Home /
Blog /
Hoe flexibel moet jouw nieuwe baan zijn?

Hoe flexibel moet jouw nieuwe baan zijn?

woensdag 23 september 2015

Flexibel


           

Een leuke, uitdagende baan met veel verantwoordelijkheden en een bovengemiddeld salaris bevat alle ingrediënten voor een droombaan. Maar veel verantwoordelijkheid gaat vaak ook gepaard met het maken van veel uren. Dat betekent weer een minder goede balans tussen je werk- en je privéleven. 

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) doen wij het in Nederland op dat gebied niet eens zo slecht. Een land als de Verenigde Staten is bijvoorbeeld één van de landen die het slecht doet wanneer het gaat om de balans tussen werk en privé. Dit blijkt uit een enquête (2014) die jaarlijks door de OESO wordt gehouden.

Maar wat maakt dan precies een goede balans tussen werk en privé? En kun je daar als sollicitant ook rekening mee houden bij het wel of niet accepteren van een nieuwe baan?

 

1. Flexibel je werk in kunnen delen

Flexibel werken is een belangrijke factor voor een gezonde balans tussen werk en privé. Bij flexibel je werk indelen kun je denken aan thuiswerken, maar ook aan flexibele begintijden.

Zo blijkt de mogelijkheid om thuis te werken je performance te bevorderen. Zo hield Gensler een onderzoek onder ICT’ers werkzaam in de zorg. Het bleek dat ICT’ers die de mogelijkheid hadden om ook thuis te werken beter presteerden dan de ICT’ers die die optie niet hadden. Niet steeds dezelfde werkplek hebben blijkt de focus te laten toenemen en bovendien hebben werknemers vanuit huis sneller een voldaan gevoel over hun werk. Niet geheel toevallig dat uit het onderzoek van Gensler voortkwam dat 53% van de ondervraagden flexibiliteit één van de belangrijkste factoren vindt voor een gezonde balans tussen werk en privé.

Bij deze conclusies moet wel een kanttekening worden geplaatst. Flexibiliteit heeft niet dezelfde uitwerking voor elke persoon. Dus voordat je je blindstaart op hoe de mogelijkheden tot flexibel werken zijn bij een mogelijke toekomstige werkgever: sommige mensen ervaren bij flexibel werken juist een averechts effect. Hoe jij het beste functioneert is namelijk ook afhankelijk van je eigen gewoonten en behoeften.

Vanuit huis werken kan bijvoorbeeld het gevolg hebben dat je juist meer tijd besteedt aan je werk. Je doet simpelweg langer over je taken, of je hebt niet duidelijk afgekaderd welk deel van de dag jij besteedt aan werk en welk deel van de dag jij besteedt aan privézaken. Ervaar je dit of heb je dit weleens ervaren? Dan heeft werken in een kantooromgeving voor jou waarschijnlijk een veel gunstiger effect op de balans tussen werk en privé. Ga dus eens bij jezelf na wat voor type werknemer jij bent.

 

2. Teamwork

Een andere factor die invloed heeft op de balans tussen werk en privé is teamwork. Ondersteuning door een goed team leidt vaak tot een gezonde balans tussen werk en privé.

Hoe moet teamwork er dan precies uitzien? Het bedrijf Cornerstone OnDemand hield onlangs een enquête waaruit bleek dat 38% van de ondervraagden een gebrekkige uitvoering van hun teamwork ervoeren. 72% van de ondervraagden zeiden face-to-face samenwerking te prefereren. Gensler concludeerde in zijn onderzoek dat werknemers gelukkiger zijn op een plek waar ze zowel de ruimte hebben om zich volledig te kunnen focussen op eigen taken en daarnaast gemakkelijk taken op kunnen pakken in teamverband.

Kortom, de dynamiek binnen een team is belangrijk. Is de dynamiek goed, dan zal het verloop van teamwork ook goed zijn. Maar hoe weet je hoe de dynamiek is bij je mogelijke nieuwe baan? Dit zijn punten waar je tijdens je sollicitatiegesprek naar kunt vragen. Vraag gewoon eens hoe de taken precies worden verdeeld binnen een team. Vraag eens hoe teamleden met elkaar samenwerken. En neem tijdens het sollicitatiegesprek de omgeving eens in je op. Zou jij in deze sfeer kunnen werken?

 

3. Technologie niet in overvloed

Oke, werken in de ICT en te maken hebben met zo min mogelijk mobiele apparaten lijkt volledig ‘counterintuitive’. Toch kan worden gezegd dat een ICT’er die niet hele dag bereikbaar is, een gezondere balans kent tussen werk en privé.

Uit het onderzoek van Cornerstone OnDemand bleek bijvoorbeeld dat 38% van de ondervraagden weleens een gevoel van ‘technology overload’ ervoeren. Technologie staat centraal binnen de ICT, maar technologie je privéleven laten uithollen staat garant voor een slechte balans tussen werk en privé en een ongezonde werksituatie.

Een overvloed aan technologie uit zich bijvoorbeeld in het continu checken van je werk e-mail, tot in de late uren programmeren, of nog even voor het slapengaan een blik werpen op het project waar je mee bezig bent. Kun je een beeld krijgen hoe het zit met de invloed van technologie op je nieuwe werkplek? Het kan je helpen te bepalen of deze baan wel of niet bij je past. Wees kritisch!

 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

De 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek

 Maak jij deze fouten bij het kiezen van je LinkedIn profielfoto?Zo weet je dat je sollicitatiegesprek
niet goed ging

Originele cv's die niet op de stapel eindigen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

De 3 beste momenten om een loonsverhoging te bespreken

6 simpele lifehacks om fitter te blijven op kantoor

Wat zijn jouw persoonlijke skills eigenlijk?

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons