Home /
Blog /
Een upcoming programmeertaal waar jij nog nooit van hebt gehoord?

Een upcoming programmeertaal waar jij nog nooit van hebt gehoord?

vrijdag 27 februari 2015

 

2Andrei Alexandrescu en Walter Bright besloten in 2005 te werken aan een nieuwe programmeertaal genaamd D. Voor 2005 werkte Alexandrescu aan de taal Enki. Alexandrescu gaf Enki op en besloot samen met Bright aan D te werken. Dat bleek een goede keuze. 

C++ is tot op heden een van de meest gangbare talen. Alexandrescu legt uit. C++ is gangbaar omdat het een ontzettend ‘snelle’ taal is. Software die met C++ wordt gebouwd heeft de capaciteit om op zeer hoge snelheid te werken. Bovendien geeft C++ je ontzettend veel controle over je code. Een nadeel van C++ is dat het minder toegankelijk is. Python, Ruby en PHP zijn talen die veel gemakkelijker te gebruiken zijn. Coders die werken met C++ hebben meer tijd nodig om te bouwen dan wanneer zij werken met de andere programmeertalen. Dat is de leemte die D probeert te vullen. D is gebouwd om hetzelfde te kunnen creëren als wat met C++ kan worden gecreëerd. Maar D moet toegankelijker en gemakkelijker worden, aldus Alexandrescu.
Volgens Alexandrescu zijn er twee soorten talen. Je hebt de ‘snelle’ talen. De talen die moeilijker zijn om te gebruiken, maar waarmee software kan worden gebouwd die hogere snelheden aankan. En je hebt de simplistische moderne talen. D slaat een brug tussen deze verdeeldheid. Verschillende programmeurs zeggen over D dat het vergelijkbaar is met C++. Vergelijkbaar, maar ook beter. Brad Anderson, een C++ programmeur uit Utah, vertelt; ‘you can get a lot done without very much code’.

Het succes van D lijkt niet langer meer uit te blijven. Facebook is aan het experimenteren met D aan de back-end zijde. Facebook ziet D als een ideale taal voor de systemen die in feite de motor zijn van de engine. Alexandrescu vertelt dat je met D echter veel verder kan gaan dan dat. D stelt je in staat om al het denkbare te bouwen. Van front-end tot aan het bouwen van een web service.
D onderscheidt zich nog op een ander gebied, vertelt Alexandrescu. D is niet alleen uniek omdat het snelheid en eenvoud combineert. Maar het is ook uniek omdat het ‘modeling power’ bevat. Met andere woorden, D stelt je in staat om modellen te bouwen van objecten uit de ‘echte’ wereld. Denk aan bankrekeningen, software ten gunste van effectenbeurzen en zelfs technologie zoals automatische sensoren.
Naast dat Facebook D gebruikt zijn er nog andere tekenen dat D een niet meer weg te denken taal aan het worden is. Zo heeft Sociomantic, een online advertising partij gekocht door Tesco voor 200 miljoen dollar, zijn gehele online operatie gebouwd met D.

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons