Home /
Blog /
4x outside the box denken op weg naar een nieuwe baan

4x outside the box denken op weg naar een nieuwe baan

dinsdag 7 april 2015

out-of-the-box


           

Heb jij het idee dat je er echt álles aan gedaan hebt om een nieuwe baan binnen te slepen, maar heb je nog steeds geen succes? Dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Je LinkedIn-profiel is optimaal ingericht, je krijgt iedere dag een overzicht van relevante vacatures in je mailbox en solliciteert regelmatig… maar nergens kom je verder dan het sollicitatiegesprek. Niet alleen irritant, het is ook nog eens slecht voor je zelfvertrouwen. Wat gaat er mis?

Misschien is het tijd om met een schone lei te beginnen. Routine krijgen in het zoeken van een baan is namelijk een slechte factor in je kansen op succes. Laat je ‘current routine’ dus even voor wat het is en probeer eens outside the box te denken. Als je al een tijdje zoekende bent, is het de grootste uitdaging om jezelf op een creatieve manier onder de aandacht te brengen bij de juiste werkgever. Hoe langer je al aan het solliciteren bent, hoe sneller je verzandt in de gebruikelijke manieren om jezelf te presenteren. En die vallen simpelweg niet op.

Er bestaat gelukkig meer dan de wondere wereld van LinkedIn en het online vacaturelandschap in jouw zoektocht naar een baan. Veel mensen vergeten om zichzelf als persoon te laten zien, om oogcontact te maken met beslissers, en om écht in contact te komen met een bedrijf - vanuit de juiste beweegredenen. Het is namelijk veel makkelijker om jezelf te verschuilen achter een online profiel, een cv of een motivatiebrief. Hoe begin je met outside the box denken? Wij van Bonque, de ICT vacaturesite laten zien hoe je jouw zoektocht weer op scherp zet.

 

1. Gebruik je privé-netwerk.

Veel mensen houden hun zakelijke en persoonlijke connecties gescheiden. Jammer eigenlijk, want wie kan je beter aanbevelen dan iemand die jou persoonlijk kent - iemand die jouw talenten van dichtbij heeft gezien en weet binnen welk type bedrijf jij zou kunnen floreren?

Zorg er dus voor dat het binnen jouw persoonlijke netwerk bekend is dat jij toe bent aan een nieuwe uitdaging. Breng het onder de aandacht op social media, of breng het naar voren in normale, dagelijkse gesprekken. Een kopje koffie met een oud-studiegenoot kan zomaar leiden tot een leuke connectie. En zelfs een vage kennis op een oersaaie verjaardag kan zomaar de link zijn naar jouw nieuwe baan! Maak er dus geen geheim van dat je een baan zoekt, zelfs niet in de kleinste privégesprekken. Welke stappen je nog meer kunt zetten, is afhankelijk van je situatie.

Als je op dit moment geen baan hebt
Zit je al een tijdje zonder werk? Dan is er niets op tegen om de wereld te laten weten dat je op zoek bent. Gebruik niet alleen LinkedIn, maar ook privé-netwerken als Twitter, Facebook en andere social networks om je zoektocht kracht bij te zetten. Denk ook eens aan Google+ of minder voor de hand liggende kanalen als Pinterest of Instagram. Laat je vrienden en familie met je meedenken over mogelijke carrièrekansen en laat ze linkjes voor je leggen met mensen die zij kennen. Of zet een complete sociale campagne op voor jezelf. Wat dacht je van een verrassend filmpje waarin jij jezelf laat zien én je ambities uitlegt?

Als je nog wel een baan hebt
Heb je op dit moment nog een baan, maar ben je op zoek naar iets nieuws? Dan ga je natuurlijk iets voorzichtiger om met de informatie dat je iets anders wilt. Je wil natuurlijk niet dat je werkgever via social media leert dat je een andere baan ambieert. In een eerder artikel bespraken we al een aantal manieren om ‘onder de radar’ naar een nieuwe baan te zoeken. Niet helemaal jouw stijl? Dan verwijzen we je graag naar de volgende tip. En vergeet niet: ook voor jou kan die vage kennis op een verjaardag zomaar de juiste connectie opleveren!

 

2. Ga koffie drinken. Véél koffie drinken.

Nee, niet om jezelf wakker te houden, of om een cafeïne-boost te krijgen om nóg meer sollicitatiebrieven de deur uit te kunnen sturen. Koffie drinken is jouw kans om het gesprek aan te gaan met belangrijke personen binnen interessante bedrijven. Een pluspunt is dat het heel vrijblijvend is: je wil alleen maar kennismaken en je mogelijkheden bespreken. Wie kan daar nu nee tegen zeggen? Tijdens een koffiedate kun je veel te weten komen over de bedrijfscultuur, over toekomstige vacatures en over het beoogde profiel van een medewerker bij dit bedrijf.

Naast koffie drinken met invloedrijke personen bij beoogde werkgevers is koffie drinken met mensen binnen je netwerk ook altijd een goed idee. Al is het maar om te klankborden, geïnspireerd te raken door een ander, in contact te komen met mensen binnen de ander zijn netwerk; je wordt er altijd beter van.

En weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen idee met wie je dan precies koffie moet gaan drinken? In Nederland bestaan er vele netwerk-initiatieven die gebaseerd zijn op een simpel kopje koffie. Eén daarvan is het ‘Open Coffee’-concept, dat inmiddels verspreid door heel Nederland georganiseerd wordt. Niet alleen voor zzp’ers, maar ook voor professionals in allerlei branches biedt een Open Coffee een interessante netwerkmogelijkheid. Kijken wanneer er een Open Coffee bij jou in de buurt plaatsvindt? Bekijk het volledige overzicht op ZZP Agenda.

 

3. Wacht niet tot je de perfecte vacature online tegenkomt.

Lukt het je niet om een koffie-afspraak te maken? Ga dan in ieder geval niet zitten wachten tot jouw droomvacature je op een presenteerblaadje wordt aangeboden. Op het moment dat een vacature online staat of in een krant verschijnt, zijn er namelijk al honderden anderen die ook gaan solliciteren. Dat maakt je kans op succes natuurlijk veel kleiner. Hoe voorkom je dat je ondergesneeuwd raakt in een berg sollicitanten die allemaal minstens zo hoog opgeleid en minstens zo ervaren zijn als jij? Zorg dat jouw naam al een belletje doet rinkelen bij je droomwerkgever!

Gebruik de kracht van een open sollicitatie: ontdek zelf bij welke werkgevers jij graag aan de slag zou willen en schrijf ze een open brief over jouw talenten en ambities. Heb je echt veel zin om bij dit bedrijf te werken, dan zou een motivatiebrief je gemakkelijk uit de vingers moeten vloeien. Als je goed in de bedrijfscultuur zou passen, houdt het bedrijf je brief en cv graag in portefeuille. En raad eens wie er dan als eerste aan bod komt zodra er een nieuwe vacature ontstaat? Juist. Jij!

Open brieven schrijven is dus in het slechtste geval een investering in je toekomst. En wie weet komt jouw brief net binnen op het moment dat er een passende vacature ontstaat…

 

4. Laat je koppelen aan interessante werkgevers.

Soms is het handig om iemand anders met een frisse blik naar jouw zoekvraag te laten kijken. In veel branches bestaan er bedrijven die jou kunnen koppelen aan een passende opdracht of baan. Het voordeel van deze werkwijze is dat er iemand anders voor jou outside the box gaat denken en met een compleet andere set connecties voor je aan de slag gaat.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan een detacheringsbureau, waarbij je werkzaam bent voor een vaste werkgever die jou ‘uitbesteedt’ aan een ander bedrijf. Voor korte of voor langere tijd. Past dit niet helemaal bij je? Er zijn ook bedrijven die eenmalig de link leggen tussen jou en een werkgever met een vacature. De intentie is hier vaak om uit te komen op een langduriger dienstverband. Bij Bonque specialiseren we ons bijvoorbeeld in het plaatsen van ICT’ers bij de juiste werkgevers. En werk je in een andere sector, als FinanceTechniek of Sales en Marketing? Ook dan bestaan er proactieve vacaturesites die jou kunnen helpen de juiste link te leggen.

 

 

 

 

DE NIEUWSTE ARTIKELEN IN JE INBOX ONTVANGEN?

  

MEEST GELEZEN:

De 13 vreemdste vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek

 Maak jij deze fouten bij het kiezen van je LinkedIn profielfoto?Zo weet je dat je sollicitatiegesprek
niet goed ging

Originele cv's die niet op de stapel eindigen > Artikelen die je misschien ook interessant vindt

Reageren op ICT vacatures? 5 fouten die je als sollicitant wilt voorkomen

5 tips voor de optimale weergave van je technische vaardigheden in je cv

Hoe flexibel moet jouw nieuwe baan zijn?

 

 

 
 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons