Home /
Blog /
How to: recruiten van programmeurs als je zelf niks van code afweet

How to: recruiten van programmeurs als je zelf niks van code afweet

maandag 27 juni 2016

werving

  • Evelyn

Werving

Je bent verantwoordelijk voor het aannemen van nieuwe mensen en hebt de opdracht gekregen om goede developers voor het bedrijf aan te nemen. Je hebt alleen nog nooit van je leven een regel code geschreven. We horen je denken: "No way. Onmogelijke taak." Want hoe verifieer je of een kandidaat, die beweert Ruby of Python te ‘spreken’, ook daadwerkelijk goede code kan schrijven als jij zelf niets van programmeren afweet? Gelukkig is het niet zo onmogelijk als het lijkt, en bestaan er hacks die je kunnen helpen bij de zoektocht naar een nieuwe developer voor je bedrijf. En dat zonder dat je zelf ook maar één regel code hebt geschreven. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel. 

 

Raadpleeg experts in je netwerk

Heb je programmeurs in je netwerk? Dat scheelt. Wees niet bang om ze te raadplegen. Het is een must, want wie weten meer van code dan developers zelf?

Heb je een lead developer in je netwerk? Nog beter. Waarschijnlijk heeft hij/zij wel eens een nieuwe developer moeten aannemen. Vraag hem/haar eens naar het hiring process; welke vragen moet je stellen? En vooral: naar welke antwoorden moet je zoeken?

Heb je een kandidaat gevonden die aan open source-projecten deelneemt? Via open source code kun je zijn/haar geschreven code inzien en (laten) beoordelen door een expert, die het open source-project kan begrijpen en in staat is deze te assessen.


Laat ze code schrijven
Idealiter laat je, voordat je een programmeur aanneemt, hem of haar eerst een coding test doen (en eventueel een proefperiode doorlopen). Bij veel bedrijven die op zoek zijn naar developers, is het indienen van project- of codevoorbeelden standaard onderdeel van het recruitmentproces. Consultingbedrijf 'Mammoth Data' heeft bijvoorbeeld een recruitmentproces dat bestaat uit drie elementen. Het proces bestaat uit twee gesprekken: een telefoongesprek over de technische aspecten van de baan en een face-to-face sollicitatiegesprek over de kandidaat als persoon. Het derde element is het assessen van code samples van de kandidaat.

Je kunt een expert uit je netwerk de code van de kandidaat laten inzien én evalueren. Via een test kun je achterhalen hoe developers problemen oplossen - iets wat een belangrijke kwaliteit van een goede developer is. En tijdens een sollicitatiegesprek is er zelfs gelegenheid om een expert aan het gesprek te laten deelnemen om de kandidaat kritische vragen te stellen over (uitdagingen in) zijn 'geklopte' code.

TIP: Geen vriendschappelijke programmeurs in je netwerk of in dienst? Probeer dan contact op te nemen met een developer in de buurt via LinkedIn. Bijna iedereen vindt het leuk om als expert benaderd te worden met een vraag over zijn vakgebied: nee heb je, ja kun je krijgen!

 

Stel de juiste vragen

En dan heb je hem te gevonden: een programmeur die z’n algoritmes kent. Aannemen? Niet zo snel, want de juiste developer is meer dan iemand die mooie code schrijft en z’n algoritmes kent. Ga dus niet met de eerste de beste programmeur in zee, ook al is de nood nog zo hoog.

Een goede developer is er één die goed kan communiceren én weet wat het is om onderdeel te zijn van een team. Maar hoe kom je erachter of jouw ogenschijnlijke topkandidaat dit allemaal op zak heeft? Simpel: stel de juiste vragen.

Als je de verkeerde vragen stelt in een interview, is het lastig om het vermogen van een programmeur te meten. Om dit te voorkomen, en toch een goed beeld van de programmeur te krijgen zonder zelf kennis van code te hebben, is het cruciaal dat je de juiste vragen stelt. We zeggen niet voor niets dat goede voorbereiding het halve werk is. Wees niet bang om experts te raadplegen bij het opstellen van de juiste sollicitatievragen. Alleen zo heb je de beste munitie om technische kwaliteiten te testen.

De beste software is ook niet geschreven door slechts één persoon. Deze wordt gebouwd door een team. Het is daarom belangrijk dat een developer goed kan samenwerken én communiceren met het team waarmee hij in de toekomst gaat werken. Synergie is key. Het kan geen kwaad om het team bij het sollicitatiegesprek te betrekken en te kijken of er een klik is – zo zorgen ze samen voor de best mogelijke aanname, en dat is weer goed voor de teambuilding.


Laat ze problemen oplossen

Om het probleemoplossend vermogen van een developer te achterhalen, kun je een aantal voorbeelden laten zien van problemen die in het verleden bij jouw bedrijf voorkwamen. Leg deze problemen bij de kandidaat voor. Stel de kandidaat vragen als: "Hoe zou jij deze problemen oplossen?"

Maar dan de volgende stap: naar welke soort antwoorden moet je zoeken? Die zouden overeen 'moeten' komen met de oplossing die het bedrijf heeft gevonden, of zelfs beter zijn.

Bij Google wordt er voor de functie van een developers vanzelfsprekend van kandidaten verwacht dat ze wiskunde, computing en verschillende coding languages beheren, maar Google kijkt zeker ook verder dan alleen deze skillset. Bij Google vinden ze het onder meer belangrijk dat een developer een uitstekend leervermogen heeft. Het vermogen om snel te leren is vooral voor het leren van een nieuwe taal of versie van een bestaande taal een uitkomst. Een developer die goed in Java is, zal andere object-georiënteerde programmeertalen (bijvoorbeeld Python) over het algemeen ook snel beheersen.


Vraag ze naar hun mening

Vragen naar meningen kunnen je ook veel vertellen. Vragen over een bepaalde (opkomende) programmeertaal en de daaruit voortvloeiende antwoorden kunnen je vertellen of de programmeur in kwestie kennis van zaken heeft. Heeft de kandidaat bijvoorbeeld een sterke mening over het vrij recent verschenen Swift (voor iOS) van Apple? Heeft hij er veel over te vertellen? Dan heeft hij waarschijnlijk een grote passie voor het vak programmeren. Net als bij kandidaten uit andere beroepen kun je uit de antwoorden vrij goed achterhalen wat de persoonlijkheid van een kandidaat is, en waar zijn passies liggen. 

Het állerbeste? Leer de basics

Al deze genoemde hacks kunnen je op weg helpen met het werven van de juiste programmeur, maar de beste manier als je weinig tot geen kennis van coderen hebt, is om de allereerste basics van het programmeren te leren.  Kijk of je wat programmeerskills kan oppakken voordat je een sollicitatiegesprek gaat houden en pas de hacks in dit artikel toe voor het beste resultaat. 

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons