Home /
Blog /
5 tips waarmee je in 2015 wél een baan vindt

5 tips waarmee je in 2015 wél een baan vindt

maandag 22 december 2014

5 tips waarmee je in 2015 wél een baan vindt

Waarom ben ik nog steeds werkloos? Wat doe ik verkeerd? Deze gefrustreerde vragen stellen werklozen regelmatig. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom je in 2014 nog geen baan gevonden hebt. Wij geven je een aantal punten, die je in het nieuwe jaar kunnen helpen bij het vinden van een baan. Zo zorg je ervoor dat 2015 helemaal jouw jaar wordt!

1. Solliciteer op vacatures die bij je passen

Het vinden van de juiste vacature is nog een heel karwei. Vaak past een vacature niet 100% bij jouw profiel of is het niveau net een stapje te hoog. Flexibel zijn is hierbij belangrijk. Blijf dicht bij je eigen niveau: ga er niet te ver boven zitten en zeker niet te ver eronder. Solliciteer je beneden je niveau, dan zijn werkgevers bang dat ze je meteen kwijtraken wanneer er een baan op een hoger niveau wordt aangeboden.

Daarnaast is hoog inzetten goed, maar moet je ook uitkijken dat je niet volledig boven je stand solliciteert. Reageer alleen op vacatures waarbij je aan minimaal 60% van de kwalificaties voldoet. Het solliciteren op vacatures die teveel afwijken van je profiel is zonde van je tijd. En wordt er naar een salarisindicatie gevraagd? Vraag dan een reëel salaris. Het zijn zware tijden voor veel bedrijven: houd hier rekening mee en snijd jezelf niet in de vingers.

2. Maak een goede eerste indruk

Een eerste indruk kan je sollicitatie maken of breken. Vandaag de dag zullen werkgevers je eerst online opzoeken, voordat ze een gesprek met je aangaan. Daarom is het belangrijk om vóór het eerste gesprek al een goede indruk achter te laten.

Social media
Een professionele vertoning op social media sites, zoals Facebook en LinkedIn, is tegenwoordig ongekend belangrijk. Zorg ervoor dat niets onprofessioneel kan overkomen: denk bijvoorbeeld aan foto’s of berichtjes die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. En wil je toch je dronken foto’s van dit weekend op social media kunnen plaatsen? Zorg er dan voor dat je profielen in ieder geval goed afgeschermd zijn. Zie je social media profielen als je visitekaartje: ze kunnen je kans op een gesprek aanzienlijk vergroten, of volledig verpesten.

Het gesprek
Blijf je voor ieder gesprek goed voorbereiden. Zorg voor een fysieke professionele vertoning tijdens het sollicitatiegesprek. Er zijn veel concurrenten op de banenmarkt. Spring eruit door bijvoorbeeld de meest uiteenlopende vragen voor te bereiden, zodat je onverwachte vragen op creatieve manier kunt beantwoorden.

Tijdens het gesprek zijn er een aantal punten belangrijk:

Wees jezelf
Probeer je niet beter voor te doen dan je bent. Werkgevers kunnen tegenwoordig online veel over je vinden. Zorg dat je de waarheid vertelt.

Blijf diplomatiek
Ben je ontevreden over je vorige baan? Kraak je laatste werkgever dan niet af, maar blijf neutraal. Ga er vooral niet te lang op door en richt je blik op de toekomst in plaats van op het verleden.

Geef concreet aan wat je zoekt
Probeer niet vaag over te komen. Geef niet het standaard antwoord dat je alle opties openhoudt, maar zorg dat je een iets specifieker plaatje paraat hebt. Als er naar je wensen gevraagd wordt, geef de werkgever dan bepaalde punten die jij zoekt in je nieuwe baan. 

 

3. Maak jezelf online zichtbaar en vindbaar

Gevonden worden door werkgevers is lastig door het grote aanbod werkzoekenden. Je aanmelden op de verschillende vacaturesites die Nederland rijk is, kan je hierbij helpen. Werkgevers en recruiters kunnen op deze manier makkelijk jouw profiel vinden, en dircet bepalen of jij geschikt zou zijn voor hun openstaande functie.

4. Blijf actief

Zorg dat je actief blijft en jezelf blijft ontwikkelen. Ga niet thuis zitten niksen, maar doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of volg een cursus waarmee je jouw competenties uitbouwt. Ook kun je recente, vakgerichte literatuur gaan lezen zodat je vakkennis up-to-date is en blijft. Dit is ook een goede manier om het gat vullen dat langzaamaan ontstaat op je cv. Blijf ook actief zoeken naar nieuwe kansen binnen je eigen netwerk: het zal je verrassen hoeveel mogelijkheden dit kan bieden als je ‘out of the box’ denkt. Neem eens contact op met vrienden, oud collega’s of zelfs oude studiegenoten: misschien kunnen ze wel iets voor je betekenen.

5. Straal positiviteit uit

Tot slot: blijf positief! Zodra je je zoektocht negatief gaat inzien, zal je dit ook bewust of onbewust gaan uitstralen naar je omgeving. Laat de frustratie niet overheersen en probeer je motivatie vast te houden. 2015 wordt een nieuw jaar met nieuwe kansen: ga met een frisse, positieve blik je sollicitaties aan!

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons