Home /
Blog /
7 tips om productief te blijven op een warme dag

7 tips om productief te blijven op een warme dag

vrijdag 12 juni 2015

 

 
 

 

productief op warme dagen

 Eindelijk zijn ze er weer: de eerste echt warme zomerdagen. Heerlijk als je vrij bent, maar minder als je moet werken. En ja, de meeste kantoren hebben airco, maar laat jouw werkplek daar nu net niet mee uitgerust zijn. Hoe houd je dan je hoofd koel op warme dagen? Bonque verzamelde de beste tips voor je om ook op de warmste dagen van het jaar optimaal productief te kunnen blijven.


1. Ruil je koffie in voor water (of kruidenthee)

Nee, we zijn niet gek geworden. Koffie drinken op warme dagen is om meerdere redenen gewoon niet zo slim. Het is niet alleen een warme drank, ook werkt koffie vochtafdrijvend (terwijl je dat vocht juist hard nodig hebt) en bovendien zorgt de cafeïne in koffie voor een verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur. Water, daarentegen, kan verkoelend werken en zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd uit je lichaam. Bovendien vult het het vocht aan dat je gedurende de dag verliest; op een warme dag zweet je uiteraard ook meer dan gemiddeld. En als je uitgedroogd raakt, zakken je energielevels naar een nog veel lager peil.

Zorg dat je op warme dagen minstens 2 liter water binnenkrijgt. Instinctief zou je misschien zeggen: hoe kouder, hoe beter, maar dat is ook niet helemaal waar. IJskoud water laat je lichaamstemperatuur alleen tijdelijk dalen; al snel pikt je lichaam op dat het te veel aan het afkoelen is en gaat het automatisch lichaamswarmte aanmaken. Gevolg: je krijgt het extra warm. Niet handig dus. Water op kamertemperatuur of zelfs lauwwarme (kruiden)thee werkt het beste.


eerder beginnen met werken2. Begin wat eerder met werken

In het midden tot einde van de middag vinden vaak de warmste uren van de dag plaats. Hoe fijn zou het zijn als je dan al klaar bent met werken? De oplossing is simpel: gewoon vroeger beginnen met werken. Als je baas het toelaat, kun je tegen zevenen beginnen en om drie, maximaal vier uur naar huis. Dat scheelt je toch zeker twee zweterige uurtjes op kantoor.

Uit onderzoek is gebleken dat de productiviteit op kantoor het hoogst is bij een temperatuur rond 22 graden Celsius. Denk er daarom bij het inplannen van je taken ook aan de oplopende temperaturen gedurende de dag: beter kun je de lastige klusjes waar je veel bij na moet denken direct oppakken in de ochtend. Dan is het nog lekker fris en is je geest nog helder. Als je extra vroeg begint, is je kantoor bovendien ook nog praktisch leeg. Dat werkt lekker rustig!


3. Blindeer en lucht op de juiste momenten

Zorg ervoor dat je alleen frisse lucht je kantoor binnenlaat op het moment dat de lucht nog echt fris is. Dat betekent: ’s morgens luchten en ’s middags de ramen potdicht. Bij voorkeur blindeer je de ramen ook nog eens in de middag, waardoor de temperaturen ook niet kunnen stijgen door binnendringende zonnestralen. Luxaflex of zonwerende rolgordijnen kunnen echt een uitkomst zijn op warme dagen. En ook een ventilator is een welkome aanwinst als de temperaturen stijgen: let er alleen wel op dat je niet recht voor de ventilator gaat zitten. Door de hele dag op de tocht te zitten (zelfs als die warm is) kun je ook klachten oplopen als een stijve nek of geïrriteerde, droge ogen. 


luchtige kleding4. Let op wat je aantrekt

Ook al moet je een pak dragen voor je werk: laat de synthetische materialen op warme dagen even voor wat ze zijn. Deze voelen warm aan en kunnen je extra lichaamsvocht niet goed afvoeren. Moet je echt een pak aan, kies dan voor ademende materialen als linnen en katoen, of desnoods extra lichte wol. Er bestaan ook vele varianten ongevoerde pakken, die een stuk luchtiger voelen. Op sommige werkplekken volsta je ook met een dun katoenen overhemd en een geklede linnen broek – check even met je leidinggevende wat nog decent is en wat niet.

De kleur van je kleding kan ook een groot verschil maken: kies op warme dagen bij voorkeur voor licht gekleurde kleding. Waar zwarte kleding warmte absorbeert, stoot witte kleding juist warmte af. Kies dus liever voor een beige linnen pak dan voor een warm, synthetisch zwart pak.


5. Zet warmtebronnen op kantoor tijdelijk uit (als dat kan)

Mensen vergeten vaak dat veel van de warmte op kantoor niet van buiten komt, maar juist binnen wordt geproduceerd. Niet alleen door mensen, maar vooral door apparaten die de hele dag onnodig staan te loeien. En door verlichting die onnodig brandt. Kijk dus eens kritisch of de printer en het kopieerapparaat echt de hele dag aan moeten staan, en schakel eventuele verlichting uit als er voldoende daglicht van buiten komt. Het kan zomaar enkele graden op de thermometer schelen; zeker als je in een kleinere ruimte werkt.


lichte lunch6. Neem een lichtere lunch dan normaal

Net als after-dinner-dips zijn after-lunch-dips af en toe ook behoorlijk aanwezig. Het kan je productiviteit soms echt even op een absoluut nulpunt brengen. Kies daarom bij voorkeur voor een licht verteerbare lunch, zoals een salade. Groente en fruit zorgen er ook nog eens voor dat je vochthuishouding op peil blijft en dat je de juiste vitaminen binnenkrijgt. Alleen maar pluspunten!


7. Ga niet lopen stressen over de hitte (of over andere dingen)

Het slechtste wat je op een warme dag kun doen, is je enorm druk gaan maken over het feit dat het zo warm is. Het is bijna een automatisme: in Nederland zijn we ontzettend goed in klagen over het weer. Laat je niet verleiden: door je op te winden over het feit dat het zo warm is, gaat je hartslag omhoog en maakt je lichaam dus nóg meer warmte aan. Het beste is om simpelweg te accepteren dat het zo is: je kunt er toch niets aan veranderen. En ja, dat kan ook betekenen dat je net iets minder productief bent dan op een winterse dag. Blijf relaxed en je zult merken dat je meer gedaan kunt krijgen dan je dacht. 

 

 

> Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 

> Populaire artikelen

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons