Home /
Blog /
Even geen inspiratie? Dit is een sollicitatiebrief waar je een voorbeeld aan kunt nemen

Even geen inspiratie? Dit is een sollicitatiebrief waar je een voorbeeld aan kunt nemen

maandag 19 oktober 2015

Wall street


           

Daar zit je dan. Je hebt de perfecte vacature gespot, en het is tijd om een meesterlijke sollicitatiebrief te gaan schrijven. Maar er komt maar niets uit je vingers. Niets origineels, in ieder geval. Soms heb je gewoon even een inspirerend voorbeeld nodig. Een verrassende invalshoek, die je met een frisse blik naar je eigen sollicitatie doet kijken. Wij vonden hem voor je: deze ogenschijnlijk  weinig spannende brief van een Amerikaanse student, gericht aan een investeringsbank op Wall Street, werd binnen 24 uur vele malen geforward. Niet om de afzender belachelijk te maken (zoals gebruikelijk), maar juist om verwondering en waardering uit te spreken over de aanpak van deze student. Wat zorgde ervoor dat deze mail ‘viral’ ging op Wall Street? 

Het antwoord is simpel: buitengewone eerlijkheid. We zagen het al eerder in het voorbeeld van ‘The Relevant Résumé’, waarbij reclameman Jeff Scardino de lelijkste versie van zichzelf op papier durfde te zetten en daarmee de aandacht trok van interessante werkgevers. Stompzinnige eerlijkheid blijkt tegenwoordig (in ieder geval in Amerika) dé manier om jezelf te onderscheiden van de massa.

Zo ook in het geval van deze sollicitatiebrief, waarbij de student in kwestie op een (in zijn ogen) onbereikbare zomerstage mikte. In tegenstelling tot de meeste sollicitaties op Wall Street, die vol staan met zelfverheerlijkingen en opschepperij, had deze sollicitatie een realiteitszin waar de meeste investment bankers van achterover sloegen.

 

De brief in kwestie

brief

In zijn brief is de student niet bang om alle beren die op de weg zouden kunnen liggen, aan te kaarten. Zo weet hij dat het ongebruikelijk dat het bedrijf ‘undergraduate students’ van een doorsnee universiteit aanneemt als stagiair, en stipt hij dit al kort aan in zijn brief. Ook durft hij het gebrek aan titels en werkervaringen op zijn cv openlijk aan te kaarten en weet hij dit gebrek speels te weerleggen met zijn bereidheid om koffie te halen en schoenen te poetsen. Het komt bescheiden over, en is tegelijkertijd erg tactisch gespeeld.

 

Wall Street reageert lyrisch

De reacties op deze ene mail waren, zoals gezegd, overweldigend. Dit is slechts een kleine greep uit de stormvloed aan mailwisselingen die er ontstond:

“Hilarious but bold.”

“Instant classic.”

“This might be the best cover letter I’ve ever received.”

“THIS IS AWESOME.”

“No joke, I think we should consider this guy.”

 

Wat kun jij van deze sollicitatiebrief leren?

De grootste takeaway van dit verhaal is dat je altijd verrassend uit de hoek moet komen, wil je de aandacht trekken van een interessante werkgever. Deze jongen deed het door bijzonder eerlijk te zijn in zijn brief: iets dat in de Amerikaanse sollicitatiecultuur niet erg gebruikelijk is en hem daarom de aandacht opleverde waar hij naar op zoek was. Daarnaast nam hij op scherpe wijze alle bezwaren weg die een manager tegen hem zou kunnen hebben.

Kortom: een slimme brief, die met ontwapenende eerlijkheid zijn doel bereikte. Wat gaat jouw strategie zijn om jouw sollicitatiebrief eruit te laten springen?

 

Tips voor een ijzersterke sollicitatie

Kun je wel wat meer inspiratie gebruiken bij het schrijven van je sollicitatiebrief? Bij Bonque helpen we je graag een killer brief op poten te zetten, waarmee jij de aandacht trekt bij potentiële werkgevers. Bekijk bijvoorbeeld eens onze tips voor een goede motivatiebrief, en doe je voordeel met andere handige do’s en don’ts op het gebied van solliciteren. Bonque.nl is hét startpunt voor iedere sollicitatie!

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

Zou jij deze vragen durven te stellen bij een sollicitatiegesprek?

 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprekDe 25 grappigste antwoorden tijdens een sollicitatiegesprek

5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

7 redenen waarom jouw sollicitatie in de prullenbak belandt

Heb jij aan deze punten gedacht tijdens het maken van je cv?

Maak jij een foute eerste indruk met je e-mailadres?

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons