Home /
Blog /
5 veel voorkomende frustraties tijdens een sollicitatiegesprek

5 veel voorkomende frustraties tijdens een sollicitatiegesprek

maandag 19 januari 2015

frustraties


           

Solliciteren is altijd spannend. Je bereidt je goed voor, kleedt je netjes en je doet je uiterste best om een goede indruk te maken. Al met al steek je er behoorlijk wat tijd in en groeit stiekem je hoop om aangenomen te worden. Soms gebeuren er echter dingen waar je je bijzonder aan kan ergeren. Ze halen je uit je concentratie en leiden je af van het doel van je gesprek. Soms kunnen de frustraties zo hoog oplopen dat je gaat twijfelen of je wel bij het bedrijf in kwestie aan de slag wilt gaan.

Als je dit soort frustratiepunten kan herkennen, kan je je wapenen tegen de irritatie die ze opwekken en voorkom je dat je je focus verliest tijdens een gesprek. Je bent er immers om een nieuwe baan binnen te slepen! Bonque zet de meest voorkomende frustraties tijdens sollicitatiegesprekken voor je op een rij, en laat je zien hoe je dit soort vervelende situaties naar je hand kunt zetten.

 

1. Lang wachten


Op tijd komen is een teken van wederzijds respect en te laat komen op een sollicitatiegesprek is een absolute no go. Des te vervelend als jouw interviewer zijn helft van de afspraak niet nakomt. Het kan bijzonder frustrerend als je lang moet wachten op het gesprek. Wanneer dit ook nog gepaard gaat met een gebrek aan uitleg of excuus, kan het stoom je helemaal uit de oren komen. De oplossing? Houd rekening met het vaak drukke schema van je interviewer en zorg dat je niet veel te vroeg aanwezig bent. Te laat zijn is absoluut niet een optie, maar drie kwartier te vroeg komen is natuurlijk ook niet wenselijk. Te vroeg komen wordt zelfs vaak geassocieerd met een onzekere indruk en kan voor irritatie zorgen bij de ontvanger. En dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Tien minuten voor de aanvangsttijd verschijnen is een best practice. Zorg er dus voor dat je zelf niet te vroeg bent, en probeer je geduld te bewaren als je gesprekspartner te laat is. Probeer het te relativeren: er is vast geen opzet in het spel, en hoe groot is het probleem eigenlijk? Het is maar een kleine hobbel op weg naar je nieuwe baan.2. Telefonische onderbrekingen

Je zit lekker in het gesprek, hebt je goed voorbereid op een flink aantal vragen en zit midden in een weloverwogen antwoord. Onverwachts wordt je verhaal verstoord door de telefoon van je interviewer. Ook al heb je er begrip voor dat dit kan gebeuren, leidt het je wel af van wat je wil gaan zeggen. Wanneer je dan ook nog eens afgekapt wordt in je verhaal omdat de interviewer uitgebreid op de beller ingaat, voel je je niet serieus genomen en kan dit enorm frustrerend zijn. Probeer je focus vast te houden; maak desnoods een kleine notitie van waar je gebleven was en pak het gesprek nadat het telefoongesprek beëindigd is weer op met een kleine samenvatting van wat je hiervoor hebt verteld. Geen telefoontje dat jouw concentratie gaat doorbreken!

 

3. Een slechte voorbereiding door de interviewer

Een goede voorbereiding van jouw kant is het halve werk voor een succesvol sollicitatiegesprek. Maar dit geldt natuurlijk ook voor de interviewer. Soms merk je dat je lang moet wachten, dat er bij de receptie geen afspraak bekend is of dat er zelfs geen ontvangstruimte beschikbaar is. Het zijn allemaal kleine aanwijzingen dat de interviewer niet zo goed over dit gesprek heeft nagedacht als jij. Een andere irritatie is als het kristalhelder is dat de interviewer jouw cv niet goed heeft doorgenomen. Als jij over je werkervaring praat, kijkt de interviewer alsof hij water ziet branden en als je vertelt over je opleidingen, weet je zeker dat hij of zij dit voor het eerst hoort. Je krijgt het gevoel dat de interviewer niet de tijd heeft genomen om zich wat verder in jou te verdiepen voordat het gesprek begon.

Laat je in zulke gevallen niet tegenhouden om alsnog het beste van jezelf te laten zien. Laat je frustratie varen, vertel uitgebreid over je werkervaringen en toon je overwaarde voor dit bedrijf aan. Merk je dat de regie in het gesprek ontbreekt? Neem dan zelf de regie door aan te geven wat je graag over jezelf zou willen vertellen.

 

4. Misplaatste opmerkingen of gedrag

Niets kan je zo van je apropos brengen als een onprofessionele opmerking of houding van je interviewer. Wat ook van weinig professionaliteit getuigt, is een ontvanger die er niet representatief uitziet of zich heel nonchalant gedraagt. En helaas kan ongepast gedrag anno 2015 nog een heel ander niveau bereiken: met name vrouwen krijgen nog regelmatig seksueel getinte opmerkingen te verwerken tijdens gesprekken, en dit is natuurlijk een zeer frustrerende zaak. Laat je niet van de wijs brengen, wat er zich ook voordoet. Negeer het ongepaste gedrag en focus op wat je hier komt doen: een baan binnenslepen. Gaat de interviewer echt over de schreef, geef dan kort aan dat je hier niet van gediend bent en probeer het gesprek op een vriendelijke manier te hervatten.

 

5. Vervelende vragen

Het moeten beantwoorden van persoonlijke vragen is uiteraard in geen enkel gesprek verplicht. Toch is het niet fijn om deze vragen voor je voeten te krijgen. Het voelt alsof je wordt getest en in je hoofd denk je automatisch aan de dingen die je niet als antwoord wilt geven. Daarnaast zijn vragen als “Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” of “Als jij een auto zou zijn, welke zou dat dan zijn en waarom?” ook niet de leukste vragen om te krijgen. Komen ze toch voorbij in je gesprek, dan moet je hier tactisch mee omgaan. Neem voor dit soort vragen je tijd om een passend antwoord te formuleren, en bedenk daarbij wat je werkgever voor antwoord wil horen . Krijg je een persoonlijke vraag die je liever niet wil beantwoorden? Informeer dan of deze vraag relevant is voor deze functie en beslis vervolgens zelf of je de vraag wel of niet gaat beantwoorden.

 

 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

Zo weet je dat je sollicitatiegesprek niet goed ging

 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprekZou jij deze vragen durven te stellen bij een sollicitatiegesprek?

5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Maak jij deze fouten bij het kiezen van je LinkedIn profielfoto?

10 awesome tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren

LinkedIn en vacaturesite populairst bij werkzoekende ICT'er

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons