Home /
Blog /
5 PHP-tips door niemand minder dan Jason Lengstorf

5 PHP-tips door niemand minder dan Jason Lengstorf

woensdag 20 mei 2015
 
 
 

Jason LengstorfJason Lengstorf, PHP-connaisseur (auteur van o.a. de boeken ‘PHP for Absolute Beginners’ en ‘Pro PHP and JQuery’) geeft 5 tips die handig zijn voor elke PHP’er. De tips die Lengstorf geeft hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal bedoeld om de samenwerking tussen jou en je collega’s te verbeteren.

 

1. Volg als PHP'er een coding standard

Het is begrijpelijk dat je tijdens het coderen een gevoel van artistieke vrijheid wilt hebben. Lengstorf kent dat gevoel zelf ook. Toch raadt Lengstorf elke PHP’er aan om een coding standard te volgen. Denk aan de PEAR codingrichtlijn. Je artistieke vrijheid wordt niet belemmerd door die rigide standards. Nog veel belangrijker: iedereen in je team is je dankbaar dat je de standaard aanhoudt. Lengstorf weet uit ervaring dat het aanhouden van je eigen, unieke stijl uiteindelijk tegen je gaat werken. Want uiteindelijk is iedereen die aan de applicatie werkt heel veel tijd kwijt aan het herstellen van jouw stijl van formatting. Uiteraard zijn er momenten waarop je het anders kan doen, zegt Lengstorf, maar er zijn ook momenten waarop je moet programmeren zoals iedereen het doet.

Lengstorf vindt het gebruik van een coding standard belangrijk. Hij maakt een treffende vergelijking door de regels in een coding standard te vergelijken met de regels van grammatica en spelling bij een taal. Die laatste regels zijn er zodat wij elkaar begrijpen. Door die regels begrijpen we wat iemand heeft geschreven. De tijd waarin we moeten uitpluizen wat iemand nou precies bedoelt, wordt drastisch beperkt. Hetzelfde principe geldt natuurlijk voor coding standards. Wanneer je die richtlijnen volgt, weet je zeker dat iedereen in je team direct snapt wat je hebt gedaan.


2. Vraag jezelf af hoeveel code op meer dan één plek hetzelfde doet

Elke PHP’er doet er goed om aan te beseffen dat elk deel van de applicatie, hoe dan ook, een keer veranderd gaat worden. Lengstorf zegt dat je jezelf de volgende vraag kunt stellen: ‘Wanneer er iets veranderd gaat worden, moet ik dan meer dan één file updaten?’ Moet je deze vraag met ‘ja’ beantwoorden? Dan wordt het tijd om je code opnieuw te evalueren.

Met andere woorden: heb je code die terugkomt op meerdere plekken en die hetzelfde doet? Dan wordt het tijd voor een andere aanpak.


3. Volg een development pattern

Je hoeft niet zoiets strikts te volgen als een MVC-patroon, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je componenten classificeert. Je moet weten waar de componenten thuishoren en waar ze worden geplaatst. Het voordeel van het gebruik van een development pattern is dat veel beslissingen uit je handen worden genomen.
Iemand anders hoeft niet meer te gokken wat jij bedoelt met een bepaalde functionaliteit in de basis van je code. Het volgen van een patroon kost bovendien weinig tot geen extra tijd. In the end verduidelijkt het je applicatie ontzettend.


4. Volg PHP'ers met dezelfde stijl van programmeren

We kennen het allemaal. Het moment dat je erachter komt dat je lid bent van meer 200 tech-blogs. Het doel van al die lidmaatschappen was op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen en technologieën.

Lengstorf adviseert om alleen de experts te volgen waarin jij jouw stijl van programmeren herkent. Zo volgt Lengstorf David Walsh en Chris Shiflett. Beschouw die experts als jouw persoonlijke raadgevers. Volgens Lengstorf zijn 2 tot 5 van deze raadgevers meer dan voldoende. Zij screenen de juiste technologieën voor je. En wanneer zij vaker over een bepaalde technologie spreken, dan weet je dat je tijd vrij moet maken om daarover kennis op te doen. Bovendien versnellen je persoonlijke raadgevers je leerproces, doordat ze vaak nuttige how-to’s geven over elke nieuwe technologie.


5. Deel je code!

Lengstorf benadrukt dat het belangrijk voor je eigen ontwikkeling is om je code te delen met je mede-programmeurs. Niet alleen binnen je team. Maar ook online.

Je kunt bijvoorbeeld een open-source project vrijgeven. Of je kunt lid worden bij een community en nieuwkomers helpen. Dit heeft 2 voordelen aldus Lengstorf. Ten eerste gaan meer ervaren PHP’ers vaak met je oplossing aan de haal en gaan ze proberen je oplossing te verbeteren. Ten tweede is dit meer een nobel doel en draag je actief bij aan de vooruitgang van je community.

 

> Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 

> Populaire artikelen

 

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons