Home /
Blog /
5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen

5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen

maandag 5 oktober 2015

adviezen


           

Steve McLellan, Sarah Nicholson, Tim Reed, Nick Keeley, Janice Simpson, Antonia Clark en Alexandra Hemingway zijn stuk voor stuk ervaren carrièreadviseurs verbonden aan verschillende gerenommeerde universiteiten in Groot-Brittannië. Hun ervaringen met sollicitanten kunnen jou helpen om het maximale uit ieder sollicitatiegesprek te halen. Daarom geven ze je 5 ultieme sollicitatiegesprek tips! 

 

1. Oefening baart kunst


Je LinkedIn headline is de subtitel die onder jouw naam weergegeven wordt. Wat veel mensen niet weten, is dat je deze regel volledig kunt customizen. Standaard pakt LinkedIn je huidige functie en je huidige werkgever als invulling voor deze regel, maar je kunt hier dus ook handmatig tekst invoeren.

Net zoals met alles in het leven, baart oefening kunst. Dit is niet anders bij sollicitatiegesprekken. Het oefenen begint bij het nagaan welke vragen je verwacht. Schrijf deze vragen op. Welke antwoorden wil je geven op die vragen? Noteer ze. Het is onmogelijk, en werkt contraproductief, om volledig uitgeschreven antwoorden uit je hoofd te leren. Dus werk met een ruwe opzet van de antwoorden die je wilt geven.

Neem vervolgens de tijd om je performance te oefenen. Hoe zie je eruit en hoe klink je? Je komt daar het snelst achter wanneer je jezelf eens een paar keer voor de spiegel interviewt. Werk met de vragen en antwoorden die je hebt opgeschreven. Kijk kritisch naar jezelf. Wat wil je uitstralen?

 • Professionaliteit
 • Betrouwbaarheid
 • Vriendelijkheid

Oefen net zo lang tot je voor je gevoel de bovenstaande 3 kwaliteiten uitstraalt. Daarnaast kun je tijdens het oefenen proberen een bepaalde structuur aan te brengen in je antwoorden. Dit kan je tijdens het gesprek houvast bieden. Probeer in je antwoorden bijvoorbeeld heel duidelijk een begin, middel en einde aan te brengen. Waarbij het einde een soort samenvatting vormt van het begin en middendeel. Staar je hier niet blind op, maar probeer het eens. 
Tijdens het oefenen is het bovendien slim om op je houding en handgebaren te letten. Wat verder heel belangrijk is, is je stem. Test je stemgebruik eens door je antwoorden op te nemen – dat kan tegenwoordig bijna met iedere mobiele telefoon. Ga bij het afluisteren bij jezelf na hoe de volgende aspecten van je stem zijn:

 • Toon
 • Volume
 • Zuiverheid

De toonhoogte van je stem blijft een tricky aspect. Door zenuwen kun je bijvoorbeeld onbewust je antwoorden in een soort van vragende toon geven. Of je toonhoogte schiet aan het einde van een zin iets omhoog. Met andere woorden, zenuwen beïnvloeden je stemgeluid. Je hiervan bewust zijn tijdens het sollicitatiegesprek kan je enorm helpen om je stem te controleren.

 

2. Geen voorbereiding betekent geen baan

Vraag 100 interviewers wat zij als de grootste teleurstelling beschouwen bij sollicitanten en zij zullen in koor zeggen: ‘Een gebrek aan kennis over het bedrijf.

Want een gebrek aan kennis wordt vaak geïnterpreteerd als een gebrek aan interesse.

Wanneer je een HBO- of WO-diploma hebt behaald, dan bezit je bepaalde researchvaardigheden. Gebruik die skills tijdens het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. Vergeet ook niet sociale netwerken en social media te bestuderen.

Je wilt in ieder geval de volgende zaken weten over het bedrijf waar je het sollicitatiegesprek hebt:

 • Hoe heeft de organisatie zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
 • Hoe hebben de producten en diensten van het bedrijf de markt veranderd?
 • Wie zijn de directe concurrenten?
 • Hoe ziet de bedrijfscultuur en -sfeer eruit?
 • Wat gaat de toekomst mogelijkerwijs brengen voor het bedrijf?

Tijdens het sollicitatiegesprek wil je deze informatie slim gebruiken. Een gesprek is geen quiz waarbij het opnoemen van feiten je de hoofdprijs oplevert. Het gaat er meer om dat je een soort van ‘understanding’ weet te demonstreren. Je interviewer moet het gevoel hebben dat jij snapt wat deze rol betekent als werknemer.

 

3. Eerste indruk is ontzettend belangrijk

Je staat gelijk al 1-0 achter wanneer je gedurende de eerste paar minuten van kennismaking met de interviewer de volgende dingen doet:

 • Een slappe hand geeft
 • In gebreke blijft met oogcontact
 • Je lichaamshouding geen energie uitstraalt
 • Je gedrag niet vrolijk en opgewekt is

Waarom sta je dan gelijk 1-0 achter? Omdat de interviewer de rest van het gesprek zichzelf van het oordeel, dat hij binnen een aantal minuten heeft gevormd, aan het overtuigen is. De psycholoog Robert Rosenthal concludeerde ooit in wetenschappelijk onderzoek dan ook dat de eerste indruk een ‘self-fulfilling prophecy’ is. 

 

4. Zorg dat je vragen over je vaardigheden kunt beantwoorden

Iedere werkgever heeft voor een vacature iemand nodig met een aantal specifieke vaardigheden. Het is daarom onvermijdelijk dat naar die vaardigheden zal worden gevraagd tijdens het sollicitatiegesprek. De interviewer zal voorbeelden willen horen van je vaardigheden. Je zult een situatie willen beschrijven waarin jij een bepaalde vaardigheid hebt aangewend. Wat voor vaardigheden? Denk bijvoorbeeld aan vaardigheden als:

 • Samenwerken
 • Communiceren
 • Het oplossen van problemen
 • Timemanagement.

Wanneer je weinig relevante werkervaring hebt en toch op gesprek bent, zal de interviewer zich hiervan bewust zijn. De interviewer zal, wanneer hij vraagt naar één van je competenties, blij zijn wanneer je een situatie kunt aanhalen waarin je de gevraagde vaardigheid wist te demonstreren. Denk aan situaties uit je:

 • Studententijd
 • Tijd als parttimer
 • Tijd als vrijwilliger

Denk daarnaast aan voorbeelden die je kunt halen uit één van je hobby’s en interesses, of uit andere nevenactiviteiten.
Bestudeer dus grondig of er bepaalde vaardigheden, die specifiek gevraagd worden in de vacaturetekst, terugkomen in de dingen die je hebt gedaan in je leven. Een goed antwoord bevat in ieder geval een concreet voorbeeld waarmee de nadruk wordt gelegd op jouw rol en de door jou genomen acties.

Google als extra hulpmiddel eens naar de STAR-methodiek. STAR staat voor:

 • Situation
 • Task
 • Action
 • Result.

Je kunt je antwoorden over je competenties geven volgens STAR. Je beschrijft dan in je antwoord kort de situatie. Vervolgens beschrijf je wat je taken en doelen waren. Uiteindelijk leg je meer in detail je rol en input uit . Ten slotte vertel je wat het resultaat van jouw rol en input was.

 

5. Uitgenodigd zijn voor een sollicitatiegesprek betekent interesse

Ten slotte kan je, met het oog op zenuwen en spanning voor een sollicitatiegesprek, jezelf een reminder geven:

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek is het bewijs dat een werkgever al een beetje overtuigd is dat jij geschikt bent voor het beoogde werk.

Met andere woorden: het lijkt alsof je goed in het bedrijf zal passen. Je hoeft dit alleen nog maar te bevestigen. Met behulp van de bovenstaande tips moet je een heel eind kunnen komen met jouw sollicitatiegesprek.

 

Nog geen sollicitatiegesprek in de planning?

Al deze adviezen zijn leuk en aardig, maar het kan zijn dat je nog niet bent uitgenodigd voor een gesprek. Misschien komt dit wel omdat je nog niet actief aan het zoeken bent. Je kunt bijvoorbeeld een baan hebben, ontzettend toe zijn aan een nieuwe uitdaging, maar echt tijd om actief te zoeken heb je simpelweg niet. Of je onderneemt wel pogingen, maar staakt je zoektocht telkens weer omdat je niet weet waar je je zoektocht moet beginnen.

In dat geval, wordt het tijd om je te laten begeleiden door Bonque.nl. Bonque.nl is een ICT vacaturesite met een groot netwerk van topwerkgevers door heel Nederland. Dus heb je het gevoel dat jouw zoektocht wel wat meer dynamiek kan gebruiken? Laat dan hier je cv achter!

 

 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

Zou jij deze vragen durven te stellen bij een sollicitatiegesprek?

 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprekDe 25 grappigste antwoorden tijdens een sollicitatiegesprek

5 sollicitatiegesprekadviezen die je hoe dan ook wilt lezen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

De 25 grappigste antwoorden tijdens een sollicitatie

Sollicitatietips - het herkennen van 'structured interviewing'

Zo weet je dat je sollicitatiegesprek niet goed ging

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons