Home /
Blog /
Facebook Paper een voorbeeld van Facebook zijn drive tot innovatie

Facebook Paper een voorbeeld van Facebook zijn drive tot innovatie

donderdag 19 maart 2015

 

2Facebook Paper is een mobiele app gecreëerd door Facebook. De app werd gelanceerd op 3 februari 2014 voor iOS. Tijdens de demonstratie opende Mike Matas, User Interface Designer bij Facebook, op zijn Iphone een foto van de Niagara Falls. Vervolgens liet Matas zien hoe de app je in staat stelt om de high-res foto te verkennen alsof het een virtuele wereld is. Het revolutionaire design is indrukwekkend. Tijdens de release waren mensen terecht onder de indruk.

De technologie achter Facebook Paper is baanbrekend te noemen. Het betekent een verandering in mobile software development. Met Paper toont Facebook de drive tot innovatie waarmee de gehele bedrijfscultuur van Facebook doordrongen is.

Facebook Paper is gebouwd met een tool genaamd Origami. Die tool stelde Matas, die geen software engineer is en geen verstand heeft van Objective-C (de programmeertaal gebruikt om iPhone apps te bouwen), in staat om een prototype van Facebook Paper binnen enkele uren te bouwen. Het bijzondere aan de tool is, dat voor het bouwen van een prototype geen enkele regel code hoeft te worden geschreven.

Met Origami bouw je in feite plaatjes. Je voegt honderden kleine grafische widgets en animaties bij elkaar. Al deze plaatjes werken uiteindelijk als complete applicaties. Bovendien kunnen alle widgets en animaties interacteren met live data gegenereerd door je mobiele telefoon. Denk aan data voortkomend uit een gyroscope (registreert bewegingen van een telefoon).

Origami heeft echter nog een revolutionaire eigenschap. Niet alleen stelt het designers in staat complexe prototypes te bouwen. Designers kunnen gedurende dit proces continue het design veranderen en herzien. ‘Je ziet precies was je aan het bouwen bent’, vertelt Matas. Met een typische programmeer taal, moet je een heleboel codes invoeren, vervolgens druk je op ‘compile’ en pas dan kun je zien wat je hebt gebouwd. Origami verandert dit proces. Matas legt uit: ‘Het is alsof je een piano hebt met een paar toetsen. Je drukt op een paar toetsen, vervolgens druk je op compile en je hoort wat voor geluid eruit komt. Door Origami kun je nu spelen en horen tegelijk.’

Facebook Paper werd het eerste project van de afdeling Facebook Creative Labs. Het is bijzonder hoe Facebook, Matas de vrije hand heeft gegeven in de ontwikkeling van Paper. Matas ontwikkelde namelijk zelf de tool Origami, met Apple’s graphic tool Quartz als inspiratiebron. Facebook gaf hem en een groep engineers volledig de ruimte. Eigenlijk functioneerde Matas met zijn team als een soort startup binnen Facebook. Matas kreeg deze ruimte omdat Facebook de drive heeft tot innovatie. Waarbij Facebook, in dit geval, maar één doel voor ogen had: de manier waarop mobiele apps worden gebouwd, innoveren.

Dat de gehele bedrijfscultuur van Facebook met deze drive doordrongen is blijkt wel uit het feit hoe Facebook zijn technologische ontwikkelingen deelt met de rest van de wereld. Zo werd Origami door Facebook gelijk ‘open-sourced’. Facebook probeert de kunst en wetenschap van mobile software development zowel binnen als buiten het bedrijf te ontwikkelen. Daarmee onderscheidt Facebook zich. Bovendien spoort Facebook hierin andere bedrijven in Silicon Valley aan.

Zo wordt Silicon Valley steeds meer een wereld waar internetbedrijven en onafhankelijke developers regelmatig open-sourcen en vrijelijk de gebruikte software met elkaar discussiëren. Er wordt steeds meer met elkaar gedeeld. Van mobile development tools tot aan de data center software gebruikt om de grootste sites op het web te ondersteunen.

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons