Home /
Blog /
5 invloedrijke programmeertalen en hun makers

5 invloedrijke programmeertalen en hun makers

woensdag 2 april 2014

programmeertalen


           

 

Programmeertalen hebben de afgelopen eeuw een ware (r)evolutie doorgemaakt van de zgn machine language, die zoals de naam al doet vermoeden alleen door machines was te lezen,  tot de natuurlijke(re) taal waarin code tegenwoordig wordt geschreven. Hierdoor is de leercurve om programmeur te worden een stuk minder stijl geworden en daarmee de populariteit voor het beroep sterk toegenomen. 

De onderstaande lijst neemt een kijkje door de jaren heen en staat stil bij een paar programmeertalen en de mensen die ze ons hebben gegeven. 

 

1. FORTRAN - John Backus


In 1953 toen programmeren nog het stuk voor stuk invoeren van machinetaalinstructies was kreeg John Backus van zijn toenmalige werkgever IBM toestemming om een team samen te stellen en naar betere programmeermethoden op zoek te gaan. Na 4 jaar kwamen ze in 1957 met de FORTRAN programmeertaal (staat voor ‘Formula Translating system’). De taal bleek een groot succes te zijn en maakte programmeren een stuk makkelijker en sneller. FORTRAN was niet de eerste hogere programmeertaal maar was wel de eerste die in algemeen gebruik werd genomen en gigantisch populair werd.

 

2. PASCAL - Niklaus Wirth


Wirth maakte in 1970 de PASCAL programmeertaal en vernoemde deze naar de Franse wiskundige en filosoof Blaise Pascal. De taal was gemaakt om eenvoudig gestructureerd te kunnen programmeren met als specifiek doel om klein en efficiënt te zijn om zodoende snel effectieve code te kunnen genereren. PASCAL was beïnvloed door de taal Algol-60 en werd gebruikt door Apple voor de Lisa computer. Ook het populaire programma Skype maakt gebruik van PASCAL.

 

3. C - Dennis Ritchie


Latere programmeertalen in deze lijst zijn belangrijk en maken een groot deel uit van het moderne beeld dat men heeft bij programmeren. Zonder Dennis Ritchie was dit echter allemaal niet mogelijk geweest. Hij maakte de programmeertaal die hiervoor als basis diende, namelijk het in 1972 gecreëerde C. C is een taal die als inspiratie heeft gediend voor een groot aantal andere talen (zo ook Java en PHP). Naast de bedenker van C is Ritchie ook de maker van het UNIX operating system. Dit OS, dat in 1973 is gemaakt, heeft een grote invloed gehad op de bediening van computers vandaag de dag.

 

4. Java - James Gosling


Eén van de populairste programmeertalen in de hedendaagse tijd is gemaakt door James Gosling en staat bekend als Java. In 1991 begon de ontwikkeling binnen het bedrijf Sun Microsystems dat vier jaar later in 1995 resulteerde in een nieuwe programmeertaal. Origineel genaamd Oak, maar later veranderd in Java, was dit een programmeertaal volgens het ‘write once, run anywhere’ principe. Dit zorgt ervoor dat het gemaakte programma altijd werkt op elk platform, mits er een Java Virtual Machine aanwezig is. Java’s ‘core code’ werd in 2007 in het geheel gratis beschikbaar gemaakt voor ontwikkelaars wat er voor zorgde dat het platform zo mogelijk nog groter werd. Op elk denkbaar systeem is Java te gebruiken, wat maakt dat de ‘Java Runtime Environment’ honderden miljoenen keren per jaar gedownload wordt.

 

5. PHP - Rasmus Lerdorf 


In 1995 creëerde Rasmus Lerdorf PHP, dat oorspronkelijk stond voor Personal Home Page, maar later werd veranderd naar PHP: Hypertext Preprocessor. De eerste functie die deze taal (in een nog wat simpele vorm) kende was het bijhouden van de bezoeken van het online cv van Lerdorf zelf. Door de jaren heen is de taal vele keren veranderd met hulp van het publiek maar heeft de maker zelf ook zeker nog een grote invloed gehad. De nieuwste versie, die al sinds 2004 beschikbaar is, draagt de naam PHP 5 en heeft al vele updates gehad. Wanneer PHP 6 precies gaat verschijnen is nog onduidelijk.

 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

De 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek

 Maak jij deze fouten bij het kiezen van je LinkedIn profielfoto?Zo weet je dat je sollicitatiegesprek
niet goed ging

Originele cv's die niet op de stapel eindigen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

7 gratis programmeercursussen voor deze zomer

Wie behoren tot 's werelds beste programmeurs? Hier zijn er 10!

Ken jij deze 10 awesome programmeerquotes al?

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons