploma’s met het hoogste opleidingsniveau. Zo grijp je meteen de aandacht van de lezer.

 

3. De exacte datum is niet belangrijk

De datum van je behaalde diploma is niet super belangrijk. Je toekomstige werkgever wil gewoon weten welke diploma’s je hebt behaald, wanneer je ze hebt behaald zal je toekomstige werkgever niet zo interessant vinden. 

 

4. Vermeld vakken waarin jij je hebt geëxcelleerd

Ben je cum laude geslaagd, of heb je een honors-traject gevolgd? Wees dan niet bang om dit te vermelden in je cv.  

 

5. Volg je nog steeds een opleiding of een online cursus? Vermeld dit!

Het is ook altijd een plus om bepaalde cursussen, online cursussen of opleidingen die je nu volgt, op te nemen in je overzicht. Ook al vind je zelf dat sommige cursussen niet bepaald noemenswaardig zijn. Het volgen van online cursussen   geeft aan dat je gemotiveerd bent en over doorzettingsvermogen bezit.  

 

6. Diploma's vermeld? Nu je vaardigheden nog

Voeg in je cv ook een speciale sectie met je vaardigheden toe. Een sectie waarin je alle relevante vaardigheden en skills voor de functie waar jij op reageert, noemt. Denk uiteraard aan tech skills als HTML, maar ook aan Adobe Creative Suite en bepaalde certificaten die je hebt gehaald in je vakgebied. Vaardigheden die iedereen heeft, hoef je niet te vermelden. Denk aan het gebruik van Microsoft Outlook Express of Microsoft Word. 

 

7. Licht bepaalde vaardigheden toe

Het kan geen kwaad om bepaalde vaardigheden, die ontzettend relevant zijn voor de vacature, nog eens apart toe te lichten. Heb je bepaalde softwarevaardigheden die je wilt toelichten of ben je ontzettend taalvaardig en kun je dat aantonen middels certificaten of diploma’s? Dan kan het geen kwaad om daar per vaardigheid nog eens een paragraaf aan te wijden. Houd daarbij altijd in het achterhoofd dat de lezer van je cv in staat moet zijn om je cv vluchtig en gemakkelijk door te nemen.  

 

8. Vermeld alleen relevante interesses en hobby's

Heb je interesses of hobby’s die enigszins aansluiten bij de vacature waar jij op reageert? Vermeld ze in een aparte sectie ’Hobby’s en interesses’. Let wel weer op de relevantie van je hobby’s of interesses voor de vacature waar je op solliciteert.. Zit je op voetbal en je reageer je op een Java developer vacature? Dan is het niet noodzakelijk om dit te vermelden in je cv. 

 

9. Wees voorzichtig met controversiële interesses

Hoewel we in 2015 leven en iedereen over het algemeen behoorlijk open minded is, kan het geen kwaad om even na te gaan bij wat voor soort bedrijf je solliciteert. Je kan soms tot de conclusie komen dat het beter is om toch maar niet te vermelden dat je actief lid bent van een bepaalde politieke partij, of een bepaalde religieuze gemeenschap. 

 

10. Laat je persoonlijkheid zien

Wees ook niet bang om bepaalde prestaties die wat over jou als persoon zeggen te vermelden. Denk aan awards of prijzen die je hebt gewonnen bij je huidige of vorige werkgever. Heb je een programmeercompetitie gewonnen? Ben je een top salesman geweest? Vermeld dit soort prestaties.

Maar denk ook aan bepaalde prestaties buiten je werk. Heb je een marathon gelopen? Een kookwedstrijd gewonnen? Schroom je niet om dit te noemen. Al dit soort dingen geven aan dat je een harde werker bent.

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

De 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek

 Maak jij deze fouten bij het kiezen van je LinkedIn profielfoto?Zo weet je dat je sollicitatiegesprek
niet goed ging

Originele cv's die niet op de stapel eindigen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

5 tips voor de optimale weergave van je technische vaardigheden in je cv

Top 5 meest gemaakte fouten in een cv

10 awesome tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons