Home /
Blog /
Het werven van een topdeveloper: zo scheid je het kaf van het koren

Het werven van een topdeveloper: zo scheid je het kaf van het koren

maandag 20 juni 2016

Selectie

  • Evelyn

Selectie

Het aannemen van developers is een uitdaging op zich. Een cv is vaak één van de vele cv’s die je binnenkrijgt, en het is lastig om daaruit de technische talenten te selecteren. Want hoe weet je of een kandidaat ook daadwerkelijk goede code kan schrijven? De rockstars van de gemiddelde programmeur scheiden is al een complexe code an sich. Maar er is goed nieuws. Er zijn slimme hacks die je kunnen helpen om het kaf van het koren te scheiden. 

 

Zo achterhaal je technische kwaliteiten

Als je developers aan wilt nemen, hoe bepaal je dan welke van de potentiële kandidaten de fit voor het team is? Voordat je een kandidaat op gesprek laat komen, moet je uiteraard grondig onderzoek doen naar de (technische) kwaliteiten van deze specifieke kandidaat. Maar wat is de beste manier om de technische kwaliteiten van een developer te achterhalen en te assessen?

Open source-projecten als indicator van kwaliteit
Sommige programmeurs hebben zo’n passie voor het schrijven van code dat ze zich zelfs in hun vrije tijd storten op het werken aan open source-projecten of andere bij-projecten. Het doorlezen van open source-projecten via bijvoorbeeld Git repositories (zoals GitHub) zijn een kans voor werkgevers die op zoek zijn naar talenten. Het is een kans om hooggekwalificeerde kandidaten te recruiten. Open source betekent dat de broncode (de code die gebruikt wordt om software te maken) open en bloot wordt gedeeld met de rest van de wereld. Dit, zodat ontwikkelaars de code kunnen downloaden, onderzoeken en indien ze geïnteresseerd zijn, kunnen verbeteren.

Als je een cv van een developer opgestuurd krijgt, vraag dan altijd of hij of zij bijdraagt aan open source-projecten. Via open source code kun je zijn geschreven code beoordelen. Maar, weten over de deelname aan open source-projecten is voor een HRM’er niet voldoende: je moet het project begrijpen en kunnen assessen. Zorg er in ieder geval voor dat je een developer (die goede code schrijft) erbij haalt. Laat hem of haar de code inzien én evalueren.

Waarom je (live) programmeertests moet organiseren
Een andere manier om achter de codeskills van een programmeur te komen is door ze te testen. Dit kan online, maar bij voorkeur neem je de test fysiek af. Over het algemeen zijn fysieke testen namelijk betrouwbaarder dan online testen, omdat ze de kans op bedrog verkleinen.

Volgens onderzoek van Stack Overflow wil 39% van de developers graag gebruik maken van de kans om (live) code te schrijven tijdens het sollicitatieproces. Recruiters doen vaak eerst standaard telefoongesprekken of video-interviews. Maar developers willen de mogelijkheid hebben om fysiek aan een interview deel te nemen door middel van live programmeeropdrachten. Op deze manier kan de programmeur aan de werkgever laten zien waaruit zijn skillset bestaat. Daarnaast kan de werkgever laten zien dat ze het belangrijk vinden dat de code die zij aanleveren, van kwaliteit is. Op deze manier kun je ook indruk maken op topkandidaten (als we het over employer branding hebben). 

Via tests en open source-projecten kun je, kort gezegd, achterhalen hoe developers problemen oplossen. Lang voordat je überhaupt besluit om de kandidaat uit te nodigen voor een gesprek. Ook een nuttige stap in de recruitment journey, is om zelf op zoek te gaan naar programmeurs via open source-projecten. Ruim vóórdat je contact maakt met een developer, heb je inzicht in de kwaliteiten van deze potentiële kandidaat. En tijdens een interview is dit een mooie gelegenheid om de programmeur vragen te stellen over (uitdagingen in) zijn geschreven code. Met andere woorden: de enige manier om de ervaring van een developer te onderscheiden van die van anderen, is door zijn code te (laten) analyseren.

 

Kijk verder dan technische kwaliteiten

Een veelvoorkomende valkuil is te veel focus te leggen op technische kwaliteiten en te weinig op het probleemoplossend vermogen, het creatief denken en het vermogen om samen te werken (en te communiceren). De technische elite is niet alleen maar technisch superieur, ze zijn ook professioneel. De zoektocht naar hen is daarom niet beperkt tot zuiver en alleen technische evaluatie. De beste software is bovendien ook niet geschreven door slechts één persoon, maar wordt gebouwd door een team. Daarom is het niet gek dat je ook verder kijkt dan technische kwaliteiten alleen.

Kwaliteiten als probleemoplossend vermogen, creatief denken en het vermogen om samen te werken kun je bijvoorbeeld vinden in de manier waarop code geschreven is, maar ook door het gebruik van andere bronnen zoals technische blogs, referenties vanuit je netwerk én door het stellen van de juiste vragen tijdens sollicitatiegesprekken.

 

Samenvattend

Het mooie aan genoemde technieken en hacks is dat het je kwalitatief goede kandidaten oplevert, die je hebt onderzocht voordat je ze uitnodigt voor een gesprek. Niets laat beter zien wat de technische expertise (en bandbreedte aan skills) van een developer is dan door ze code te laten schrijven en deze te (laten) beoordelen.

Maar een goede developer is meer dan technisch competent. Bij de selectie van de juiste medewerker zijn kwaliteiten als het probleemoplossend vermogen, creatief denken en het vermogen om samen te werken net zo belangrijk als het technische component. De prioriteit van sommige kwaliteiten is uiteraard wel afhankelijk van het type developer dat je zoekt en het type bedrijf waarvoor jij werft.

Als je eenmaal grondig kandidatenonderzoek hebt gedaan is een potentiële kandidaat, al voordat je contact maakt, zo veel meer dan één van de vele cv’s. Daarom is grondig vooronderzoek een nuttige stap in het wervingsproces!

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons