Home /
Blog /
Einde van Gmail in China?

Einde van Gmail in China?

maandag 29 december 2014

 

Gmail


Einde van Gmail in China?

’s Werelds grootste e-maildienst is afgelopen week geblokkeerd in China. Na maanden van verstoringen is Gmail nu officieel onbereikbaar voor bijna alle Chinezen. Sinds afgelopen vrijdag zijn steeds meer e-mailadressen geblokkeerd. Waarschijnlijk wordt het probleem veroorzaakt door de grote firewall van China.

GreatFire.org, een Chinese organisatie die pleit voor de vrijheid van meningsuiting, deed een melding dat de problemen vandaag nog steeds niet opgelost zijn. Volgens een anoniem lid van GreatFire.org wil de Chinese overheid de grootte van Google beperken:

“Ik denk dat de overheid de macht van Google in China probeert te beperken en zelfs de markt in andere landen probeert te verzwakken. Stel je voor dat Gmail-gebruikers niet in contact kunnen komen met Chinese klanten. Zelfs veel mensen buiten China kunnen dan gedwongen worden om te switchen naar andere e-mailservices.”

Overheid China ontkent rol in blokkade

Een vertegenwoordiger van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, Hua Chunying, liet weten dat ze niks afweten van de blokkade. Zij geeft aan dat China er alles aan doet om een goed bedrijfsklimaat te creëren voor buitenlandse bedrijven in China:

“China heeft altijd een gastvrije en ondersteunende rol willen spelen voor buitenlandse investeerders die hier op een legitieme manier zaken willen doen. […] Wij zullen, zoals altijd, een open, transparante en goede omgeving bieden voor buitenlandse bedrijven in China.”

Volgens Reuters liet een vertegenwoordiger van Google in Singapore weten dat Google zelf niet verantwoordelijk is voor de blokkade van Gmail in China. “Alle details zijn gecheckt en van onze kant zijn er geen fouten gemaakt.”

Gmail nog bereikbaar met VPN

Het wordt steeds lastiger om in China toegang te krijgen tot diensten zoals Gmail. Bijna alle diensten van Google zijn al verstoord sinds juni. Gmail was afgelopen maanden nog wel te gebruiken met enige omwegen, maar ook de overgebleven ingangen zijn sinds vrijdag geblokkeerd. De firewall van China is echter nog niet helemaal perfect en kan het gebruik van Gmail nog niet 100% verhinderen. Via een Virtual Private Network (VPN) kunnen de Chinezen nog wel toegang krijgen tot de geblokkeerde sites en services. Het gebruiken van VPN is op dit moment nog de enige manier om de firewall te omzeilen.

Volgens Fraukje Postma, e-mail marketeer bij Bonque, de ICT vacaturesite, is het een kwestie van tijd voordat Gmail ook niet meer bereikbaar is via VPN. “China en internet zijn altijd al aartsvijanden geweest; het is de vraag of je in de toekomst met een VPN-verbinding vrij blijft van toegangsproblemen.”

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons