Home /
Blog /
Developers anno 2016: Javanen, autodidacten en freelancers

Developers anno 2016: Javanen, autodidacten en freelancers

donderdag 23 juni 2016

Trends

  • Evelyn

Trends & nieuws

Het aantal IT-vacatures blijft jaar na jaar stijgen. Developers zijn op dit moment de meest gevraagde IT’ers, zo zien we op Bonque.nl. De best vertegenwoordigde categorie binnen de IT-vacatures is ‘Development’ (met subcategorieën Java, .NET en PHP in de top 3). Ook uit LinkedIn’s lijst met The hottest skills of 2015[…] blijkt dat 3 van de meest gevraagde skills in deze top 20 in de categorie Development vallen.

Wat valt er verder te zeggen over developers vandaag de dag? Welke talen worden het meest gevraagd en gebruikt? Dit en meer, over de markt van developers.

 

Java in de top 3 populaire programmeertalen

Volgens het onderzoek van LinkedIn, The hottest skills of 2015 on LinkedIn Global, is development hot. Opvallend, want dit geldt voor de totale arbeidsmarkt en niet alleen binnen de ICT. Mobile development staat op nummer 6 in LinkedIn’s lijst van de meest gevraagde skills op de arbeidsmarkt. Op nummer 13 staan de programmeertalen Perl, Python en Ruby, en deze talen worden gevolgd door Java Development, dat wereldwijd op nummer 19 staat. Ook in de populariteitslijst van job aggregator Indeed en in de database van Bonque staat Java in de top 3 van meest gevraagde skills.

Welke programmeertaal domineert de huidige markt? Volgens Michael Choi, oprichter van Coding Dojo (een online instituut waar studenten kunnen leren programmeren) is er niet één specifieke programmeertaal die domineert. De vraag naar programmeertalen lijkt nu evenredig verdeeld over verschillende talen. En Python is de snelst groeiende gevraagde programmeertaal over de laatste 5 jaren.

Programmeertaal Ruby groeit ook snel. De vraag naar Ruby-programmeurs groeide aan het begin van 2015 enorm, blijkt uit gegevens van TIOBE, een bedrijf dat de kwaliteit van softwarecode meet. Developers kunnen met de TIOBE Programming Community index checken of hun programmeerskills nog up-to-date zijn, en daarnaast helpt de lijst bedrijven om op een strategische manier een programmeertaal te kiezen als ze een nieuw softwaresysteem gaan bouwen. Java staat ook al geruime tijd in de top 3 van de TIOBE-lijst; in de recentste lijst stond deze programmeertaal zelfs op nummer 1. 

Populaire talen onder developers
Wanneer we kijken naar de meest gebruikte programmeertalen onder developers, komt Java ook goed uit de bus. In gegevens van GitHub, dat heeft gekeken naar de gebruikte programmeertalen binnen GitHub’s afgeschermde en publiekelijke repositories, valt op dat Java stevig in opmars is. Dat Java de grootste groeier is, heeft volgens GitHub waarschijnlijk te maken heeft met de populariteit van mobiele (Android) applicaties. Met de groei van mobiele navigatie is het niet meer dan logisch dat het aantal mobiele applicaties meegroeit. Dat blijkt ook uit de vraag naar mobile development skills op LinkedIn: Mobile development staat in de top 10 van hottest skills

Uit het jaarlijkse Developer Survey van Stack Overflow, uitgevoerd onder ontwikkelaars, komen Rust, Swift en F# als populaire talen naar voren. Swift is de taal voor iOS en dus ook een taal voor mobile development. De enquête van Stack Overflow werd door 56.033 mensen uit 173 landen ingevuld. Java staat in de categorie ‘Mobile development’ op nummer 2, en in de categorie ‘Back-end’ op nummer 2. 

 

Rank of top languages

 

Veel autodidacten in de wereld van development

Tegenwoordig zijn er zo veel gratis online courses beschikbaar, dat de drempel om zelf Java of een andere programmeertaal te leren lager ligt dan ooit. Iedereen kan leren programmeren. Het enige wat je nodig hebt is een computer, tijd en de drang om te leren (oké, en wat wiskundig inzicht is ook wel handig). Veel programmeurs zijn daarom autodidact.

Uit het onderzoek van Stack Overflow kwam naar voren dat programmeurs die zichzelf het vak hebben aangeleerd, de markt domineren: 69% van de developers die meedeed aan het onderzoek is op z’n minst voor een deel autodidact. Men kiest ervoor om bij te leren, zonder daarvoor een diploma te krijgen. Denk hierbij aan online courses, bootcamps, on-the-job training en samenwerken met andere developers. Zit er verschil in het salaris tussen autodidacten en developers met een diploma Computer Science? Self-taught developers lijken volgens Stack Overflow zelfs meer te verdienen dan hun gediplomeerde conculega’s.

14% van het personeel bij Google heeft zelfs geen Bachelor. Google stelt dat onder haar eigen personeel het aantal personeelsleden zonder diploma over de tijd is gegroeid. Natuurlijk heeft het een groot voordeel als een kandidaat goed scoort op vakken als wiskunde, computing- en coding-skills, maar Google kijkt verder dan dat. Het cognitief vermogen en het vermogen om te leren, spelen ook een grote rol in het uiteindelijke succes van een developer.

 

Vraag naar freelance developers neemt toe

Zoals we in een eerder artikel ook al schreven: de vraag naar freelancers in de IT neemt fors toe . En in de wereld van development beginnen steeds meer developers voor zichzelf. Dit heeft onder andere te maken met de discrepantie tussen het salaris van freelancers en dat van developers in vaste dienst.

Freelance developers krijgen over het algemeen meer betaald. Ook de vrijheid om zelf projecten te selecteren, speelt voor een developer een grote rol in de keus om als freelancer te gaan werken. Daarnaast kunnen headhunters volgens Intermediair vaak geen vaste IT-developers vinden: 'Vaak moet een bedrijf snel een freelancer inhuren omdat ze het anders niet redden.'

De redenen voor werkgevers om te kiezen voor freelancers:

  • Freelancers zijn flexibel inzetbaar
  • Ze hebben over het algemeen veel ervaring bij verschillende werkgevers
  • Freelancers zetten zich 100% in omdat ze zichzelf blijven bewijzen om nieuwe opdrachten binnen te halen
  • Het is ideaal om freelancers in te huren als er tijdelijke behoefte is aan specialistische kennis, of om tijdelijke pieken in het hoeveelheid werk op te vangen.

 

De developer anno 2016

De gemiddelde developer anno 2016 is dus Javaan, waarschijnlijk freelancer en heeft zich zelf Java leren ‘spreken’. Dit zien we door de vraag en het aanbod: de vraag naar Java (en mobile) developers vanuit werkgevers, het aanbod van developers, maar ook in het aanbod van online courses. Omdat de markt oververhit is en werkgevers kosten willen besparen, zien we een grote vraag naar freelancers. En vanuit de salariskant en vanuit de drang naar vrijheid willen developers zelf ook als freelancer aan de slag.

En wat voor andere skills zou de ideale kandidaat naast het ‘spreken’ van Java nog meer moeten bezitten? Een uitstekend leervermogen, als we Google mogen geloven, goede communicatieskills, in teamverband kunnen werken en goed zijn in het oplossen van problemen.

Artikelen die je misschien ook interessant vindt

 
Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300500
... of we bellen jou
of je mailt ons