Home /
Blog /
Betere vervulling ICT vacatures: gemeente Amsterdam gaat werklozen omscholen

Betere vervulling ICT vacatures: gemeente Amsterdam gaat werklozen omscholen

dinsdag 14 juli 2015

 

 
 

omscholing werkloze hoogopgeleidenDe  gemeente Amsterdam start dit jaar een prestigieus project om werkloze hbo’ers en academici in de regio Amsterdam om te scholen tot ICT’ers. Het project, ‘Make IT Work’, wordt ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA)  en de Vrije Universiteit (VU), maar ook met ICT-bedrijven als IBM, CGI, Atos, HP, ING, KPN en Oracle. In eerste instantie biedt het project plaats aan 180 werkloze Young Professionals, die stuk voor stuk opgeleid zullen worden tot software engineer op hbo-niveau.  

Het project moet een oplossing bieden voor het groeiende aantal ICT vacatures enerzijds, en het gebrek aan gekwalificeerd ICT-personeel anderzijds. In eerdere artikelen gaven we al aan dat het gebrek aan ervaren ICT’ers bedrijven in Nederland dwarszit: het kan ze zelfs zover kan drijven dat ze hun ICT-werkzaamheden elders in de wereld gaan exploiteren. De gemeente Amsterdam zet nu serieuze stappen om deze tendens tegen te gaan, en de vraag en het aanbod weer beter op elkaar aan te laten sluiten. De projectgroep denkt met ‘Make IT Work’ de mismatch in het vakgebied ICT op den duur tot een halt te kunnen brengen. Op dit moment zijn er tegen de 12.000 ICT-gerelateerde vacatures in Nederland, en toch blijft het werkloosheidspercentage onder pas afgestudeerden onverminderd hoog.


Joint effort van Rijk en regio

Het project gaat ruim 14 miljoen kosten en wordt gefinancierd door het Rijk, de HvA, de gemeente en de betrokken ICT-bedrijven in de regio. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft 7 miljoen beschikbaar gesteld, en de andere helft van de financiering zal verzorgd worden door de andere betrokken partijen. 

‘Make IT Work’ is één van de 10 onderdelen van ‘Werk maken van talent’, het banenplan voor de regio Amsterdam. Naast de 180 werkloze hoger opgeleiden die geholpen worden in Amsterdam, wordt er ook aandacht besteed aan korte stages voor zo’n duizend jongeren en krijgen 1.400 vmbo- en mbo-leerlingen de kans om hun technische beroepsvaardigheden te trainen op de werkvloer. Ook is er geld beschikbaar voor zzp’ers met een laag inkomen die hun kansen op werk willen versterken.


Voorselectie

Potentiële deelnemers voor ‘Make IT Work’ kunnen zich sinds eind juni aanmelden via een speciale site van de HvA. Om mee te dingen naar een opleidingsplek moet je als kandidaat meerdere assessments doen op het gebied van taalvaardigheid in Nederlands en Engels, cijfermatig inzicht en analytisch vermogen. Daarnaast wordt er een persoonlijkheidstest afgenomen. Heb je je testen glansrijk doorstaan, dan moet je nog een ‘normale’ sollicitatieprocedure doorstaan en je cv en sollicitatie uploaden, compleet met video-introductie.

De deadline voor aanmeldingen voor september 2015 is inmiddels verlopen, maar er zijn ook nog startdata in februari 2016 en september 2016 gepland.


Baangarantie

Dennis Breuker over Make IT WorkToon je je geschikt voor het traject, dan volgt een kennismakingsmoment met de betrokken werkgevers. Bij een goede klik zal de werkgever je een intentieverklaring verstrekken, die praktisch gezien vaak als een baangarantie geldt.

“Binnen een half jaar (na de opleiding, red.) hebben ze allemaal een baan, ofwel bij de eerste werkgever of bij een ander bedrijf”, zegt Dennis Breuker, docent Software Engineering aan de HvA in één van de promotiefilmpjes voor ‘Make IT Work’. “Ik ben het nog nooit tegengekomen dat een afstudeerder na een jaar nog geen baan had. De kansen zijn dus legio.”


Eigen bijdrage van 1000 euro voor kandidaten

Hoewel het grootste gedeelte van het project gefinancierd door het Rijk en het bedrijfsleven, wordt er wel een financiële bijdrage gevraagd van alle deelnemers. Om zeker te stellen dat het project alleen serieuze kandidaten aantrekt, moeten alle kandidaten een eigen bijdrage van 1000 euro betalen. Daarvan dient 300 euro aan het begin van het omscholingstraject te worden voldaan, en de resterende 700 euro na twee maanden.


Verloop van het traject

Word je als kandidaat geselecteerd voor ‘Make IT Work’, dan begin je (nadat je gematcht bent aan een werkgever) aan een module van vijf maanden waarin je de basis van software engineering leert aan de HvA. Na deze vijf maanden volgt er nog een deel van zes maanden, waarbij je vier dagen in de week aan de slag gaat bij een betrokken werkgever en nog  één dag per week naar de HvA gaat. In de laatste fase van het traject voorziet de werkgever je ook al van salaris. Naast vakspecifieke kennis doe je dus ook nog eens betaalde werkervaring op, waarmee je je kansen op de arbeidsmarkt hoe dan ook vergroot.


De toekomst

Natuurlijk is een groep van 180 omgeschoolde werkzoekenden niet voldoende om een gat van 12.000 ICT vacatures te gaan dichten. Het is dan ook de bedoeling dat het project zich de komende jaren gaat ontwikkelen tot een zelfstandig functionerende organisatie die voor een constante stroom omgeschoolde ICT’ers gaat zorgen. Op termijn zou een dergelijke organisatie voor een betere balans tussen het aantal werkzoekenden en het aantal ICT vacatures moeten gaan zorgen. Niet alleen in de regio Amsterdam, maar bij voorkeur in heel Nederland.


Video: Make IT Work

   

 > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Aantal ICT vacatures gaat Europa boven het hoofd groeien

Bedrijven in ICT-sector verkiezen buitenland boven Nederland

LinkedIn en vacaturesite populairst bij werkzoekenden ICT'er

 

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons