Home /
Blog /
5 programmeertalen die door JavaScript opstaan uit de dood

5 programmeertalen die door JavaScript opstaan uit de dood

donderdag 21 mei 2015
 
 
 

JavaScriptDe ‘circle of life’ van een programmeertaal is nogal apart te noemen. Is een taal populair, dan wordt het in een hoog tempo verspreid. Maar er komt een punt wanneer een programmeertaal niet langer meer in de spotlight staat, zegt Peter Wayner. Wayner, een bekend technoloog en auteur van allerlei boeken, gaat verder. “Vervolgens verdwijnt een taal niet van de aardbodem, maar blijft het tot in de lengte der dagen bestaan. Waarom?

Omdat het vaak goedkoper is om oude code te houden, dan om alles in een populaire taal te herschrijven.” Oude code wordt overeind gehouden met virtuele duct tape. Waarbij tools en compilers uit het jaar nul nog steeds moeten worden gebruikt. Zij zijn de ‘life line’ van oude code. 

Code uit de middeleeuwen in leven houden is een troosteloze bezigheid. Daar is nu verandering in gekomen. Met de komst van nieuwe cross-compilers en interpreters, kan oude code weer in de 21e eeuw worden gebracht. Van Lisp tot Pascal, ‘old code is new again’. Peter Wayner geeft je 5 talen die weer herleven, dankzij JavaScript cross-compilers, translators en emulators. 

 

1. Pascal

Was je 20 jaar geleden aan het desktopprogrammeren, dan gebruikte je Pascal. Dat was de taal. De ontwikkelaars bij Elevate Software zijn dit niet vergeten. Zij bieden daarom een tool aan dat ObjectPascal converteert in JavaScript. De tool is heel gebruiksvriendelijk. Je hoeft niet eens Pascal te leren om iets te produceren wat op het web draait. 


2. Cobol

Cobol is de taal die ooit de mainframewereld domineerde. Het is een taal die nog steeds vacatures genereert. Des te handiger is CobolScript. Het is een Node.js pakket die veel onderdelen van standaard Cobol, naast JavaScript code, geschreven voor de Node.js server draaiende weet te houden.

Ondanks dat de tool nog in ontwikkeling is, zijn er al een aantal voorbeelden waaruit de potentie van de tool blijkt. Zo stelt de tool oude Cobol code in staat, om data uit MySQL te gebruiken en om HTML te produceren. Een moderne web kan dus door Cobol worden ondersteund.


3. Lisp

De structurele ideeën van Lisp vormen nu de basis van een aantal moderne talen, inclusief JavaScript. De syntax mag dan zijn verdwenen, de flexibele architectuur blijft bestaan.

Er zijn een aantal tools waarmee je Lisp code kan reanimeren. EdgeLisp biedt veel standaard constructs die Lisp ons ooit bood. Voor de ‘old school’ Lisp programmeurs zal Lisp vertrouwt aanvoelen.

De tool Parenscript biedt je de volledige potentie van Lisp macros. Ben je meer fan van het Lisp-1 dialect, dan is Ralph een handige tool.

LispyScript is een andere tool met een iets minder traditionele format. LispyScript combineert de kracht van Lisp zijn macros en zijn paratheses.


4. Smalltalk

Smalltalk was een van de eerste talen die objectgeoriënteerd programmeren mogelijk maakte.

De tool Clamato zet Smalltalk constructs om in JavaScript. Waarbij een connectie wordt gemaakt met jQuery en andere DOM manipulation tools, zodat je web apps kunt bouwen.

De tool Little Smallscript biedt ook een subset aan die draait op Node.js.

Werk je liever met het moderne Squeak, kun je de JavaScript versie gebruiken, genaamd SqueakJS.


5. Basic

De programmeertaal Basic was hot in de jaren ’70. Niet alleen kun je nu je Commodore 64 games emuleren op het web, je kunt nu iets nieuws en blijvends creëren met alle eenvoud dat Basic vroeger zo populair maakte.

Als je van QBasic houdt, de structured taal waarmee Microsoft bekend werd, kun je qb.js gebruiken. Dit is een JavaScript implementation die draait in je browser.

NSBasic, een meer commerciële optie, produceert code voor JavaScript omgevingen op desktops en mobiele apparaten. NSBasic is voor mobile developers die geen zin hebben om met het moeilijke Eclipse of Xcode te werken. Je ervaringen van way back met Basic kun je nu omzetten in een product voor de App Store.

SpiderBasic is gebouwd in de traditie van PureBasic. Het biedt toegang tot alle HTML5 en WebGL hooks, die je nodig hebt om een multi-window web app te bouwen.

 

> Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 

> Populaire artikelen

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons