Wat zijn de beste wervingskanalen om nieuwe medewerkers te bereiken?

De beste wervingskanalen

De juiste medewerkers aantrekken blijft één van de grootste uitdagingen voor managers. Alleen een vacature plaatsen op je website zorgt meestal niet voor de aanwas van de juiste kandidaten. Welke wervingskanalen werken het beste als je op zoek bent naar nieuw personeel? Waar steek je je energie in, en welke kanalen kun je anno 2020 wel links laten liggen? Wij deden onderzoek naar de verschillende wervingskanalen, en vroegen daarnaast werkzoekenden naar de kanalen die zij gebruiken als ze op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Het resultaat van ons onderzoek? Een handig overzicht, waarmee jij als werkgever gericht kunt schieten als het gaat om recruitment van nieuwe medewerkers.

Personeel werven via advertentie in krant voorgoed voorbij

Weet je nog dat je vroeger simpelweg een advertentie kon zetten in een krant of een vakblad als je een vacature had? Dat is in het huidige tijdperk wel anders. De obstakels bij het aannemen van nieuw personeel zijn hele andere dan die van tien jaar geleden. Als we kijken naar de grootste uitdagingen op het gebied van recruitment die genoemd worden in LinkedIn’s recentste rapport over Global Recruiting Trends, dan zien we al een aantal interessante verschillen met vroeger.

Grootste uitdagingen in recruitment anno nu

Niet alleen is de concurrentie tussen bedrijven op de arbeidsmarkt de afgelopen jaren een stuk groter geworden en is het daarmee moeilijker om ervaren krachten voor jouw bedrijf te laten kiezen, ook het bereiken van high-demand kandidaten is een obstakel dat veel recruitment professionals noemen in het onderzoek. Onderdeel daarvan is natuurlijk dat het aanbod wervingskanalen enorm is gegroeid, en dat veel bedrijven beter weten op welke manier ze in contact kunnen komen met die ideale kandidaat.

Hoe lossen we dit spanningsveld op? Door zo effectief mogelijk gebruik te maken van de wervingskanalen die we voorhanden hebben. Door te schiften, en door alleen energie te steken in de kanalen die er echt toe doen. Kortom: Wervingskanalen


Wervingskanalen

Waar moet je op focussen als je op een efficiënte manier de beste kandidaten wilt aantrekken?

In dit overzichtsartikel presenteren we je de belangrijkste wervingskanalen van dit moment, en geven we je ook een indicatie van de effectiviteit van ieder kanaal.

1. LinkedIn / social media

Uit recent onderzoek van De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie blijkt dat voor werkgevers LinkedIn nog steeds het belangrijkste wervingskanaal is. Van de 250+ recruitment professionals die voor dit onderzoek ondervraagd werden, noemde ruim 74% LinkedIn als belangrijkste middel in hun wervingsstrategie en daarmee is LinkedIn nog altijd verreweg het belangrijkste wervingskanaal in Nederland. 

Actief benaderen met LinkedIn

Niet alleen adverteren via LinkedIn wordt genoemd als een belangrijke manier van talent werven, ook vormt LinkedIn de ideale bron voor talent sourcing. Het opzoeken en actief benaderen van kandidaten die aan het gewenste profiel van een vacature voldoen, gaat nu eenmaal erg makkelijk via LinkedIn: bijvoorbeeld door te zoeken op bepaalde vaardigheden of zoekwoorden. Deze manier van werven wordt ook door veel recruitment professionals beoordeeld als zeer effectief.

Andere social media

Naast LinkedIn zijn er natuurlijk ook andere social media te noemen die ingezet kunnen worden op het gebied van recruitment. Kanalen als Facebook, Instagram en Twitter lijken wel terrein te winnen in de wervingsstrategie van de gemiddelde recruitment professional, maar worden tot zover als weinig effectief beschouwd. Het meest effectieve social media kanaal voor wervingsdoeleinden blijft dus zonder meer LinkedIn.

Social media zijn erg belangrijk en effectief voor employer branding. De employer branding en employer engagement dragen op termijn zeker bij aan de zoektocht naar talent. Meer weten over employer engagement? Ontdek hoe je de employee engagement verhoogt met deze 10 tips.

2. Referral / eigen netwerk

Het eigen netwerk lijkt een steeds belangrijkere rol te gaan spelen in het recruitmentproces. De Stand van Werven’ van De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie zet referral recruitment op 2 als het gaat om de belangrijkste wervingskanalen van Nederland. We willen niet meer alleen maar aannemen, aannemen, aannemen en erachter komen dat een werknemer toch niet bij het bedrijf past want dat is een duur grapje. Vanaf het begin af aan moet er sprake zijn van een klik en wordt gemikt op een samenwerking voor de lange termijn. Hieronder gaan we hier verder op in.

3. Word of mouth

Door het netwerk van eigen medewerkers in te zetten voor recruitmentdoeleinden, is er al sprake van ‘word of mouth’ over een kandidaat en kan er met meer zekerheid gezegd worden of er ook sprake is van een match voor op de lange termijn. Niet voor niets is referral recruitment dus ook groeiende en zijn er bij steeds meer grote werkgevers referral recruitment programma’s, waarbij medewerkers met incentives worden aangemoedigd om nieuwe kandidaten aan te dragen.

In ‘De Stand van Werven’ van De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie staat referral recruitment op 2 als het gaat om de belangrijkste wervingskanalen van Nederland. Qua effectiviteit staat referral ook goed aangeschreven: van alle geïnterviewde HR-professionals beschouwt meer dan de helft dit wervingsmiddel als zeer effectief. Vooral in moeilijke recruitmentmarkten (zoals de ICT-sector) brengt referral mogelijkheden die anders niet binnen handbereik liggen. Vlak dus nooit je eigen mensen uit als het gaat om het werven van nieuw personeel.

4. Doorstroom van eigen medewerkers

Binnen je eigen netwerk vallen natuurlijk ook de medewerkers die op dit moment bij je in dienst zijn. Hoewel het minder belangrijk in recruitment is geworden dan het externe netwerk van je medewerkers, kan het handig zijn om in de gaten te houden welke medewerkers op de nominatie staan voor een promotie, zodat je hiermee interne vacatures kunt vervullen. Zo valt ook te lezen in het onderzoek van LinkedIn naar de wereldwijde recruitment trends in 2020. Het zorgt niet alleen voor meer motivatie onder je medewerkers, je weet ook nog eens exact welk vlees je in de kuip hebt en je bespaart je de tijd en moeite die extern werven kost.

5. Vacaturesites

Hoewel vacaturesites niet meer voorkomen in de top-5 van belangrijkste wervingskanalen, is de waargenomen effectiviteit van bepaalde vacaturesites nog altijd erg hoog. Het is hierbij wel belangrijk om onderscheid te maken tussen de diverse vacaturesites en de manier waarop ze werken:

  1. Algemene jobboards
    Algemene jobboards zoals Nationale Vacaturebank, Intermediair en Werk.nl hebben veel bereik en hebben als voordeel dat het vaak bekende website zijn. Maar ze zijn ook erg algemeen, waardoor het soms lastig is om te zoeken naar de juiste vacatures.
  2. Niche jobboards
    Niche jobboards zijn jobboards die gespecialiseerd zijn in één of meerdere specifieke markt(en) zoals banen in de ICT, finance of legal. Voorbeelden van niche jobboards zijn &Work.com, werkenbijdeoverheid.nl en Hrbanen.nl. Het voordeel hiervan is dat het doelgericht is en de medewerkers gespecialiseerd zijn in een of meerdere specifieke markten. Je hebt daardoor vaak te maken met experts die precies weten hoe een specifieke markt werkt en op de hoogte zijn de laatste ontwikkelingen. Doordat de niche jobboards zich op specifieke markten richten hebben ze over het algemeen iets minder bereik dan algemene jobboards.
  3. Job aggregators
    Waar algemene jobboards vacatureposts uit allerlei categorieën accepteren, en nichesites alleen vacatures plaatsen uit een bepaalde branche, verzamelen job aggregators zelf vacatures die online te vinden zijn en plaatsen die op hun website. Voorbeelden zijn Indeed, Banen.nl, Simplyhired en Jobrapido.

Deze algemene jobboards hebben over het algemeen veel bereik en worden door grote namen veel gebruikt. Veel van de vacatures zijn gedupliceerd en dienen slechts als gateway naar de website waar de vacature geplaatst is. Op deze algemene jobboards mist de persoonlijke aanpak en begeleiding die je bij een aggregator wel krijgt.

‘Post, spray and pray’ weinig effectief op termijn

Het probleem dat lijkt te bestaan bij vacaturesites is dat het een passieve benadering is. Vacatures posten en hopen op een reactie van de juiste kandidaat raakt steeds meer in diskrediet onder recruitment professionals. Vooral op vacaturesites en social media maakt men zich hier schuldig aan: het eenzijdig posten van vacatureteksten, zonder enige actieve sourcing.

Wat van belang lijkt te zijn voor een kwalitatieve aanname, is dat er een controlerende factor is die langetermijnmatch tussen werkgever en kandidaat zeker stelt. Een werknemer aannemen zonder enige voorkennis over de persoon in kwestie levert over het algemeen een lage ‘quality of hire’ op, waarmee er feitelijk veel geld over de balk wordt gegooid.

Kenmerkend voor een effectieve aanpak is dus een vorm van voorkennis over de kandidaat: of dat nu behaald wordt door ‘word of mouth’ van een huidige medewerker, voorbereidende gesprekken door een gespecialiseerde consultant zoals bij een niche job aggregator of een kwalitatief eigen recruitmentsysteem; een actieve benadering verlaagt het percentage bad hires aanzienlijk.

Welke wervingskanalen gebruikt de werkzoekende ICT’er?

Laten we dan ten slotte de vraag eens omdraaien. Om te weten welke wervingskanalen je als werkgever in de ICT het beste kunt inzetten, begint het natuurlijk allemaal bij de vraag:

‘Waar bevindt de gemiddelde werkzoekende zich als hij of zij op zoek is naar een nieuwe baan?’

Uit een onderzoek van Intelligence Group blijkt dat er een aantal populaire wervingskanalen bij werkzoekenden het populairst zijn. Ook zien we een aantal interessante overeenkomsten en verschillen met de gebruikte recruitment kanalen van de recruitment professionals:

1. Vacaturesites

Vanuit de kandidaat gezien blijft het gebruik van vacaturesites onverminderd belangrijk. Meer dan de helft van de werkzoekenden gebruikt Indeed, dit wordt gevolgd door Linkedin met 26%. Driekwart van de respondenten (75%) geeft aan dat ze (niche)vacaturesites gebruiken bij hun zoektocht naar nieuw werk. Dit terwijl slechts een kwart van de recruiters (23%) aangeeft dit een belangrijk kanaal te vinden in het wervingsproces. Hier zien we dus een interessant gat tussen de beleving van kandidaten en recruitment professionals. Het gebruik van LinkedIn wordt door zowel werkzoekenden als recruitment professionals als belangrijk recruitment kanaal gezien.

2. Eigen netwerk

Ook het eigen netwerk wordt door kandidaten gebruikt bij het vinden van een nieuwe baan. Voor een lange tijd was het eigen netwerk de onbetwiste nummer-1 in het vinden van een nieuwe baan, dat is verleden tijd nu de vacaturesites op nummer-1 staan. Een kleine 20% geeft aan dat ze voor carrièrekansen hun heil zoeken binnen het persoonlijke netwerk. Dit sluit eigenlijk naadloos aan op hoe recruiters en werkgevers hier mee omgaan: werven vanuit referral recruitment en het eigen netwerk lijkt dus niet aan dovemansoren gericht. Zowel kandidaten als werkgevers zijn zich erg bewust van de kansen van ‘via-via-recruitment’.

3. Recruitment- en werving & selectiebureaus

Vanuit de kandidaat gezien zijn ook de recruitment bureaus en werving- en selectiebureaus een frequent genoemd kanaal. Bijzonder; in de totale arbeidsmarkt geeft maar 15% van de recruitment professionals dit een belangrijk recruitment kanaal te vinden in het wervingsproces. Wellicht zien we hier het verschil tussen de arbeidsmarkt in zijn totaal en verschillende niches zoals ICT.

4. Websites van werkgevers

Websites van werkgevers worden door bijna de helft van de werkzoekenden in de gaten gehouden voor interessante vacatures. Naast de verspreiding van vacatures via externe bronnen is wat kandidaten betreft aandacht besteden aan de eigen website dus minstens zo belangrijk. Je eigen website kun je ook goed gebruiken voor je employer branding. Maak duidelijk wie jullie zijn, wat jullie belangrijk vinden en hoe het is om bij jullie te werken. Misschien heb je nu geen passende vacature, maar als je een goede employer branding hebt dan blijf je zeker hangen in het hoofd van de kandidaten.

5. Social media

Ook sociale media is een populair kanaal onder werkzoekenden. Zo’n 7% geeft aan gebruik te maken van de diverse sociale netwerken bij het zoeken naar carrièrekansen. LinkedIn wordt het meest gebruikt en daarna Twitter of Facebook te gebruiken in de zoektocht naar een nieuwe baan.

Een opvallend verschil tussen de gebruikte kanalen onder kandidaten en recruiters is het gebruik van LinkedIn en social media. Onder recruiters scoren LinkedIn en andere social media hoog als ze gevraagd worden naar belangrijke recruitment kanalen, terwijl nog geen 10% van de kandidaten aangeeft social media een belangrijk kanaal te vinden.

Waarschijnlijk is dit verschil te wijten aan het feit dat kanalen als LinkedIn meer sourcing mogelijkheden bieden voor recruiters, waardoor het voor hen een heel handige tool kan zijn in de zoektocht naar nieuw talent. 

Heb je hulp nodig bij het werven van nieuwe werknemers? Neem dan een kijkje op &Work en ontdek wat we voor werkgevers kunnen betekenen.

Tags:

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen