ICT-termen: Maak jij er gebruik van? Zo voelt een kandidaat zich serieus genomen

Tags: ,
ict-termen

Als je zelf geen techspecialist bent, maar wél verantwoordelijk bent voor het vinden en aannemen van ICT’ers, kun je je borst natmaken. Het is behoorlijk lastig om je weg te vinden in een wereld vol ICT-terminologie. Begrippen die voor developers gesneden koek zijn, zorgen er soms voor dat jij je achter je oren krabt. Bij het aannemen van een specialist is het allesbehalve handig als je ICT-termen moet gebruiken waarvan je niet precies weet wat ze inhouden. Maar hoe vergroot je nou het snelst je ICT-woordenschat?

JavaScript, dat is toch min of meer hetzelfde als Java?

Je hebt het misschien wel eens meegemaakt: een sollicitatiegesprek met een gespecialiseerde ICT’er, waarin je niet helemaal begrijpt waar de kandidaat over praat. Vervelend, intimiderend, ongemakkelijk – maar vooral erg onhandig. Je wilt de kandidaat tenslotte goed kunnen beoordelen én hem of haar informeren over de functie. Dat wordt op deze manier niet makkelijker.
Wij begeven ons dagelijks op de ICT-arbeidsmarkt – we weten hoe ingewikkeld het kan zijn.
En nee, JavaScript is iets heel anders dan Java.

Abracadabra

Het feit dat je werkzaam bent bij een bedrijf dat ICT-functies heeft, wil natuurlijk niet zeggen dat je zelf ook verstand van ICT hebt. De meeste HR-managers en recruiters hebben bijvoorbeeld zelf nooit code geschreven. Logisch, want als daar je hart lag, had je nu zelf waarschijnlijk wel een ICT-functie gehad.
Ook lang niet elke CEO weet precies waar de klepel hangt, als het aankomt op ICT-jargon. Frameworks, programmeertalen, tools, programmeermethodes – door de bomen zie je al gauw het bos niet meer.
Wees gerust, je bent niet de enige die hierbij wel wat hulp kan gebruiken.

Vervelende gevolgen

Als je niet helemaal thuis bent in het jargon van de ICT-wereld, kan dat ongewenste consequenties hebben. De personen die je wilt aannemen, hebben immers – als het goed is – wél veel kennis op technologisch gebied. Zo gauw een kandidaat merkt dat jij niet écht weet waar je over praat, voelt deze zich 9 van de 10 keer niet helemaal serieus genomen. Een functie bij jouw bedrijf wordt dan ineens een stuk minder aantrekkelijk.

Verkeerde kandidaat aan tafel: tijdverspilling

Bij het opstellen van vacatures kan een verkeerde interpretatie van ICT-termen het aannameproces doen haperen. Het aantal specialismen binnen de ICT is groot, en elk specialisme heeft zijn eigen technologie, tools en methodes. ‘De ICT’er’ bestaat simpelweg niet.
Als kandidaten er tijdens een gesprek achter komen dat hetgeen in de vacature stond, niet is wat er eigenlijk gevraagd wordt, verdoe je je eigen tijd én die van de kandidaat. Nóg erger (en vooral duurder): er pas nadat je iemand hebt aangenomen, achter komen dat je de verkeerde kandidaat gekozen hebt.

Op een makkelijke manier je ICT-woordenschat vergroten

Je kunt je kennis van ICT-terminologie op een aantal manieren uitbreiden. De volgende 5 tips helpen je hierbij. Zo hou je je beter staande tegenover tech-specialisten én kun je efficiënter de juiste ICT’ers vinden en aannemen.

1. Gebruik je collega’s

Moet je een vacature gaan opstellen waar ICT-termen in komen te staan waarvan je zelf niet exact weet wat ze inhouden? Vraag de specialisten van je eigen ICT-afdeling om hulp. Zij hebben er per slot van rekening wél verstand van en zijn ongetwijfeld bereid dingen uit te leggen.

2. Leer bij tijdens sollicitatiegesprekken

Heb je een gesprek met een kandidaat, en komen er ICT-termen voorbij die je niet kent? Maak van dit nadeel een voordeel, en vraag of de kandidaat ze aan je uitlegt. Als hij of zij dat goed kan, weet je direct ook een stuk beter wat je aan die persoon hebt. Als een developer passie heeft voor een bepaalde methode of technologie, vertelt hij er waarschijnlijk graag over.

 3. Koppel begrippen aan functies

Als je weet wat de meeste ICT-begrippen inhouden, ben je al een heel eind. De volgende stap is het koppelen van de verschillende technologieën, tools en werkmethodes aan de juiste specialismen. Als bij het horen van de term ‘front-end’ meteen ‘HTML, CSS, JavaScript’ door je hoofd schieten, ben je goed bezig. Op deze manier voorkom je dat je de mist in gaat bij het aannemen van een developer.

4. YouTube weet raad

Tegenwoordig is bijna alles op YouTube te vinden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een video die uitlegt hoe iets werkt. Deze video’s zijn perfecte hulpmiddelen, ook als je je ICT-kennis wilt opvijzelen. Een heldere video kan complexe onderwerpen ineens begrijpelijk maken.

5. Blijf leren

Heb je inmiddels een aantal keer een back-end developer aangenomen, en weet je zodoende goed wat hierbij komt kijken? Dan kun je jezelf back-end-vacaturespecialist noemen en rustig achterover leunen. Of niet, natuurlijk! Maak het jezelf niet te gemakkelijk, en kijk ook naar andere hoeken van de ICT-markt. Op die manier leer je nieuwe dingen, blijf je jezelf ontwikkelen en vergroot je de kans op het vinden van goede specialisten.

Tags: ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen