Home /
Blog /
Een goede front-end developer aannemen: waar let je op?

Een goede front-end developer aannemen: waar let je op?

donderdag 14 juli 2016

selectie

  • Evelyn

Selectie

Er zijn zoveel (gratis) online cursussen beschikbaar, dat de drempel om zelf een toepassing - zoals een complete website - voor het wereldwijde web (www) te maken, lager ligt dan ooit. Met name bij de huidige generatie front-end developers is de kans groot dat zij het ‘programmeren’ zichzelf hebben aangeleerd. Dit betekent niet dat autodidacten niet goed zijn in hun werk, maar het wordt voor jou als hiring professional wel lastiger om het kaf van het koren te scheiden.

Wat maakt dan een goede front-end developer? Hoe weet je of een developer geschikt is voor jouw functie? Een bad hire kan je bedrijf meer kosten dan opleveren, en dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Dus je wilt het in één keer goed doen – maar hoe? Wij helpen je een handje met het schiften in het aanbod van front-end developers, om zo een passende, goede front-ender te vinden voor jouw openstaande functie.

De front-end developer anno 2016


De rol van de front-end developer is de afgelopen jaren in rap tempo veranderd. Was de front-ender vroeger nog iemand die simpelweg Photoshop-bestanden vertaalde naar HTML en CSS, tegenwoordig moet hij/zij wel wat meer kunnen. Key skills die een front-end developer tegenwoordig moet hebben om als webdeveloper te kunnen starten, zijn de beheersing van ten minste HTML, CSS en JavaScript - dé building blocks om te coderen voor het www. Maar front-end developers moeten tegenwoordig ook frameworks kunnen gebruiken; dit zijn elementen die ervoor zorgen dat een website er niet alleen fraai uitziet op een desktop, maar óók op mobile devices, zoals smartphones en tablets. 

 

Het vermogen om fatsoenlijk te kunnen communiceren


Front-end developers werken nauw samen met analisten en designers (zowel user experience designers als visual designers) om de wireframes, mock-ups of prototypes (soms ook in Photoshop) van beginstadium naar oplevering te brengen. Naast de technische skills is het ook van belang dat een front-end developer helder kan communiceren met stakeholders, zoals visuele designers en opdrachtgevers. Hoe gaat een front-ender anders designs interpreteren en vertalen naar een applicatie? En als een developer zijn eigen code niet aan het team kan uitleggen, hoe helpt dat bij de samenwerking? Het vermogen om te communiceren en om samen te werken (met name in grotere teams) is dus - naast technische skills - een punt van aandacht bij het selecteren van een goede front-end developer. 

 

Een goede front-end developer moet up-to-date kennis hebben


Naast de eerder genoemde key skills mag je van een front-end developer verwachten dat hij of zij interesse toont in ontwikkelingen binnen zijn/haar vakgebied. Je kan moeilijk verwachten dat ze een expert zijn binnen elk aspect van webdesign, maar ze moeten ten minste weten wat hot and happening is in de wereld van front-end development. Vooral op het gebied van software- en webdevelopment gaan de ontwikkelingen in zo’n rap tempo dat het cruciaal is om als front-ender bij te blijven. 

 

Kunnen coderen voor verschillende schermgroottes


Eén van de ontwikkelingen waar een front-end developer op ingespeeld moet zijn, is het ‘programmeren’ voor verschillende schermgroottes. Er komen steeds meer mobile devices op de markt, die ieder hun eigen schermgrootte kennen. Daarnaast gebruiken steeds meer mensen mobile devices om het internet op te gaan; meer dan dat ze dat via een desktop doen. Rekening houden met verschillende schermgroottes is dus belangrijker dan ooit.

responsive design op tablet

 

Rekening houden met verschillende browsers


Van een goede front-end developer mag je ook verwachten dat hij of zij jouw website beschikbaar maakt in de meest gebruikte browsers: cross-browser compatible. Hoewel je website er op verschillende moderne browsers steeds meer hetzelfde uitziet, zijn er nog wel verschillen in hoe de verschillende browsers de code achter de schermen interpreteren. Gevolg is dat Chrome bijvoorbeeld een bepaald lettertype wél laat zien en Internet Explorer niet. Jouw ontwikkelaar moet hier in ieder geval weet van hebben en erop kunnen inspelen. 

 

Aanpassingen kunnen maken in je werk

 

Tijdens het ontwikkelen van de website en na livegang zullen er regelmatig wijzigingen aan de website gemaakt worden. Als developer is het daarom cruciaal dat je veranderingen aan je code kunt maken, zonder het werk te verliezen. Kennis van File Transfer Protocol (FTP) en version control systemen is geen overbodige luxe; nog beter is het als je front-ender hier ook ervaring mee heeft opgedaan.

 

Begrijpen hoe servers en databases communiceren

 

Front-end developers zijn de mensen die het deel van de website maken, dat gebruikers zien. Als je in een grote organisatie werkt, zal de website ‘live laten gaan’ niet onder het domein van de front-ender vallen. Maar om een applicatie live te laten gaan, kan het geen kwaad dat de developer kennis heeft van FTP, of de manier waarop servers en databases met elkaar communiceren. Dit zal hem/haar helpen om de code live op het www te zetten. Het is van belang om het grotere plaatje te kunnen zien en veranderingen in de website te kunnen maken, ook nadat die live is gegaan.

 

Code kunnen veranderen zonder het werk te verliezen

 

Van een goede front-end developer mag je tegenwoordig verwachten dat hij of zij in staat is om veranderingen aan de code te maken, zonder zijn of haar werk te verliezen. Version control systemen (zoals Git) zijn softwaretools die helpen om veranderingen in je code te managen. Dit is vooral cruciaal als je in een groter team werkt: teams waarbij de developers tegelijkertijd aan hetzelfde project willen werken zonder elkaar daarin te storen (en andermans werk te overschrijven; niet cool!). Ook als je fouten maakt, kunnen developers een eerdere versie van het gedane werk via version control systemen ‘opvragen’ om zo te helpen de fout op te lossen - zonder dat je je teamleden daarmee stoort. Op websites als GitHub (die door bedrijven als Google, en Mozilla worden gebruikt) kunnen developers precies dat doen: code uploaden en downloaden (en hun code met anderen delen).

front end developer aan het werk

 

In short: wat moet jouw front-ender kunnen?

 

Self-help blogs, video tutorials, bootcamps; het zijn een aantal voorbeelden uit het enorme aanbod van learning tools waar mensen tegenwoordig mee aan de slag kunnen om een website te leren te maken. Maar niet iedereen die geleerd heeft om een website te maken, is ook een geschikte front-ender voor jouw bedrijf. Als werkgever zijn er een aantal skills waar je naar kunt zoeken om die goede front-end developer eruit te pikken. De developer moet:

  • Goede communicatieskills hebben
  • Interesse hebben in nieuwe technologieën en ontwikkelingen en daarop in kunnen spelen
  • Na livegang van een site of applicatie veranderingen kunnen blijven doorvoeren. 


Als front-end developer moet je met stakeholders kunnen samenwerken. Van een front-end developer vereist dit goede communicatie. Daarnaast moet de front-ender de laatste ontwikkelingen kennen en in staat zijn om volgens de laatste standaarden (laatste ‘versies’ van HTML en CSS bijvoorbeeld) te ontwikkelen, de frameworks te kennen om websites ook toegankelijk voor mobile devices te ontwikkelen en deze cross-browser compatible te maken. Daarnaast moet een developer begrijpen hoe de communicatie tussen servers en databases werkt om nadien nog wijzigingen in het werk aan te kunnen brengen.

En dit is maar een greep uit de zaken die bepalen of je een goede front-end developer te pakken hebt. Het is van belang om goed te kijken wat je als werkgever nodig hebt. Heb je een groot of klein team, en wat zijn je verwachtingen van een front-end developer?

Besef je goed dat developers schaars zijn; wees je als recruiter daarom ook bewust van wat je zoekt en wees daarbij realistisch in je eisen.

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons