Home /
Blog /
Autisten van harte welkom bij grote tech-bedrijven

Autisten van harte welkom bij grote tech-bedrijven

woensdag 12 augustus 2015

Autisten


           


Autisme vormt vaak nog een absolute hindernis om normaal deel te nemen aan de arbeidsmarkt: in Nederland heeft slechts 28% van de gediagnostiseerde autisten regulier betaald werk. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven die de situatie van autisten op waarde schatten en hen helpen een intrede te maken op de arbeidsmarkt. Hoewel de communicatie met autisten vaak wat stroever verloopt en veranderingen vaak uit den boze zijn, hebben ze namelijk vaak wel een oog voor detail en bezitten ze vaak andere unieke kwaliteiten. Ze worden geprezen om hun accuratesse, hun analytische vaardigheden en hun bovengemiddelde vermogen om informatie op te slaan. Kwaliteiten die steeds meer werkgevers in de ICT erkennen en als zeer waardevol gaan zien.

  

 

“Autisten hebben vaak een bijzonder goed oog voor details, ze zijn accuraat en geduldig en vinden het niet erg om steeds hetzelfde te doen.”

  

 

We moeten natuurlijk oppassen voor overgeneralisatie, maar, zo geeft Marjolijn Busman van de Nederlandse Vereniging voor Autisme aan in de Volkskrant, “Autisten hebben vaak een bijzonder goed oog voor details, ze zijn accuraat en geduldig en vinden het niet erg om steeds hetzelfde te doen.” Dit maakt ze uitermate geschikt voor bijvoorbeeld repetitief programmeerwerk, maar ook voor ingewikkelde ICT-vraagstukken

  

 

Topvrouw bij Microsoft geeft het goede voorbeeld

 

Microsoft is één van de bedrijven in de ICT die de kwaliteiten die veel autisten bezitten op waarde weet te schatten. Niet in de laatste plaats omdat één van de topvrouwen bij Microsoft, Mary Ellen Smith, uit eigen ervaring weet dat autisten waardevolle werknemers kunnen zijn: haar 19-jarige zoon werd op 4-jarige leeftijd ook autisme geconstateerd.

  

 

“Mensen met autisme brengen kwaliteiten met zich mee die we hard nodig hebben bij Microsoft. Ieder individu is weer anders: sommigen hebben een geweldig talent om informatie op te slaan, anderen kunnen uitzonderlijk gedetailleerd denken en weer anderen excelleren in wiskunde of in coderen. Ze vormen een talentenpool die we graag blijven verwelkomen bij Microsoft!”

  

 

Microsoft gaat niet alleen meer autisten aannemen, ook mensen met andere handicaps zijn welkom. Het bedrijf geeft aan dat ze naar een situatie willen waarin hun werkvloer een afspiegeling vormt van de maatschappij. Zo vormt het een sterker team dat bovendien de wensen van hun klanten beter kan vertegenwoordigen.

 

In eerste instantie zullen er 10 vacatures speciaal voor autisten vervuld worden bij het Microsoft hoofdkantoor in Redmond. Microsoft werkt hierbij samen met het Deense bedrijf Specialisterne, een specialistisch bureau gericht op de werkgelegenheid voor autisten. Samen met grote spelers in het bedrijfsleven wil Specialisterne wereldwijd 1 miljoen mensen met autisme of aanverwante stoornissen aan het werk helpen.

  

 

Ook SAP ziet de toegevoegde waarde van autisten

 

Ook het Duitse softwarebedrijf SAP sloeg de handen ineen met Specialisterne en gaat de komende jaren meer en meer mensen met autisme in dienst nemen. Na enkele pilots in Ierland en India is ook SAP helemaal om en wil het de positieve impact die het werken met autisten heeft, verder uitbouwen. Voorlopig lopen deze werkgelegenheidsprojecten alleen in landen waar SAP software ontwikkelt en test: juist in deze sectoren kunnen hun meerwaarde laten zien. 

  

 

Eerste initiatieven ook in Nederland

 

In navolging van het Deense Specialisterne zijn er in Nederland nu ook meerdere initiatieven die de werkgelegenheid voor autisten willen helpen bevorderen. Een mooi voorbeeld hiervan is het bedrijf Specialisterren. Dit bedrijf maakt zich hard voor de economische zelfstandigheid van mensen die aan autisme lijden. Ze sleepten al meerdere nominaties en prijzen in de wacht voor hun innovatieve en duurzame bedrijfsmodel.

  

 

Participatiewet

 

Ook vanuit de overheid lijkt er steeds meer steun beschikbaar om mensen met autisme aan het werk te helpen: sinds 1 januari 2015 vervangt de Participatiewet de oude Wet Werk en Bijstand (WWB), de Wet Sociale Werkvoorziening en een deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Met deze overkoepelende nieuwe wet wil de regering meer mensen met een handicap aan het werk krijgen. Werkgevers die mensen met autisme of een andere arbeidsbeperking in dienst nemen, kunnen financiële ondersteuning krijgen om een geëigende werkplek voor deze mensen te creëren. In de zogenaamde banenafspraak is bovendien vastgelegd dat werkgevers 100.000 en de overheid nog eens 25.000 banen gaan creëren voor mensen met een handicap. Dit doel moet tegen 2026 vervuld zijn.

 

Alles lijkt erop te duiden dat er wereldwijd, maar ook in Nederland meer aandacht komt voor de werkgelegenheid van autisten. Een nobel doel, dat voor een verrijking van de arbeidsmarkt zal gaan zorgen.

  

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

De 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek

 Maak jij deze fouten bij het kiezen van je LinkedIn profielfoto?Zo weet je dat je sollicitatiegesprek
niet goed ging

Originele cv's die niet op de stapel eindigen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Wie behoren tot 's werelds beste programmeurs? Hier zijn er 10!

Ken jij deze 10 awesome programmeerquotes al?

In welke landen krijg je als programmeurs het beste salaris?

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons