Home /
Blog /
Heb jij de emotionele intelligentie die werkgevers zoeken?

Heb jij de emotionele intelligentie die werkgevers zoeken?

woensdag 16 september 2015

intelligentie


           

Gil Dudkiewicz, CEO van StartApp (een platform voor aanbieders van mobile apps), heeft een interessante visie op wat het verschil zou kunnen maken tussen niet worden aangenomen en wel worden aangenomen als sollicitant. Volgens Dudkiewicz is de bepalende factor emotionele intelligentie.

Tijdens een sollicitatiegesprek je emotionele intelligentie laten zien is niet het eerste waar werkzoekenden aan denken. Op zich vreemd, want werkgevers zijn niet alleen op zoek naar slimme mensen die vakinhoudelijk bekwaam zijn, maar ook op sociaal vlak een zeer behoorlijk niveau hebben. Werkgevers willen een werknemer die in staat is om binnen elke laag van het bedrijf te functioneren. Kortom, een werkgever is op zoek naar een werknemer die volledig past binnen de bedrijfscultuur. 

 

Het EQ en succes in je carrière

Wat veel sollicitanten ook vergeten is dat er een direct verband bestaat tussen emotionele intelligentie en prestaties. Daniel Goleman, een bekend psycholoog en auteur, kwam in 1995 al met het begrip emotionele intelligentie in zijn gelijknamige boek. Hij onderzocht het begrip en ontdekte een directe correlatie tussen het hebben van een hoog niveau van emotionele intelligentie en het hebben van een succesvolle carrière.

Hij ontdekte dat sterke leiders een aantal karaktereigenschappen met elkaar gemeen hebben. Echte leiders beschikken vaak over een grote mate van zelfbewustzijn. Ze zijn in staat om zichzelf naar behoren te reguleren, bovendien beschikken ze vaak over onuitputtelijke motivatie, empathie en sociale vaardigheden. Al deze karaktereigenschappen kunnen onder de noemer emotionele intelligentie worden geschaard. Goleman kwam tot de wetenschappelijke conclusie dat assessments waarin cognitieve en sociale vaardigheden van een kandidaat worden gemeten veel meer zeggen over iemand zijn mogelijke performance dan assessments over IQ dat doen.

 

Je emotionele intelligentie laten blijken in een sollicitatiegesprek

De nadruk op emotionele intelligentie anno 2015 is dus gezien het bovenstaande niet vreemd. Voor een sollicitant is het daarom noodzakelijk om al vroeg in het sollicitatieproces je emotionele intelligentie te laten zien. Het sollicitatiegesprek is daarvoor een mooie gelegenheid.

Tijdens ieder sollicitatiegesprek worden vragen gesteld als:

  • “Waarom wil je werken voor onze organisatie?”
  • “Wat zijn je professionele doelstellingen die je wilt behalen?” 
  • “Waarom lijkt jou deze functie leuk?”.

Wanneer je in de beantwoording van deze vragen niet alleen je core skills, maar ook je emotionele intelligentie kunt laten zien, dan is er de grote kans dat jij wordt gezien als een all-round professional. Iemand die perfect in balans is.. Iemand die bezit over genoeg inhoudelijke kennis, maar ook over behoorlijke sociale vaardigheden.

Hoe doe je dit? Vertel bijvoorbeeld eens met overtuiging over hoe je succesvol samenwerkte met je collega’s tijdens verschillende projecten. Of vertel eens over hoe goed de interactie was met je vorige teamleden. Als jij kunt overbrengen dat je in staat bent om goed te kunnen samenwerken met je collega’s en daardoor op een efficiënte manier resultaten kunt behalen, dan ben je al een heel eind. Ook Gil Dudkiewicz beaamt de mogelijkheden die het sollicitatiegesprek biedt: “Sollicitatiegesprekken zijn ideaal om je soft skills te laten zien.”

Wees je daarbij bewust dat vragen als, “Vertel over een situatie waarbij je een conflict had met een collega. Kun je me vertellen hoe dit conflict is opgelost? En welke acties ondernam je om de spanning weg te nemen?”, worden gesteld zodat je toekomstige werkgever een indruk krijgt van je sociale vaardigheden.

 

Passie is een sterke indicator van emotionele intelligentie

Het kunnen communiceren van passie naar werkgevers tijdens de zoektocht naar een baan, is volgens Dudkiewicz essentieel. Wanneer wordt gesproken over passie hoeft dit niet alleen passie voor het werk te zijn. Maar denk ook aan je passies buiten werk. Ben je een jazzliefhebber en ken je elke plaat in dit genre? Ben je goed in het bespelen van een instrument? Of doe je aan vrijwilligerswerk? Communiceer dit. Passie laat namelijk zien, dat je je focus en energie zonder enige terughoudendheid in een bepaalde activiteit kunt gooien. Daarmee laat je zien dat je je enthousiasme kunt cultiveren om zo resultaat te behalen. Een grote indicatie voor emotionele intelligentie, vindt ook de psycholoog Daniel Goleman. 

 

Geen idee in welke mate jij emotionele intelligentie hebt?

Het kan zijn dat je niet echt een duidelijk beeld hebt bij je eigen emotionele intelligentie. Je hebt bijvoorbeeld geen idee wat je sterke of zwakke punten zijn. Dat is absoluut geen ramp. Er zijn ontzettend veel online platformen waar jij jezelf kunt analyseren d.m.v. toegankelijke assessments. Check bijvoorbeeld eens de sites TalentSmart, MySkillsProfile en IHHP.  

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

De 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek

 Maak jij deze fouten bij het kiezen van je LinkedIn profielfoto?Zo weet je dat je sollicitatiegesprek
niet goed ging

Originele cv's die niet op de stapel eindigen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Alles uit je carrière halen? Het begint bij zelfkennis

3 Tips om je carrière een boost te geven

Een awesome carrière? Weet hoe jij het beste presteert!

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons