Home /
Blog /
De enige 6 dingen die je mee hoeft te nemen naar een sollicitatiegesprek

De enige 6 dingen die je mee hoeft te nemen naar een sollicitatiegesprek

woensdag 24 februari 2016

sollicitatiegesprek


           

De meeste mensen hebben een hekel aan sollicitatiegesprekken, omdat er zó veel factoren zijn die ze zelf niet in de hand hebben. Wie wordt je gesprekspartner? Wat voor vragen gaan er gesteld worden? Tegen welke kandidaten neem je het op? Het zijn allemaal zaken waar je zelf geen invloed op kunt uitoefenen. Waar je wél invloed op uit kunt oefenen, is je eigen voorbereiding op het gesprek. Wat neem je bijvoorbeeld allemaal mee?

Eigenlijk hoef je voor een sollicitatiegesprek maar 6 dingen écht bij je te hebben, zo bevestigen ook veel HR-professionals die regelmatig gesprekken afnemen. Als je deze 6 dingen allemaal in je tas hebt gestopt, ben je op de belangrijkste zaken voorbereid en hoef je nog maar op 1 ding te focussen: het gesprek zelf! 

 

1. Adresgegevens (en routebeschrijving)

Het slechtst denkbare begin van je sollicitatiegesprek is dat je te laat of op z’n minst geheel gestresst het gebouw binnen komt vallen, omdat je de weg niet kon vinden. Zorg er dus voor dat je de adresgegevens hebt opgezocht en de omgeving van het gebouw al verkend hebt – bijvoorbeeld met Google Maps en/of Streetview, of door er vast een keer heen te reizen voor de dag van je gesprek. 

Vertrouw bij voorkeur niet 100% op je telefoon en print de adresgegevens en routebeschrijving ook nog gewoon even ouderwets uit. Zo ben je niet afhankelijk van je telefoon als het noodlot toeslaat: wat nu als je batterij er onverwacht mee ophoudt of je even geen internet hebt omdat je in the middle of nowhere zit? Voorkom dus dat je afhankelijk bent van technologie en zorg voor een hardcopy variant van je route en je bestemming in je tas.

 

2. Pen en papier

Veel HR-professionals zien graag een kandidaat met pen en papier binnenlopen. Door tijdens je gesprek notities voor jezelf te maken, onthoud je belangrijke punten niet alleen beter, je kunt ingewikkelde zaken ook even snel voor jezelf uiteenzetten. Vergeet niet te allen tijde goed te blijven luisteren naar je gesprekspartner en niet volledig op te gaan in je notitieboekje.

Zeker weten dat je niet met een haperende pen komt te worstelen? Stop er minstens twee in je tas, en check voor je vertrekt even of ze allemaal goed schrijven.

 

3. Uitgeprinte voorbeelden van eerder werk

Natuurlijk kan dit niet voor iedere baan, maar tijdens je sollicitatiegesprek wil je jezelf kunnen verkopen aan de beslissende manager. En dat doe je toch echt het beste aan de hand van het werk dat je in het verleden geleverd hebt.

Ben je ICT-consultant? Werk dan een aantal interessante cases uit van klanten die jij geholpen hebt. En ben je programmeur? Zorg er dan voor dat je printjes van je allerstrakste script bij je hebt. Of nog beter: laat het in een digitale omgeving zien, op een tablet of laptop.

Leent je werk er zich totaal niet voor om iets concreets te laten zien? Bereid dan in ieder geval een succesverhaal voor uit je carrière. Geef een voorbeeld van hoe jij een project een extra impuls hebt gegeven, of hoe jij een moeilijke taak in je werk succesvol hebt volbracht.

 

4. Een paar kopietjes van je cv

Misschien wel ten overvloede, maar heel veel managers vinden het fijn als je een uitgeprinte versie van je cv voor ze mee hebt genomen. En je wilt ze natuurlijk niet teleurstellen. Ze zullen het nooit toegeven, maar vaak is het alweer even geleden dat ze je cv gezien hebben, en helpt het ze enorm als ze tijdens het gesprek snel nog even door je cv heen kunnen scannen.

Print er dus gewoon een paar uit en stop ze in je tas: bij voorkeur heb je er voor iedereen die aanschuift bij je gesprek, er eentje klaar liggen. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat je ze niet nodig blijkt te hebben.

 

5. Een aantal sterke vragen over de organisatie

In het artikel ‘Wat is jouw laatste vraag tijdens een sollicitatiegesprek?’ stipten we dit punt al kort aan: het stellen van de juiste vragen is erg belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Je kunt er niet alleen mee laten zien dat je echt interesse hebt in het bedrijf, dit is ook jouw kans om meer te weten te komen over waar je komt te werken.

Bereid dus een aantal sterke vragen voor waarmee je niet alleen goed ingelezen en slim overkomt, maar maak ook gebruik van dit moment om uit te zoeken of dit bedrijf echt bij jou past. Noteer je vragen van tevoren in je notitieboekje, zodat je ze direct bij de hand hebt en je eventueel direct aantekeningen kunt maken. Vermijd vragen die je simpelweg op internet had kunnen opzoeken, en focus je op vragen rondom de achtergronden van het bedrijf en van de functie.

Vragen die in iedere sector kunnen:

  • Welke veranderingen verwacht u de komende jaren te gaan zien in deze functie?
  • Op welke manier draagt deze functie bij aan de missie & visie van het bedrijf?
  • Wat zijn de meest directe uitdagingen die binnen 3 maanden in deze functie moeten worden aangepakt?

 

6. Je agenda

Of je je agenda nu in je telefoon bijhoudt of ouderwets op papier: zorg ervoor dat je hem niet thuis laat liggen. Natuurlijk zet je je telefoon wel uit tijdens het gesprek, maar als men je vraagt of je aanstaande donderdag om 3 uur nog een keer langs kunt komen, wil je natuurlijk wel direct een antwoord paraat hebben. Zorg er dus voor dat je je agenda bij je hebt, en dat hij up-to-date is.

 

Finishing touches

Naast al deze items neem je natuurlijk je enthousiasme voor de functie mee, zorg je dat je zelfverzekerd overkomt en zorg je dat je er van top tot teen piekfijn uitziet. Gestreken kleding, gepoetste schoenen en een glimlach: aan jouw voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen! 

 

 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

Zo weet je dat je sollicitatiegesprek niet goed ging

 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprekZou jij deze vragen durven te stellen bij een sollicitatiegesprek?

5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Met deze skills krijg je in 2016 het snelst een nieuwe baan

Videosollicitatie? Dit is waar je op moet letten!

5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons