Home /
Blog /
Hoe meet je de kwaliteiten van een developer?

Hoe meet je de kwaliteiten van een developer?

maandag 25 juli 2016

selectie

  • Evelyn

Selectie

Er zijn verschillende manieren om goede developers te identificeren. Je kunt developers, als onderdeel van het sollicitatieproces, testen op technische skills. Maar zou je niet liever al voor het eerste sollicitatiegesprek willen weten waar je mee te maken hebt? Zo’n kandidaat waarbij je eigenlijk alleen nog maar hoeft te controleren of hij of zij binnen de bedrijfscultuur past? Er zijn een aantal checks die je kunt doen om de skills van de developer te achterhalen. Waar kijk je dan naar? En wat zegt dat over de kwaliteit van een developer? 

Afgeronde projecten

Een developer met ervaring in meerdere programmeertalen laat zien dat hij slim is, snel nieuwe dingen leert en ingewikkelde problemen kan oplossen. Om meerdere programmeertalen te beheersen, moet een developer de sterke kanten, maar ook de beperkingen van elke taal kennen. 

Het is over het algemeen genomen makkelijker om een cursus af te ronden en een certificaat te behalen, dan het is om je kennis in de praktijk aan het licht te brengen door een project from scratch op te bouwen, af te ronden en te zorgen dat het eindproduct werkt. Als werkgever moet je daarom niet teveel focus leggen op opleiding en ervaring. Kijk liever naar afgeronde projecten dan behaalde certificaten. Een developer die tijd heeft om op LinkedIn al zijn certificaten op te schrijven, heeft misschien iets te veel tijd over. Zoek daarom liever naar afgeronde projecten die online beschikbaar zijn, zoals open source-projecten.
 

Open source-projecten: developers met passie

Open source-projecten geven je als buitenstaander de kans om in repositories de broncode (de code die gebruikt wordt om software te maken) in te zien van verschillende projecten, en dus van verschillende developers. Die code wordt namelijk open en bloot (open source) gedeeld met de rest van de wereld. Ontwikkelaars kunnen de code downloaden, onderzoeken en indien ze geïnteresseerd zijn, verbeteren.

Developers met passie doen aan open-source


Wat deelname aan open source-projecten over een developer zegt? Open source-projecten zijn voor werkgevers ideaal om de kwaliteit van de code van een programmeur te (laten) beoordelen op kwaliteit. Ook laat het de developer’s passie voor code zien; het laat zien dat hij/zij zich zelfs in de vrije tijd vrijwillig stort op (open source-)projecten. Welke werkgever wil er nou niet een programmeur aannemen die enthousiast wordt van zijn werk, en eager is om nóg meer te doen? Werken aan open source-projecten vertelt je dus of een developer into programmeren is. 

Waar kun je open source-projecten vinden? 


GitHub is een voorbeeld van een community waar veel developers bij zijn aangesloten. Via het GitHub-profiel van de developer kun je zoeken naar bewijs van zijn/haar diepgaande kennis en kunnen. Het doorlezen van open source-projecten is een kans voor werkgevers om hooggekwalificeerde kandidaten te recruiten. Let wel: niet elke developer zal aangesloten zijn bij GitHub. Schrijf een developer dan ook niet meteen af als hij/zij geen GitHub-profiel heeft. 

Online activiteit

Stack Overflow is - met 25 miljoen bezoekers per maand - de grootste Q&A-website in de niche van programmeren en heeft een trouwe community van developers opgebouwd. Programmeurs van over de hele wereld zien Stack Overflow als hét online naslagwerk voor allerlei onderwerpen op het gebied van programmeren.
 

Reputatiepunten van de Stack Overflow community


De reputatie op Stack Overflow is een ruwe meting van hoeveel vertrouwen de Stack Overflow community in een communitylid heeft. Het websitegebruik op Stack Overflow – zoals het stellen en  beantwoorden van vragen en het geven van feedback en suggesties - geeft een developer niet zozeer goede reputatie. Wat wel belangrijk is om een reputatie op te bouwen, is het posten van goede vragen en antwoorden. Het posten van minder goede vragen (denk aan eerder gestelde vragen) en antwoorden kan ertoe leiden dat je reputatiepunten verliest. Leden van de community kunnen namelijk stemmen op posts van anderen; dit bepaalt of een vraag of reactie van een ander als goed wordt gemarkeerd. Dit levert reputatiepunten op, of een lid kan punten verliezen. Hoe meer reputatie een developer verdient, hoe meer privileges hij of zij binnen de community krijgt.

Wat dit voor jou als werkgever betekent? Als een developer veel punten heeft verdiend, is de community ervan overtuigd dat de developer weet waar hij/zij het over heeft. 

Technische blogs


Schrijft een developer op een (eigen) technisch blog? Bonuspunten. Blogs zijn een fantastische bron om goede kandidaten te vinden én te kwalificeren. Artikelen op het gebied van Tech leveren waardevolle inzichten op over het technisch inzicht van een ontwikkelaar. Maar niet alleen dat: ook zijn/haar vermogen om problemen op te lossen, en de schrijfvaardigheid van de developer zijn eigenschappen die je in de developer/blogger kunt identificeren. Ook zegt het iets over ambities: de developer laat zien dat hij/zij zijn/haar schrijfskills verbetert, geïnteresseerd is in het helpen van anderen én werkt aan het verbeteren van zichzelf. 

Heldere communicatie

Naast de technische skills is het ook van belang dat een developer helder kan communiceren. Developers werken nauw samen met analisten en designers en moeten designs interpreteren en code aan het team kunnen uitleggen. Het vermogen om helder te communiceren laat zien dat een developer kan samenwerken en dus één van de gewenste skills bezit, die je van een developer (naast de technische skills) mag verwachten. 

Side projects en communicatie om kwaliteit te bepalen

Verschillende bij-projecten zoals open source-projecten, een eigen technisch blog en reputatiepunten op Stack Overflow kunnen je veel zeggen over de kwaliteit van een developer. Daarnaast is heldere communicatie een belangrijke indicator van kwaliteit. Het zijn allemaal zaken waar je al op kunt letten voordat je een developer voor een gesprek uitnodigt.

Heb je hulp nodig bij het recruiten van developers? Lees dan ons artikel ‘How to: recruiten van programmeurs als je zelf niks van code afweet’.

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons