Home /
Blog /
Aantal ICT vacatures gaat Europa boven het hoofd groeien

Aantal ICT vacatures gaat Europa boven het hoofd groeien

woensdag 29 april 2015
 
 

2

Al in 2015 merken we dat het steeds lastiger wordt om hoogopgeleid, ervaren ICT-personeel op de juiste plek te krijgen. Maar met het stijgende aantal ICT vacatures zal het de komende jaren nóg lastiger worden om die felbegeerde high-end ICT professional voor een plek in jouw bedrijf te bemachtigen. Niet alleen dat, zegt Andrus Ansip, Eurocommarissaris voor de Digitale Interne Markt; het aantal ICT vacatures zal de komende jaren zó hard stijgen dat Europa de vraag niet meer bij zal kunnen benen. Tegen 2020 verwacht hij een tekort van 800.000 ervaren ICT’ers, als er niets verandert.

Dat verklaarde de Estische oud-premier afgelopen week tijdens een toespraak in België, meldt V3.com. De snelle groei in de Europese ICT-markt zorgt momenteel voor de creatie van 120.000 banen per jaar in deze branche. Door de enorme aanwas van banen zal het aanbod van professionals met de juiste bagage echter snel tekort gaan schieten. Om innovaties in de markt te kunnen ondersteunen, zullen juist de doorgewinterde ICT-specialisten van steeds grotere waarde gaan worden.  


Big data grote invloed in stijging aantal ICT vacatures

Eén van de grootste factoren in de stijging van de vraag naar ICT'ers is de komst van big data. "De markt voor big data technologie en services is tussen 2010 en dit jaar gegroeid van 3 miljard euro naar 16 miljard euro. Dat is een zeven keer zo snelle groei als de rest van de ICT-markt", geeft Ansip aan in zijn speech. Men zal meer en meer ervaren ICT'ers nodig hebben om aan de vraag naar big data management te kunnen voldoen. Professionals in deze branche zullen niet alleen uitgedaagd worden wat betreft de opslag van deze data, er zullen ook betere en snellere manieren ontwikkeld moeten worden om de grote hoeveelheden data te kunnen analyseren.

Ook moet het bedrijfsleven zelf nog een flink aantal hervormingen ondergaan voor het big data ready is. Van de ondervraagde grotere bedrijven geeft 50% aan nog lang niet klaar te zijn voor het werken met big data. Slechts 29% van de Europese koplopers in het bedrijfsleven geeft aan vol vertrouwen te zijn over het toepassen van de nieuwe technologieën.


Grote verschillen in ICT-kennisniveau binnen Europa

Ansip geeft eerlijk toe dat de balans in het algemene ICT-kennisniveau in Europa nog redelijk zoek is. In veel landen zijn er initiatieven gestart om het digitale kennisniveau en het aantal hooggeschoolde ICT'ers te doen groeien, maar er zijn ook landen die achterblijven op dit gebied. Deze verschillen zullen moeten worden aangepakt in de komende jaren, geeft de Eurocommaris aan in zijn toespraak.

De Europese Commissie stelt het zich daarnaast als doel om de Europese digitale economie te stimuleren, ondere andere door de internationale handel in deze branche te vergemakkelijken. Bedrijven zouden gemakkelijker zaken moeten kunnen doen in heel Europa, in plaats van vast te zitten in hun thuisland. Dit zal op zijn beurt weer werken als een katalysator om meer ICT-specialisten aan te trekken, waarmee Europa de verwachte ICT vacatures de baas zou kunnen blijven.

 

> Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 

> Populaire artikelen

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons