Home /
Blog /
Een dagje thuiswerken en toch productief zijn?

Een dagje thuiswerken en toch productief zijn?

woensdag 18 maart 2015
 

 
 

 

We kennen het allemaal. Een dag thuiswerken. Even een andere omgeving. Dat kan ontzettend fijn zijn. Maar het kan je ook een hele hoop tijd kosten. Hoe zorg je ervoor dat je toch productief blijft? En hoe hou je werk en privé gescheiden? Bonque, de ict vacaturesite, geeft je een aantal tips. 

 

Omgeving

 

  •  Creër een aparte werkplek

Wanneer je thuis werkt is het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Het kan zelfs zo zijn dat je huis niet meer voelt als een thuis maar als een werkplek. Om dit te voorkomen is het goed om duidelijke grenzen te stellen. Wat hierbij kan helpen is het inrichten van een aparte kamer als werkplek. Let op dat je werkt vanuit een goede houding. Zit op een goede stoel. Dit is beter voor je lichaam en hierdoor ben je meer geneigd om te blijven doorwerken.  

  • Voorkom afleiding vanuit de omgeving

Naast de inrichting is het ook belangrijk dat je andere vormen van afleiding vermijdt. Probeer je focus niet te verliezen door je persoonlijke e-mail, social media of Netflix. Het beste is te doen alsof je niet thuis bent. Neem je huistelefoon niet op en open de deur niet voor onverwacht bezoek. Zorg ervoor dat je partner, familieleden of huisgenoten je niet storen tijdens werktijd. Zo voorkom je dat je focus verslapt en je sneller geneigd bent tot ontspanning. 

 

Dagindeling

 

  • Kleed je aan

Hoe deel je zo’n dag thuiswerken het beste in? Om te beginnen is het een aanrader om je aan te kleden alsof je daadwerkelijk naar kantoor zou gaan. Ongetwijfeld is de hele dag rondlopen in je pyjama of joggingbroek heel aantrekkelijk, maar met nette kleding kun je gemakkelijker een werk mindset creëren.

  • Creëer routines

Het creëren van routines helpt bij het verhogen van je productiviteit. Stel van tevoren je werktijden vast en houd je hieraan. Wanneer je begint om negen uur en eindigt om zes uur ‘s avonds heb je een duidelijk beeld van het aantal te besteden uren bij het maken van je dag planning. 

  • Maak een takenlijst

Stel een takenlijst op met daarin een overzicht wat er allemaal moet gebeuren. Zo weet je wat je doelen zijn. Dit helpt je, ook thuis, effectief en productief te werken. 

  • Plan afspraken slim

Probeer je afspraken buitenshuis,  zoals een doktersafspraak of tandartsafspraak, zoveel mogelijk in de ochtend te plannen of aan het einde van de dag. Op deze manier heb je zo min mogelijk onderbrekingen.

  • Neem voldoende pauze

Om goed te kunnen blijven focussen is het erg belangrijk om voldoende pauze te nemen. Ook hier is een aparte werkruimte een pre, zodat je in de pauzes kan ontspannen in de keuken of woonkamer. Plan je pauzes van tevoren. Een manier om deze pauzes in te plannen is volgens de “Pomodoro techniek”. De traditionele Pomodoro duurt 30 minuten lang, waarvan: 25 minuten werken en 5 minuten pauze. Na vier Pomodoro’s kun je een langere pauze nemen van 15 tot 30 minuten. Probeer het een keer uit en zie wat deze techniek voor jou kan betekenen.   

 

Motivatie

 

  • Beloon jezelf

Houd jezelf gemotiveerd door middel van beloningen. Thuis heeft veel meer mogelijkheden dan kantoor qua beloningen. Werk naar iets leuks toe om je motivatie en focus te behouden. Beloon jezelf met een kopje koffie, het lopen van een rondje of met sporten.    

  • Blijf in contact

In contact blijven met het kantoor kan ook motiverend werken. Controleer je werk e-mail of je LinkedIn regelmatig. Voor je carrière is het van belang om je collega’s en leidinggevende op de hoogte te houden met wat je aan het doen bent. Op deze manier is er meer sociale controle wat je motivatie op peil zal houden. 

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons