Home /
Blog /
Bedrijven in ICT-sector verkiezen buitenland boven Nederland

Bedrijven in ICT-sector verkiezen buitenland boven Nederland

vrijdag 15 mei 2015
 
 
 

ict offshoringAl jaren worden er steeds meer Nederlandse IT-projecten uitbesteed naar het buitenland. India heeft zich bijvoorbeeld de afgelopen jaren ontwikkeld tot hét krachtcentrum voor offshore ICT-activiteiten. Maar de laatste tijd zijn er meer en meer berichten van ICT-bedrijven die niet alleen losse projecten, maar ook volledige banen van Nederland naar het buitenland verhuizen. Gaat dit om de lage arbeidskosten, of ontbreekt het Nederland aan ervaren ICT-personeel?

Een bekend voorbeeld van een bedrijf dat recentelijk aankondigde een flink aantal banen van Nederland naar het buitenland te verplaatsen, is UNIT4. Het bedrijf maakte in januari bekend dat het een flink aantal arbeidsplaatsen van Nederland naar Spanje, Portugal en Polen gaat verhuizen. Het gaat naar schatting om 300 banen en er zullen daarmee mogelijk ook enkele UNIT4 vestigingen in Nederland hun deuren gaan sluiten. Er zullen voornamelijk tijdelijke contracten gaan afvloeien, maar de directeur Benelux  van UNIT4, Bert van der Zwan, sluit gedwongen ontslagen niet uit.

 

Experts vrezen voor exodus ICT-bedrijven uit Nederland

Onder meer de branchevereniging Nederland ICT en IT-beroepsvereniging Ngi-NGN geven aan dat dit de start kan zijn van een grotere uittocht van ICT-bedrijven uit Nederland. Er is een steeds groter tekort aan ervaren ICT personeel in Nederland en dit tekort zal de komende jaren alleen maar oplopen. Dit kan bedrijven er toe aanzetten om hun werkzaamheden uit te besteden naar landen waar meer hoogopgeleide ICT'ers beschikbaar gaan komen.

In landen met economische tegenspoed en hoge werkloosheid zijn er bijvoorbeeld grote groepen mensen die zich laten omscholen tot ICT'ers, zegt Ngi-NGN bestuurslid Maarten Emons in een interview met NRC. Dat terwijl er in Nederland slechts enkele honderden hoogopgeleide ICT'ers per jaar bij komen. Ons land zou op deze manier de aandacht van grotere spelers in de ICT-markt kunnen gaan verliezen.

 

Storm in een glas water?

storm in een glas waterAndere experts zien in de ingreep van UNIT4 echter geen radicale stap en geven aan dat bedrijven als IBM, CGI en Capgemini al tijden hun personeelsbestand in Nederland verkleinen, om taken uit te kunnen besteden in het buitenland. Volgens experts van Computable zijn de stappen die UNIT4 neemt vooral een gevolg van kostenbesparende maatregelen en niet van het gebrek aan ICT-personeel in Nederland. De verschillen tussen salarissen in Nederland en salarissen in Zuid-Europese landen zijn nog altijd behoorlijk groot. En als we kijken naar de verschillen tussen Nederlandse uurlonen en naar uurlonen in Aziatische landen als India, dan zijn die helemaal niet mals.

 

De oplossing voor Nederland? Specialisatie!

Omdat steeds meer uitvoerende ICT-taken verplaatst zullen worden naar het buitenland, zal de Nederlandse ICT'er zich onder meer moeten gaan specialiseren in het aansturen van offshore projecten. Directeur van offshore ICT-outsourcing specialist GPI Consultancy Paul Tjia, geeft in een interview met Computerworld aan dat vooral taken op het gebied van infrastructuur, applicatieontwerp en testprocessen momenteel uitbesteed worden aan het buitenland. De focus van Nederland zou dus moeten liggen bij het trainen van ICT-personeel dat de communicatie met deze offshore afdelingen in goede lijnen zou kunnen laten lopen.  

 

> Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 

> Populaire artikelen

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons