Home /
Blog /
Hekel aan sollicitatiegesprekken? Tijd voor een growth mindset

Hekel aan sollicitatiegesprekken? Tijd voor een growth mindset

woensdag 8 juli 2015

 

 
 

 

Sollicitatiegesprekken 

Herken je die gevoelens voorafgaand aan een sollicitatiegesprek? De zenuwen als je op weg bent naar een gesprek. De onrust in je hoofd als je even moet wachten in de lobby. De angst dat je tijdens het voorbereiden iets over het hoofd hebt gezien. Allerlei gevoelens die naar boven komen, omdat je je buiten je comfortzone begeeft. En omdat je geen idee hebt wat de mogelijke uitkomst van het gesprek zal zijn. 

Iedereen heeft die gevoelens. Je denkt vast: “Great, nu komt er weer een artikel met een aantal gouden tips hoe je elk sollicitatiegesprek kan acen.” Zo’n vermoeiend artikel met tips als:

  • “Onderschat de kracht van oogcontact niet!”
  • “Vergeet niet te glimlachen!”
  • “Eerlijkheid duurt het langst!”
  • “Dress for the job you want!”

No worries, ik zal je dit soort adviezen besparen. Dit keer gaat het over iets veel groters. Dit keer gaat het over je mindset.


Fixed mindset vs. growth mindset

Je vraagt je vast af wat je mindset met het sollicitatiegesprek te maken heeft. Laat me je vertellen over het psychologische concept dat in het Engels ‘the theories of intelligence’ heet.

Deze psychologische theorie gaat over het beeld dat mensen hebben bij persoonlijke eigenschappen als intelligentie, talent en vaardigheden. Je kunt eigenlijk twee typen mensen onderscheiden: mensen met een fixed mindset en mensen met een growth mindset.

Carol Dweck, psycholoog verbonden aan de universiteit van Stanford, deed onderzoek naar deze twee mindsets. Zij definieerde beide mindsets als volgt:

  • Iemand met een fixed mindset is ervan overtuigd dat zijn persoonlijke skills gebonden zijn aan grenzen. Diegene denkt dat persoonlijke ontwikkeling onderworpen is aan een plafond. Hij of zij ziet het verleden als een aaneenschakeling van gemaakte fouten. Bovendien is de opvatting over het leven dat het grotendeels vooraf bepaald is.
  • Terwijl iemand met een growth mindset volledig doordrongen is van de overtuiging dat er geen grenzen zijn gesteld aan persoonlijke ontwikkeling.

Dweck stelt dat wanneer mensen denken dat er een grens kan worden gesteld aan talent en vaardigheden, van het mogelijke vaak iets onmogelijks wordt gemaakt. Terwijl mensen met een growth mindset een tegenvallend resultaat niet als een permanent gegeven zien. Zij zijn ervan overtuigd dat persoonlijke vaardigheden en talent tot grote hoogte kunnen stijgen.


De voordelen van een growth mindset

Mensen met een growth mindset zullen het hele concept van een sollicitatiegesprek anders beschouwen dan mensen met een fixed mindset. Voor mensen met een growth mindset heeft een sollicitatiegesprek veel meer voordelen. In tegenstelling tot mensen met een fixed mindset, zien zij sollicitatiegesprekken niet slechts als gesprekken geboren uit noodzaak. Een sollicitatiegesprek is voor mensen met een growth mindset een middel voor persoonlijke ontwikkeling en een bron van mogelijkheden.

Ben je nog niet overtuigd waarom je zo snel mogelijk een growth mindset zou moeten adopteren? Hier volgen vier redenen:

1. Je zelfvertrouwen krijgt een boost
Het gegeven dat een sollicitatiegesprek wat oplevert ongeacht de uitkomst is een geruststellende gedachte. Als deze gedachte je uitgangspunt is bij elk sollicitatiegesprek, dan ga je een stuk zelfverzekerder het gesprek in. Een growth mindset geeft je zelfvertrouwen een boost.

2. Je doorzettingsvermogen wordt sky high
De psychologe Carol Dweck constateerde dat mensen met een fixed mindset als enige oorzaak voor een slecht resultaat, eigen falen zien. Zij zijn daardoor sneller ontmoedigd. Met als gevolg dat zij eerder opgeven, zelfs wanneer zij hebben laten zien over behoorlijke vaardigheden te beschikken.

Mensen met een growth mindset koppelen een slecht resultaat veel minder aan persoonlijk falen. De kracht van iemand met een growth mindset is niet dat hij of zij een slecht resultaat ontkent, maar dat hij of zij een slecht resultaat veel sneller accepteert. Mensen met een growth mindset zien in dat persoonlijke ontwikkeling tot stand komt door het maken van fouten en het leren van gemaakte fouten. Kortom, de enige weg na een tegenvallend resultaat is overgaan tot actie. Dat is wat iemand met een growth mindset denkt. Een growth mindset heeft dus een ontzettend positieve invloed op je doorzettingsvermogen.

3. Je ontwikkelt je emotionele intelligentie
Professor James Gross onderzocht hoe studenten met een fixed mindset respectievelijk een growth mindset, omgaan met nieuwe situaties. Het bleek dat studenten met een fixed mindset moeite hadden zich op sociaal en emotioneel vlak te adapteren aan nieuwe situaties. Studenten met een growth mindset waren hier veel beter in. Bovendien waren zij veel meer in controle over hun emoties. Een growth mindset betekent dus een toename van je emotionele intelligentie.

4. Je creëert een betere onderhandelingspositie voor jezelf
De professoren Laura Kray en Michael Haselhuhn onderzochten wat de invloed is van het hebben van een growth mindset aan de onderhandelingstafel . Zij ontdekten dat mensen met een growth mindset heel goed zijn in het creëren van waarde voor hun onderhandelingspartner en voor zichzelf. Heb je als sollicitant een growth mindset is er dus een grotere kans dat je voor jezelf een betere onderhandelingspositie creëert.


Hoe adopteer je een growth mindset?

Oke, zo’n growth mindset is leuk en aardig, maar hoe krijg je nu een growth mindset? Check daarvoor onze handige presentatie.

 

 

 > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Zo weet je dat je sollicitatiegesprek niet goed ging

Wat is jouw laatste vraag tijdens een sollicitatiegesprek

Sollicitatietips - het herkennen van 'structured interviewing'

 

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons