Home /
Blog /
De leukste software bugs

De leukste software bugs

woensdag 21 mei 2014

In software komen bugs voor, dat lijkt haast een gegeven. Een bug is een foutje in de code van de software, of een toepassing die andere of aanvullende gevolgen heeft die we vooraf niet hadden kunnen bedenken. Door de jaren heen hebben we te maken gehad met verschillende leuke software bugs en opvallende situaties. Voorbeelden hiervan zijn de Sony kopieerbescherming, de Millennium-bug en de toekomstige bug met het oog op het jaar 2038.

Sony CD kopieerbescherming

De Sony CD kopieerbescherming is wellicht niet direct de leukste software bug, maar het geeft wel goed aan hoe software tot onverwachte gevolgen kan leiden. Sony gaf haar CD’s een stukje code mee, die zich diep in het besturingssysteem zou nestelen. Dit zou helpen om het kopiëren van CD’s tegen te gaan, waardoor het lastiger werd om illegaal muziek te downloaden. Wat Sony echter vergat was dat de uitstekende verbergingscapaciteiten van dit stukjes software bijvoorbeeld virussen de mogelijkheid boden om hetzelfde te doen. Ze hielpen de kwaadwillenden op die manier een handje, iets wat zij niet hadden voorzien.

De Millennium-bug

Een van de leukste software bugs waar we allemaal wel van hebben gehoord was de Millennium-bug, tijdens de overgang van 1999 naar het jaar 2000. Computers maakten in veel gevallen gebruik van een jaartelling in de vorm van ’98’ en ’99’, in plaats van ‘1998’ en ‘1999’. Dat betekent dat een nieuwe jaarwisseling zou leiden tot het jaar ’00’, waardoor computers zouden kunnen denken dat het weer ‘1900’ was, in plaats van ‘2000’. Echt grote problemen bleven uit, maar er was lange tijd sprake van een behoorlijke spanning rondom deze computer bug.

Het jaar 2038

Een van de grootste computer bugs zit er nog aan te komen, daar zullen we in 2038 mee te maken krijgen. Veel computers gebaseerd op het UNIX-besturingssysteem maken gebruik van een systeem dat de datum bepaalt, door het aantal seconden vanaf 1 januari 1970 te tellen. Dit systeem kan echter maximaal doortellen tot 2.147.483.547 seconden. Dat betekent dat de datumnotatie van dit systeem niet verder zal gaan dan 19 januari 2038. Tegen die tijd zullen we waarschijnlijk veel meer gaan horen van deze leuke computer bug, die net als rond de millenniumwisseling voor behoorlijk wat opschudding zal gaan zorgen.

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons