Home /
Blog /
De 3 beste momenten om een loonsverhoging te bespreken

De 3 beste momenten om een loonsverhoging te bespreken

vrijdag 16 januari 2015

 

loonsverhoging


De 3 beste momenten om een loonsverhoging te bespreken

Om een hoger salaris te krijgen, zal je in de meeste gevallen toch echt met je baas moeten onderhandelen. Het komt namelijk niet vaak voor dat kansen in je carrière je zomaar aan komen waaien. Natuurlijk bestaan er banen waarbij je ieder jaar een standaard opslag krijgt, maar als je daarnaast vooruitgang wilt boeken, zal je het zelf aan moeten kaarten.

Het komt het er vaak op neer dat het goedkoper is voor het bedrijf om een loonsverhoging nog even uit te stellen. Bovendien: als je niets vraagt, gaat je baas ervan uit dat je tevreden bent met hoe het nu gaat. Hierdoor ligt het initiatief bij jou als werknemer. Maar timing is alles. Wanneer begin je over een verhoging van je salaris? Wat zijn tactische momenten in je loopbaan? Bij Bonque onderzochten we voor je wat de drie beste momenten zijn om in onderhandeling te gaan over je salaris.

1. Functioneringsgesprek

Het verschilt per bedrijf wanneer er een functioneringsgesprek plaatsvindt. De één doet dit per kwartaal, een ander elk half jaar en weer andere bedrijven voeren deze gesprekken jaarlijks. Als het blijkt dat je goed functioneert, dan is dit een goed moment om over loonsverhoging te gaan praten. Laat je niet van de wijs brengen en kies je moment om het onderwerp te introduceren. Eigenlijk moet het op het moment van vragen al bijna onmogelijk zijn om een negatief antwoord te krijgen.
Een goede voorbereiding is hierbij dan ook van groot belang. Verzamel daarom voortijdig bewijzen waarmee jij jouw prestaties kunt aantonen. Daarnaast analyseer je ook of het bedrijf economische vooruitgangen boekt en neem je dit mee in je voorstel. Blijkt het dat je niet genoeg argumenten bij elkaar kunt verzamelen om je salarisverhoging te pitchen, dan ben je wellicht de investering ook nog niet waard. Overtuig je werkgever met feiten.

2. Promotie of taakuitbreiding

Een promotie of taakuitbreiding kan gezien worden als een positieve verandering. Zo’n stap in je loopbaan betekent over het algemeen dat je wordt gewaardeerd, dat je je taken bent ontgroeid of dat je baas vindt dat je meer in je mars hebt en hierin jouw toegevoegde waarde erkent. Een promotie of uitbreiding van taken kan gekoppeld worden aan het feit dat jij van grotere waarde bent geworden voor het bedrijf.

Zo’n speciale status kan je ook bereiken door je actief te gaan specialiseren en je uniek te maken binnen het bedrijf. Ieder product staat gelijk aan een prijs en elke functie aan een marktwaarde. Vergelijk jouw functie en salaris met dat van anderen binnen je bedrijf, of raadpleeg een site als Loonwijzer.nl om te kijken wat mensen met jouw functie, opleidingsniveau en ervaringsniveau in de rest van Nederland verdienen. Leg de verschillen voor aan je baas en beargumenteer waarom je vindt dat je een bepaald salaris waard bent.

3. Tijdelijke projecten of taakwaarneming

Naast een functioneringsgesprek, promotie of taakuitbreiding zijn er meer gelegenheden om om een loonsverhoging te vragen. Denk hierbij aan situaties waarin er (tijdelijk) extra effort gevraagd wordt van jou als medewerker. Bijvoorbeeld:

• Bij aanvang van groot project
• Bij regelmatig overwerken
• Als je taken van iemand anders gaat overnemen (bijvoorbeeld als een naaste collega vertrekt).

Dit zijn allemaal momenten waarop het niet raar is om je salaris opnieuw te gaan bekijken met je baas. Je moet natuurlijk wel tactisch op dit soort veranderingen inspelen. Neem altijd de tijd voor een goed gesprek en overtuig je leidinggevende met bewijzen. Het belangrijkste in zo’n gesprek is om goed te onderbouwen waarom je de opslag waard bent en de redenen hierbij goed te verkopen. Financiële problemen aan het thuisfront of andere emotionele smeekbedes zullen je niet ver brengen en zijn in dit soort onderhandelingen dan ook echt uit den boze.

Bedenk hoe je het gaat spelen

Naast na te denken over het momenten waarop je om een loonsverhoging kan vragen, is het ook belangrijk om goed na te denken over je precieze voorstel. Doorgaans werken bedrijven met loonsverhogingen van drie, vijf of zeven procent. Zet deze percentages af tegen je prestaties: waren ze goed, zeer goed of uitstekend? Gebruik deze informatie als verkooppunt voor het percentage dat je wilt gaan voorstellen.

Blijkt tijdens het gesprek dat een salarisverhoging mogelijk is, maar is het niet zo veel als je gehoopt had? Verlies dan niet je geduld en houd de deur open voor onderhandeling. Als je het bijvoorbeeld niet eens bent met de voorgestelde drie procent, blijf dan rustig en beargumenteer waarom jij die vijf of zeven procent loonsverhoging verdient. Wie weet kan je je manager overtuigen en verdien jij binnenkort een salaris dat precies past bij jouw kennis en kunde.

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons