Home /
Blog /
5 tips voor de optimale weergave van je technische vaardigheden in je cv

5 tips voor de optimale weergave van je technische vaardigheden in je cv

donderdag 2 april 2015

 

vaardigheden

Bij het reageren op ict vacatures met je cv, is de optimale weergave van je technische vaardigheden belangrijk. Door een juiste presentatie van je vaardigheden kun je een werkgever, die in eerste instantie slechts een korte blik werpt op je cv, al interesseren. Er zijn een aantal moeilijkheden waar je als sollicitant tegenaan kan lopen. 

Moet je bijvoorbeeld je vaardigheden in een alfabetisch overzicht presenteren of op volgorde van belangrijkheid? Welke vaardigheden moet je wel of niet opnemen? Hoe gedetailleerd moet je over elke vaardigheid zijn? En hoe maak je een onderscheid tussen de vaardigheden die je goed en minder goed kan? Bonque, de ict vacaturesite, geeft je hierover een aantal tips. 


1. Hecht waarde aan eenvoud

Uiteraard wil je dat je cv overzichtelijk is. De paragraaf waarin je je technische vaardigheden presenteert, moet dus bij voorkeur kort en krachtig zijn. Om dit te bereiken is het beste om je vaardigheden te presenteren op volgorde van belangrijkheid.

Een hele uitgebreide toelichting bij je technische vaardigheden gaat zijn doel voorbij. Bovendien is er altijd het gevaar dat je bij een uitgebreide toelichting je vaardigheden overwaardeert. Zo waardeerde een sollicitant zijn vaardigheden met een cijfer tussen de 1 en 5. 1 stond voor basiskennis, 3 voor gemiddelde kennis en 5 voor kennis op expert niveau. De vaardigheid J2EE had de sollicitant gewaardeerd met een 3. De werkgever had mede op basis daarvan de sollicitant uitgenodigd voor een gesprek. Na het gesprek zei de werkgever: “De kandidaat kon J2EE niet eens definiëren. Laat staan praten over zijn ‘ervaring’ met J2EE.”

 

2. Licht je vaardigheden toe aan de hand van je werkervaring

Zoals onder tip 1 is gezegd, hecht waarde aan eenvoud. Als verlengstuk daarvan kan tip 2 worden beschouwd. Licht je vaardigheden toe door te beschrijven hoe je met die vaardigheden hebt gewerkt. Heb je gewerkt met Java, dan zou de inhoud van je toelichting moeten slaan op de wijze waarop jij van Java gebruik hebt gemaakt tijdens je vorige functie (s). Reageer je op een Java vacature dan kun je je vaardigheid met Java als volgt beschrijven:

“Twee jaar ervaring als Java developer bij bedrijf X. Daar heb ik kennis opgedaan van Hibernate en XML. Mijn taken bestonden uit het werken aan dynamische applicaties en websites. Waarbij ik voornamelijk heb gewerkt aan het designen van prototypes.”

 

3. Noem alleen de relevante vaardigheden

Gedateerde vaardigheden hoef je niet op te nemen in je cv. Je wilt alleen de vaardigheden noemen die ten gunste zijn van je carrière doelstellingen. Als onderdeel van een juiste presentatie van je technische vaardigheden, hoort dus een juiste formulering van je doelstellingen. Wanneer jouw professionele doelen niet duidelijk zijn, kun je ook geen gepersonaliseerd cv opstellen met daarin de juiste werkervaringen, vaardigheden en opleidingen. Daarnaast is het zo, dat als een werkgever niet je professionele doelstellingen uit je cv kan halen, de kans groter is dat hij of zij niet geïnteresseerd is. 

Voeg dus een doelstelling toe aan je cv en refereer naar de door jouw gewilde functie. Solliciteer je op een andere functie, dan je huidige functie, kun je ervoor kiezen om je doelstelling als volgt te formuleren:

“Ik ben een succesvol senior Java ontwikkelaar die een functie ambieert als Java Integratie Specialist. Mijn specialisatie ziet op het koppelen van applicaties. Ik heb bovendien ervaring opgedaan van Design Patterns en ik heb gewerkt met Oracle en MySQL.”

Ben je een starter en reageer je op Java vacatures dan kun je je professionele doelstelling heel eenvoudig als volgt formuleren:

“Afgestudeerde aan de opleiding HBO-ICT met degelijke kennis van Java/JEE opzoek naar een Java developer functie.”

 

4. Plaats de vaardigheden paragraaf na de paragraaf met carrière doelstellingen en voor de paragraaf met werkervaringen

Ideaal zou zijn als je je vaardigheden paragraaf opneemt na de paragraaf van je carrière doelstellingen en voor je paragraaf met opgedane werkervaringen. Ben je een junior kun je meer de nadruk leggen op je opleidingen en stages. Ben je een senior, dan hoef je waarschijnlijk minder de nadruk te leggen op je technische vaardigheden. 

 

5. Let op de overzichtelijkheid van je lay-out

Hier volgt een voorbeeld van hoe je je vaardigheden paragraaf zou kunnen vormgeven: 

Technische vaardigheden

Talen: Java, C#, PHP, JavaScript en Python. 
Tools: Gradle, Visual Studio, Directus, Meteor, Pillow.
Operating Systems: Windows (7/8.1/XP/Vista/overig), iOS, Android.

Ten slotte nog een voorbeeld, waarbij de vaardigheden zijn toegelicht met het aantal jaren werkervaring:

Technische vaardigheden

Talen (Web technologieën) Ervaring Werkgever
HMTL 5 / CSS 3 / .NET 2 jaar Top werkgever A
Java 3 jaar Top werkgever B

 

 

   

 
 Meest gelezen:

13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek

Maak jij deze fouten bij het kiezen van je LinkedIn profielfoto?

Zo weet je dat je sollicitatie-
gesprek niet goed ging

Originele cv's die niet op de stapel eindigen

 

 > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Reageren op ICT vacatures? 5 fouten die je als sollicitant wilt voorkomen

5 tips voor de optimale weergave van je technische vaardigheden in je cv

4x out-of-the-box denken op weg naar een nieuwe baan

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons