Home /
Blog /
De evolutie van Windows

De evolutie van Windows

donderdag 5 juni 2014


Windows vormt al meer dan 25 jaar het meest belangrijke besturingssysteem ter wereld, waar we allemaal mee kunnen werken en geregeld mee te maken hebben. Windows heeft concurrenten in de vorm van Mac OS X van Apple en bijvoorbeeld Linux, maar heeft met name binnen de zakelijke markt een haast monopolie in handen.

Door de jaren heen heeft er echter een behoorlijke evolutie plaatsgevonden, die Windows heeft gemaakt tot het besturingssysteem dat het vandaag de dag is. Windows 8.1 vormt op dit moment de meest recente versie, die er totaal anders uit ziet dan bijvoorbeeld Windows XP van een aantal jaren geleden.


Beveiliging in Vista

In 2006 lanceerde Microsoft Windows Vista, een versie van het besturingssysteem dat de nadruk legde op veiligheid. Er werden gebruikersaccounts geïntroduceerd en Vista Ultimate zorgde er met BitLocker voor dat gegevens voortaan beter veilig waren. Daarnaast kreeg Windows Media Player een flinke update en ontstond er op die manier een Media Center. Dit maakte het een stuk gemakkelijker om foto’s en video’s te bekijken, versturen en bewerken, of live naar televisie te kijken.

Windows Touch in Windows 7

Windows 7 legde de nadruk vervolgens op Windows Touch. Desktops werden steeds vaker vervangen voor laptops, wat betekent dat het touchpad het begon te winnen van de muis. Windows 7 maakte het onder andere mogelijk om op verschillende manieren met vensters te werken, door gebruik te maken van Vastmaken, Peek en Shake. De interface kwam een stuk intuïtiever in elkaar te zitten, waardoor het ook op een touchscreen gemakkelijker werd om met Windows 7 te werken. Het bleek de opmaat naar Windows 8, waarin de touch beleving nog meer centraal is komen te staan.

Tegels en apps in Windows 8

Windows 8 maakt gebruik van een totaal nieuw concept, waardoor de gebruikservaring totaal anders in elkaar is komen te zitten. Het startscherm maakt nu gebruik van tegels in plaats van het traditionele bureaublad, waardoor de Windows omgeving veel beter uit de verf komt op computers met een touchscreen. Daarnaast is er een Windows Store beschikbaar met een groot aantal apps. Tegelijk met Windows 8 lanceerde Microsoft ook Windows RT, een besturingssysteem dat beschikbaar is voor op een aantal specifieke PC’s en tablets. Het besturingssysteem zorgt voor een lange batterijduur en werkt goed samen met de verschillende apps. Tenslotte heeft Microsoft met Windows 8 en Windows RT voor een totaal nieuw design gekozen, dat veel mensen aanspreekt.

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons